2008. augusztus 6.Horváth Krisztina, Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sziget 2008 - a Magyar Dal Napja

Lázas készülődés folyik a Sziget háza táján, hiszen már csak 5 nap van hátra a tizenhatodszor megrendezésre kerülő Fesztiválig. Idén amellett, hogy számos nagymúltú külföldi bandát szállítanak a rendezők, kiemelt hangsúlyt fektetnek az "egyebekre" is: több színházi, táncos, és irodalmi program várható, mint eddig bármikor. No de mi ez a mínusz első nap? Cikksorozatunk negyedik részében ennek jártunk utána.

Már a mínusz első napon, augusztus 11-én indul az élet idén a Szigeten, méghozzá nem is akárhogy: egy remélhetőleg hagyományteremtő programmal, a Magyar Dal Napjával, melyen mindazok a művészek hódolnak a magyar dal előtt, akik az elmúlt 50 év alatt színesítették hazánk zenei palettáját. A kezdeményezés Presser Gábortól indult, de gyakorlatilag az egész magyar muzsikustársadalmat beszőtte az elmúlt hónapok alatt.

Az ötletet először szkeptikusan fogadták zenei berkekben, míg a Sziget szervezői meg nem látták az elképzelésben a fantáziát. A külföldi zenék súlya alatt ugyanis alig kap hangsúlyt a magyar zene, a mai ifjúság nem nagyon ismeri apáink nagy kedvenceit, és nem mond sokat számukra az Illés-Metro-Omega mesterhármas. Ez a rendezvény tehát elsősorban a fiatalságot célozza meg, és egyben felkarolja a magyar zenei élet halhatatlanjait, azokat az örökbecsű slágereket, amikre szüleink andalogtak holdvilágos éjszakákon. Ennek tudatában, ahogy Gerendai Károly, a Sziget főszervezője hangsúlyozta, nem egyfajta haknit kell elképzelnünk, amely során a nagy kedvencek eldalolnak néhány ismertebb számot, hanem a fellépők egy új perspektívából közelítik meg a régi nótákat, így róva le tiszteletüket egymás előtt.

Kicsit olyan lesz ez a nap, mint mikor Gombóc Artúr sorolni kezdte gyermekkorunkban, hogy lyukas csokoládé, kerek csokoládé, szögletes csokoládé, mogyorós csokoládé, és a többi... Az utótag ezúttal a zene, az előtagok pedig színes stíluskavalkáddá változnak: lesz tehát rock zene, jazz zene, rap zene, sláger zene, s minden, mi szem-szájnak ingere.

Ráadásul némelyek nem a tőlük megszokott stílusban szólalnak majd meg, így lehetséges például, hogy Lovasi András Tankcsapdát és Quimby-t énekelget, és az sem a túl sok elfogyasztott alkohol jele, ha Ákos tolmácsolásában Demjén Ferenc dalait véljük hallani; a popkirály kicsit visszanyúl az időben, mondjuk reméljük Rózsi-napszemüveget nem tesz fel, nem állna jól neki. Hogy a dalok hogyan fognak, azt mindenki hallgassa meg maga.

A program délután 13 órakor kezdődnek, illetve ekkor még csak egy hatalmas kivetítőn szemlélhetik az egybegyűltek a magyar klipeket - régieket és újakat egyaránt. Aztán 15 órakor kezdetét veszi ez a hihetetlen hosszúságú koncert: elsőként a Budapest Bár lép színpadra, hogy néhány régi nótát újjá varázsolva prezentáljanak a nagyérdeműnek. Ezt követően a rap durvább és lágyabb változatát képviselők veszik át a mikrofont, így Ganxsta Zolee és a Kartel, az Animal Cannibals, és Sub Bass Monster, de felbukkan a gyengébbik nem is, közel sem gyengébb produkcióval, ők a Ludditák. 16 órakor Gerendás Péter muzsikál, majd elmaradhatatlan Neoton dalok kúsznak a hallgatóság fülébe, megalapozván a hangulatot a Beatricének, az Ős-Bikininek és a mai Bikininek. Miután Nagy Feró kellően kifáradt, Lukács Laci képviseli a színpadon a Tankcsapdát, két dallal boldogítva az ifjúságot.

17 órától a legendás URH, majd a Kontroll Csoport és a Sziámi tüzeli a hangulatot, őket Balázs Fecó követi, majd a KFT muzsikál, s ebben az órában utolsóként Bródy János és Tolcsvay László adják elő szerzeményeiket. Természetesen nem maradhat ki a Republic sem - Cipőt láthatjuk 18 órától, ezt követően pedig Szakcsi Lakatos Béla és Babos Gyula kedvez a jazzrajongóknak. Utánuk lép fel a Csík zenekar, Lovasi Andrással kiegészülve, műfajok között kalandozva, majd a Pál Utcai Fiúk jelennek meg a Legelőn, vagyis bocsánat, a színpadon. A Quimby dalaival zárul ez az óra, hogy máris elkezdődjön egy másik, amelyet Somló Tamás, Geszti Péter, és Dés László indít, természetesen nosztalgiába ringató Rapülők, és jazzbe szenderítő Jazz+Az nótákkal. Őket nem kevésbé kiváló művészek követik: fellép Katona Klári és Karácsony János, majd Hobo és az ő Blues Bandje alapozza a hangulatot.

Este nyolc órakor rendhagyó koncertet láthatnak és hallhatnak az egybegyűltek: erre az alkalomra ugyanis megalakul a Rock Allstar, melyben Frenreisz Károly, Tátrai Tibor, Török Ádám, Ferenczi György, Vikidál Gyula, Pálvölgyi Géza és Takáts Tamás muzsikálnak majd, mindannyiunk örömére.

Az Omega ezen az estén néhány különleges vendéggel lép színpadra: velük énekel Keresztes Ildikó, Kalapács József és Roy is. Ezt követően Szörényi Levente és Bródy János idézik a múltat, hogy aztán a jelenbe fordulva a Társulat ifjú énekesei csillantsák meg tehetségüket az István a király néhány szerzeményével. Nem lenne teljes ez a nap, ha nem hallhatnánk a mi Rúzsa Magdinkat - a lenyűgöző hangú énekesnő a Ha én rózsa volnék című dallal örvendezteti majd meg a közönséget 21 órától. Eztán még hátra van egy musical válogatás, melyet Novák Péter, Gazdag Tibor, Puskás Péter, és Fekete Linda adnak elő. Egy gyors stílusváltás, és a rock and roll kapja meg a főszerepet, amit ki más képviselhetne jobban, mint Fenyő Miklós - akit ezúttal ráadásul Szikora Róberttel karöltve láthatunk. Ebbe a blokkba még az Edda préselődik be, amúgy acélosan, majd megkezdődik az utolsó óra, méghozzá Ákossal, és a már emlegetett Demjén-dalokkal. A legutolsó dal a Zene nélkül mit érek én? ezúttal Zorán és a Back II Black előadásában lesz hallható.

Természetesen a szervezők egy nagyszabású fináléval is készülnek, melyet a titkok és találgatások homálya leng be - de egy bizonyos: méltó befejezése lesz ennek a rendhagyó, nagyszerű ünnepnek, melyen a főszerepet a Magyar Dal kapja. Ráadásul, mivel az elsődleges cél a tiszteletadás, és a Magyar Dal Napjának méltó megünneplése, a szervezők a Sziget napijegy árának szinte töredékét, 2500 Ft-ot gondoltak ki jegyárnak, így csalogatva minden nosztalgiázni-vágyót és fiatal érdeklődőt a rendezvényre.

***


Részletes program:
15:00-tól - a Budapest Bár előadói: Németh Juci, Rutkai Bori, Kiss Tibor, Keleti András és Lovasi András; Animal Cannibals; Sub Bass Monster; Ganxta Zolee és a Kartel.
16:00-tól - Gerendás Péter; Beatrice; Bikini.
17:00-tól - URH; Kontroll Csoport; Sziámi; Balázs Fecó
18:00-tól - Cipő a Republicból; Szakcsi Lakatos Béla és Babus Gyula; Lovasi András és a Csík zenekar; Pál Utcai Fiúk; Presser Gábor, Novák Péter és Geszti Péter; Quimby
19:00-tól - Somló Tamás, Geszti Péter és Dés László; Karácsony János; Katona Klári; Hobo és zenekara; Rock Allstar csapat: Frenreisz Károly, Tátrai Tibor, Török Ádám, Ferenczi György, Vikidál Gyula, Pálvölgyi Géza, Takáts Tamás; Omega Tribute Band Keresztes Ildikó, Kalapács József és Roy közreműködésével
20:00-tól - Szörényi Levente és Bródy János; Társulat
21:00-tól - Rúzsa Magdi; Novák Péter, Gazdag Tibor, Puskás Péter és Fekete Linda; Fenyő Miklós és Szikora Róbert
22:00-tól - Edda; Ákos; Zorán; Back II Black
23:00-tól - Finálé

A jegy ára erre a napra: 2500 Ft
Bővebb infó: www.sziget.hu/fesztvial

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei