2008. augusztus 5.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sziget 2008 - Színházi programok

Lázas készülődés folyik a Sziget háza táján, hiszen már csak 7 nap van hátra a tizenhatodszor megrendezésre kerülő Fesztiválig. Idén amellett, hogy számos nagymúltú külföldi bandát szállítanak a rendezők, kiemelt hangsúlyt fektetnek az "egyebekre" is: több színházi, táncos, és irodalmi program várható, mint eddig bármikor. Cikksorozatunk harmadik részében bekukkantunk a Színház- és Táncsátorba, illetve a Nagy Utcaszínház előadását is szemügyre vesszük.

Az eddigi szokásokhoz híven a színházi produkciókat több helyszínen tekinthetik majd meg az érdeklődők a Szigeten. Az első helyszín a Fű, mely a játszótér melletti kis füves placcot jelenti, a második a Szabadtéri Színpad, amit senkinek sem kell bemutatni, hiszen bizonyára mindenki ücsörgött már a dombon, aki érdeklődik a színház iránt. A harmadik helyszín maga a Sátor, a negyedik pedig a Performansz Színpad.

Szerdán 17 órakor egy svájci produkcióval indul a program a Füvön, a Georg Traber Produktion előadása, a Heinz Baut főszerepében póznák és kötelek, meg egy mászó ember áll, aki a közönség szeme láttára épít tornyokat, hogy felmásszon rájuk, majd amilyen gyorsan építette, le is rombolja őket. 20 órától a Zalai Táncegyüttes veszi birtokba a Füvet, hogy cigánytáncokat mutassanak be, olykor hagyománytisztelő, máskor újító módon. A Sátorba 21 órától érdemes betódulni, ugyanis Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz Örök élet termékek című előadása tekinthető majd meg. Krasznahorkai László sorai kívánkoznak ide: "De hiába, minden lehetséges itt, csak nem lenni nem lehet. Voltam, vagyok öröktől fogva, és leszek, parányi porszem, de egykorú magával az idővel, a csodálatos, megfoghatatlan véghetetlenséggel..." 23:30-tól a Szabadtéri Színpadon a Danza Contemporánea de Cuba vezet minket a modern színház és a kortárs tánc erdejébe, de nem kell megijedni, nem engedik el a kezünket - mindvégig utat mutatnak, és kubai hangulatot teremtenek körülöttünk. Éjfélkor a Soit En Servicio című előadása zárja az első napot a Sátorban.

Csütörtökön ismét a Fű az első helyszín, s az előadó is ugyanaz, a Georg Traber Produktion. Ezúttal a Hikohki Gumo című előadást tekinthetik meg az érdeklődők, mely egy ősi hagyomány cirkuszi átirata. 21 órakor kezdetét veszi a Fiatal koreográfusok estje, melyen három ifjú tehetség mutatkozik be: Szivkov Alekszandr Tranz című előadásával, a tunéziai Bahri Ben Yahmed La cigale et la fourmi (A tücsök és a hangya) című művével, illetve Eléonore Valére, a Budapest Tánciskolával kiegészülve mutatja be On Friskin című produkcióját. A Szabadtéri Színpadon Lajkó Félix koncertje ígér remek kikapcsolódást 22:30-tól, majd éjfélkor a Sátorban kezdetét veszi a Holland Cunami - a holland SPACE színház előadása, mely tulajdonképpen egy áldokumnetum-színházi mű, melynek központi kérdése, hogy mi lenne, ha egy szökőár elöntené Hollandiát és egyedül Magyarország fogadná be a holland menekülteket? Izgalmas fikció, ál-katasztrófa, és rengeteg önirónia.

Szabó Réka társulata, a Tünet Együttes 1:1 című előadása nyitja 20 órától a Füvön a pénteki estét, az improvizatív tánc-performanszot pedig Pataky Klári: Nagyon jól vagyok, lszi ne keress! című érzékeny táncszínházi munkája követi, 21 órától a Sátorban. A Szabadtéri Színpadon 22:30-tól a d’Orient-et láthatják az érdeklődők, a belga Compagnie Thor előadásában. Az estét a francia Compagnie Chute Libre társulat zárja a Sátorban, Living Room Orchestra című előadásával, melyben a táncosok a mindennapi életet igyekeznek valami mással feltölteni, s a koreográfia látszólagos kuszasága ellenére különleges utazásra hívják a nézőket.

Találkozások, ismerkedések, rivalizálások, és váratlan események - ezt ígéri a brit Motionhouse Chaser című, mindössze 15 perces előadása a szombat este 19:30-tól és 20:30-tól a Füvön. Eztán a 10 éves Baltazár Színház Kőválasz című bemutatója következik, mely egy család történetét meséli el, 1944-tól, a II. Világháborún át napjainkig. Központi kérdése pedig, hogy az ember miért nem képes értékelni a békét békeidőben - hiszen csak akkor tudjuk megbecsülni igazán, ha háború van. 22:30-tól a Stockholm 59° North lép fel, a Svéd Királyi Balett szólistáiból alakult társulat három kortárs koreográfus művét állítja színpadra: Cristina Caprioli Cicada című művét, Mats Ek Pas de Dance című alkotását, és Nacho Duato Castrati-ját. A szombat este záróakkordja a spanyol Alta Realitat & DMDANZA Ölelés című darabja, mely Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című regényét dolgozza fel - így tehát igazi csemege a színház rajongóinak.

Az utolsó napon már 15 órakor érdemes a Fű felé venni az irányt, ugyanis rendhagyó köztéri előadássorozatot láthat a közönség, belső energiáinak kreatívabb és gazdaságosabb beosztásáért. A Természetes Vészek Kollektíva Fixa-Idea című előadása ígér némi meglepetést, hiszen egy véletlenül sem hagyományos "termékbemutatóra" hívják az egybegyűlteket. 20 órától ugyanitt a Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgástanszékének bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők, majd 21 órától a Sátorban folytatódik az este a mexikói Camerino 4 társulat Chocolate című darabjával, mely a kommunikáció hiányáról szól. 22:30-tól a Szabadtéri Színpadon Hofesh Shechter darabja látható; a három részes deGENERATION az életről, a szerelemről és a barátságról vetít különös képeket a néző elé. Az idei Sziget utolsó színházi előadása a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbi et Orbi című darabja, mely saját megfogalmazásuk szerint "verbálisan textuális oralitás Pilinszky János színművét fokozatosan mellőzve".

E számtalan izgalmat ígérő programsor mellett minden nap 17 órától Egyperces előadásokat láthatunk a Táp Színház prezentálásában, a TÁP Sátorban - exkluzív előadás egy percben egy nézőnek. Vétek volna kihagyni. A másik állandó program a Filter Performance, "a posztmodern posztítása, melyben a mozgás mozdulatlan rezgés, ahol konvenciók nélkül találkoznak az ősi elemek a zacskós tejjel" - így tehát mindenki készüljön fel mindenre, és még azon túl is erre-arra.

A Nagy Utcaszínház fellépője, az olasz KITONB idén egyetlen produkcióval érkezik, melyet minden nap 20:30-tól tekinthetnek meg az érdeklődők a domb mellett. A Harangjáték és időutazás (Carillon 3.0) című darab rendezője Angelo Bonello; az előadásban ötvöződik a különleges hangzásvilág, és a színészek akrobatikus tánca, hogy olyan egységet alkossanak, mely egy életre szóló élményt ígér a nézőknek. A darab egyszerre játszódik a földön és a levegőben: három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt. Az élmény utánozhatatlan, s mivel az előadás minden nap látható, remélhetőleg mindenki időt szakít majd rá a Fesztivál forgatagában, hiszen maradandó emlékké válik, ez bizonyos.

***


Augusztus 13.
17:00 Táp Színház: Egypercesek
17:00 Georg Traber Produktion (CH): Heinz Baut (Helyszín: Fű)
20:00 Zalai Táncegyüttes (Hu-Ro): Cigányritmus (Helyszín: Fű)
20:45 Filter Performance (Helyszín: Performansz színpad)
21:00 Kovács Gerzson Péter / TranzDanz: Örök élet termékek (Helyszín: Sátor)
22:30 Danza Contemporánea de Cuba (CUB) (Helyszín: Szabadtéri színpad)
00:00 Soit (B): En Servicio (Helyszín: Sátor)

Augusztus 14.
17:00 Táp Színház: Egypercesek
20:00 Georg Traber Produktion (CH): Hikohki Gumo (Helyszín: Fű)
20:45 Filter Performance (Helyszín: Performansz színpad)
21:00 Fiatal koreográfusok estje
22:30 Lajkó Félix koncert (Helyszín: Szabadtéri színpad)
00:00 SPACE színház (NL): Holland Cunami (Drowning in Europe) (Helyszín: Sátor)

Augusztus 15.
17:00 Táp Színház: Egypercesek
20:00 Tünet Együttes - Szabó Réka Társulata: 1:1 (Helyszín: Fű)
20:45 Filter Performance (Helyszín: Performansz színpad)
21:00 Pataky Klári: Nagyon jól vagyok, lszi ne keress! (Helyszín: Sátor)
22:30 Compagnie Thor (BE): d’Orient (Helyszín: Szabadtéri Színpad)
00:00 Compagnie Chute Libre (F): Living Room Orchestra (Helyszín: Sátor)

Augusztus 16.
17:00 Táp Színház: Egypercesek
19:30 Motionhouse (UK): Chaser (Helyszín: Fű)
20:30 Motionhouse (UK): Chaser (Helyszín: Fű)
20:45 Filter Performance (Helyszín: Performansz színpad)
21:00 Baltazár Színház: Kőválasz
22:30 Stockholm 59° North (SE) - A Svéd Királyi Balett szólistái (Helyszín: Szabadtéri színpad)
00:00 Alta Realitat & DMDANZA (ES): Ölelés (Helyszín: Sátor)

Augusztus 17.
15:00 Természetes Vészek Kollektíva: Fixa-Idea (Helyszín: Fű)
17:00 Táp Színház: Egypercesek
20:00 A Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgástanszékének bemutatója (Helyszín: Fű)
20:45 Filter Performance (Helyszín: Performansz Színpad)
21:00 Camerino 4 (MEX): Chocolate
22:30 Hofesh Shechter (ISR-UK): deGENERATION (Helyszín: Szabadtéri színpad)
00:00 Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház (Szerbia) - Urbán András Társulata: Urbi et Orbi (Helyszín: Sátor)

A Nagy Utcaszínház produkciója, a KITONB: Carillon 3.0 című darabja minden este a domb mellett látható 20:30-tól.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei