2008. augusztus 7.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Zempléni Fesztivál - a várak, kastélyok és a tokaji borok fesztiválja

Zene, kiállítások, szép tájak, gasztronómiai különlegességek és bor - idén is erre számíthatnak azok, akik ellátogatnak a 2008. augusztus 8-17. között, tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő, tíz napos Zempléni Fesztiválra. A rendezvénysorozat közel 30 helyszínen kínál különféle programokat, melyek többsége ingyenesen látogatható.

Nagy múltra tekinthet vissza a Zempléni Fesztivál. 17 éve minden augusztusban elkápráztatja a közönséget a zene, a csodálatos tájak és a bor együttese, éppen ezért nem is csoda, hogy az érdeklődés évről évre egyre nagyobb. A Zempléni Fesztivál szervezőinek munkáját 2006-ban a látogatókon kívül a németországi székhelyű KulturForum Európa is elismerte. A KulturForum Érdem Érmet a kulturális intézmény elnöke, Dieter Topp adta át Deák Gábornak, Sárospatak polgármesterének, Dr. László Gézának, a fesztivál fő támogatóját képező Antenna Hungária vezérigazgatójának és Hollerung Gábor művészeti vezetőnek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Zempléni Fesztivál nyitókoncertjének első részében magyar művek szólalnak meg, ezúttal világhírű vendégművészekkel: Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét a Marseilles-i születésű Michel Bourdoncle játssza, Brahms I. szimfóniáját a velencei származású Roberto Paternostro vezényeli majd. A nyitóhangversenyt a sárospataki Rákóczi-vár udvarán tartják augusztus 8-án, 20 órakor. A jegyek ára 3000 Ft.

A reneszánsz év hatása a fesztiválon is érzékelhető. A Károlyi-kastélyban újabb kiállítótermek nyílnak meg és augusztus 9-én a hagyományos teadélutánon a reneszánsz hangulatot Hegyi Barnabás, Győri István és Szászvárosi Sándor reneszánsz lantdalokkal biztosítják. A jegyek ára 1500 Ft.

Augusztus 9-én a sátoraljaújhelyi Latabár színházban, augusztus 10-én pedig Sárospatakon a Művelődés Házában bemutatják a Shakespeare Összes Rövidítve című angol nyelvű komédiát, mely Európa több országában is nagy sikert aratott. A komédiában három színész (Mike Kelly , Matt Devere, Andrew Hefler) tesz kísérletet arra, hogy Shakespeare 37 drámáját színre vigye kevesebb, mint két óra leforgása alatt. A jegyek ára 1500 Ft.

Befogad és kitaszít a világ címmel Francois Villon, a középkori francia költő gondolatait tolmácsolja Mácsai Pál színész és Huzella Péter énekes augusztus 11-én, 19 órakor Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában. Huzella Péter a Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait énekli néhány kiegészítéssel, Mácsai Pál pedig nemcsak mondja, játssza a verseket, hanem énekel és gitározik is. A jegyek ára 1500 Ft.

A fesztivál ideje alatt esténként 21 órától a jazz kerül a középpontba. Az Éjszakai Jazz keretein belül fellép többek között a Csepregi-Rátonyi Duó, az Oláh Kálmán Sextet, a Tzumo Quintet és a Szakcsi Jr Quintet is. A jazz koncertekre a belépés díjtalan.

Több kiállítás is megnyitásra kerül a Zempléni Fesztivál ideje alatt: Dormán László fotókiállítása, Bán Miklós, Gerhes Gábor és Gyenis Tibor képzőművészek kiállítása.

Augusztus 16-án a Latabár színházban, Sátoraljaújhelyen Rost Andrea beszélget a sztár-élet szépségeiről és nehézségeiről, partnerekről és néhány népszerű dallal is megajándékozza a közönséget. A beszélgetésen zongorán közreműködik Doman Katalin.
A jegyek ára 2000 Ft.

Augusztus 17-én, 20 órakor kezdődik a záróhangverseny, melyen a 45. születésnapját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel Rost Andrea, világhírű szopránénekesnővel kiegészülve, aki ezúttal Pergolesi és Mozart egyházi műveiből énekel részleteket. A jegyek ára 4000 Ft.

***


Zempléni Fesztivál
Helyszín: Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj, Füzérradvány, Szerencs, Tállya, Bodrogkeresztúr, Makkoshotyka, Erdőhorváti, Szegi, Tarcal, Hercegkút, Erdőbénye, Pusztafalu, Füzér, Telkibánya, Tolcsva
Időpont: 2008. augusztus 8-17.
Jegyárak: A jegyek ára programonként változó, egyes programok ingyenesen látogathatók.
Bővebb információ: www.zemplenfestival.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei