2008. augusztus 2.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sziget 2008 - a Jazz és a Blues kuckói

Lázas készülődés folyik a Sziget háza táján, hiszen már csak 10 nap van hátra a tizenhatodszor megrendezésre kerülő Fesztiválig. Idén amellett, hogy számos nagymúltú külföldi bandát szállítanak a rendezők, kiemelt hangsúlyt fektetnek az "egyebekre" is: több színházi, táncos, és irodalmi program várható, mint eddig bármikor. Cikksorozatunk második részében a Blues és a Jazz színpad fellépői közé kukkantuk be kicsit.

Talán nem lesz olyan hatalmas tömeg, mint a Nagyszínpad előtt, de mind a Blues, mind a Jazz színpad előtt van ok a gyülekezésre az idei Sziget Fesztiválon: jobbnál jobb zenekarok szórakoztatják ugyanis a nagyérdeműt, a magyar és a nemzetközi palettáról egyaránt.

Már szerdán érdemes a Klubrádió Jazz Színpada felé venni az irányt, hiszen a Budapest Bár koncertje 19:30-tól várja a különleges műfajok kedvelőit: a banda a cigányzenét egyszerre vegyíti régivel és újjal, s mindezt kedvenc énekeseinkkel fűszerezi - így például Lovasi Andrással (Kispál és a Borz), Németh Jucival, Kiss Tiborral (Quimby), Frenkkel (Hiperkarma), és még sokakkal. Eztán ütközik komoly dilemmába a fesztiválozó, hogy ugyanis maradjon, és meghallgassa a magyar Nigun zenekart Matt Darriau-val kiegészülve (szóval válassza a klez-jazzt, és az elképesztően jó amerikai vendég-szaxofonistájukat), avagy induljon át a Blues Színpadhoz, ahol 21 órától Takács Tamás és az ő Dirty Blues Band-je muzsikál majd. Ez kérem egy fogas kérdés, mindenki döntsön legjobb tudása - és pillanatnyi hangulata - szerint. A Jazz Színpadon folytatódik később is a mulatság, két francia zenekar bizonyít majd, elsőként a Sayag Jazz Machine, majd a Smooth - ők mindketten az elektronikus jazz irányába terelgetik majd a népet.

Csütörtökön a Blues Színpadon már délután 5 órakor kezdődik, aminek kezdődni kell, nevezetesen a szlovák Joint Ventura formáció koncertje, majd az esti forgatag is beindul, az idén 60 éves Török Ádám, és az elmaradhatatlan Mini csinálja majd a hangulatot, utánuk pedig Deák Bill Gyula lép színpadra, és hozza el az igazi, hamisítatlan bluest rajongóinak. Mindeközben a Jazz Színpadon a Babos Project Special, Babos Gyula legújabb formációja, mely egészen biztosan ígér néhány meglepetést, és sok-sok improvizációt. Őket követi az amerikai Rhoda Scott fellépése, ami valódi kuriózum: a művésznő ugyanis idén töltötte be 70. életévét, s mégis koncertezik. Hangszere az orgona, melyből klasszikus jazz-sztenderdeket, gospelt, spirituálékat és bluest varázsol elő, hallgatói nagy örömére.

A pénteki nap is okoz némi fejtörést a jazz és a blues műfajok kedvelőinek, hiszen jazz-fronton a hölgyek veszik kezükbe az irányítást, 21 órától tekinthető meg Szalóki Ági Karády Katalin estje, majd őt követi a Harcsa Veronika Quartet. De már délután érdemes meglátogatni a Színpadot, ugyanis a The Miles Davis Corporation koncertjén ifjú jazz- és rockmuzsikusaink tisztelegnek a jazz legnagyobb hatású, állandóan megújuló zenésze előtt. Ami pedig a Blues Színpadot illeti, nem kevésbé lesz színes a kínálat: indít a Bőrgyári Capriccio, majd az Ölveti Blues Band veszi kézbe a hangszereket, utánuk pedig Nemes Zoltán zongorázza be magát a fülekbe és a lelkekbe, természetesen a Jambalaya közreműködésével. Az estét aztán a Ron Ringwood’s Gospel Messenger koncertje zárja.

Blues Steel, Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers, Mystery Gang - többek között ezeket ígéri a Blues Színpad szombatra, s talán a blues és gospel muzsika kedvelőinek ennél nem is kell többet mondani. Egyedi stílusú feldolgozások; boogie, New Orleans blues, és még számtalan stílus, egy elemi erejű hanggal kiegészülve; és rockabilly minden mennyiségben. Mindeközben pedig odaát, a Jazz Színpadon muzsikál Váczi Eszter és a Szörp, őket pedig két külföldi előadó követi: elsőként Vladimir Cetkar smooth-jazz gitáros, majd Maceo Parker, aki az idei Sziget legnagyobb durranása jazz-viszonylatban. A muzsikus James Brown zenekarának tagja volt, napjainkban pedig Prince bandáját erősíti. Nem kérdés tehát, hogy a megjelenés minden jazz-imádónak kötelező.

Utolsó nap, de a lendület még mindig nem hagy alább, a Blues Színpadon bizonyít az osztrák rockabilly csapat, a Chilli & the Baracudas, illetve a harmonikabűvölő Paul Lamb, és a The King Snakes. A Jazz Színpadon az Ágoston Béla Western Quartet ígér meglepetéseket, majd egy 20 tagú kamarazenekar, a Free Style Chamber Orchestra, mely minden létező műfaji határt áthág - hála az égnek, hiszen így olyan különleges hangzásvilágot teremtenek, amely mindenki elvarázsol. Ezen a helyszínen a European Mantra búcsúztatja a Szigetet, koncertjük afféle instrumentális ereszd-el-a-hajamat ígér, így tehát, mondhatni, tökéletes zárás.

Természetesen mindkét színpadon jammeléssel nyúlnak az éjszakákba, minden nap örömzenélés és improvizáció várja lelkes közönségét.

***


A Jazz Színpad részletes programja:

Szerda
18:00 Borbély Műhely
19:30 Budapest Bár
21:00 Nigun & Matt Darriau (Klezmatics - USA)
23:00 Sayag Jazz Machine (F)
01:00 Smooth (F)
02:30 Jam

Csütörtök
18:00 Modern Art Orchestra
19:30 Smárton Trio
21:00 Babos Projekt Special
23:00 Rhoda Scott (USA)
01:00 Da-Taz (F)
02:30 Jam

Péntek
18:00 The Miles Davis Corporation
19:30 Oláh Kálmán Quartet
21:00 Szalóki Ági - Karády Katalin est
23:00 Harcsa Veronika Quartet
01:00 Kaltenecker Organ Trio
02:30 Jam

Szombat
18:00 Le Biskuit
19:30 Váczi Eszter és a Szörp
21:00 Vladimir Cetkar (USA)
23:00 Maceo Parker (USA)
01:00 Barabás Lőrinc Eklektric
02:30 Jam

Vasárnap
18:00 Azuma Clan
19:30 Ágoston Béla Western Quartet
21:00 Free Style Chamber Orchestra
23:00 Triton Electric Octopus
01:00 European Mantra
02:30 Jam


A Blues Színpad részletes programja:

Szerda
17:00 The Boll Weevil Folk Blues Gang
18:00 Sonny and his Wild Cows
19:40 Pribojszki Mátyás Band
21:20 Takács Tamás Dirty Blues Band
23:00 Full Of Mojo Session Színpad (Takács Tamás Dirty Quartett)

Csütörtök
17:00 Joint Ventura (SK)
18:00 Blues B.R.Others Show
19:40 Török Ádám és a Mini - Ádám 60
21:20 Deák Bill Gyula
23:00 Full Of Mojo Session Színpad (Long Tall Sonny)

Péntek
17:00 Börgyári Capriccio
18:00 Ölveti BB
19:40 Jambalaya
21:20 Ron Ringwood’s Gospel Messenger (USA)
23:00 Full Of Mojo Session Színpad (Jambalaya)

Szombat
17:00 Blues Steel
18:00 Tom White és barátai
19:40 Karen Carroll & Mississippi Grave Diggers (USA-H)
21:20 Mystery Gang
23:00 Full Of Mojo Session Színpad (Tom White)

Vasárnap
17:00 S-Modell
18:00 Chilli & the Baracudas (A)
19:40 Hubert Tubbs & Soulblaster
21:20 Paul Lamb & The King Snakes (UK)
23:00 Full Of Mojo Session Színpad (Chilli & the Baracudas)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei