2008. augusztus 12.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Zsidó Nyári Fesztivál - "A tehetségek fesztiválja"

A 2008. augusztus 30. és szeptember 8. között 11. alkalommal megrendezésre kerülő Zsidó Nyári Fesztivál 10 különböző helyszínen nyújt lehetőséget, hogy belekóstoljunk a sokak számára máig kevéssé ismert kultúrába, és számos tehetséges művész előadását tekintsük meg. Zenei és filmes programok, képzőművészeti kiállítások és színi előadások várják majd az érdeklődőket.

A fesztivál célja, hogy résztvevő betekintést engedjen a több ezer éves zsidó kultúrába, és teret biztosítson tehetséges művészek kibontakozásához. Központi helyszín a Dohány utcai Zsinagóga, amely világszerte híres szépségéről (és méreteiről is), és amely a régi zsidó negyedben helyezkedik el. A fesztivál programjainak azonban helyet biztosít többek között a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga, a Spinoza Ház, a Magyar Zsidó Múzeum, valamint a Bálint Közösségi Ház is.

Néhány állandó kiállítás is csatlakozott a fesztiválhoz, és természetesen ideiglenes programokat is megtekinthetünk majd.
A hosszabb távon megrendezésre kerülő programok közé tartozik például a Goya és Toulouse-Lautrec által ihletett Moreno Pincas bolgár festőművész kiállítása, akinek főként a cirkuszi világ témáit feldolgozó alkotásait a Ráday Galériában tekinthetjük meg. 3 héten keresztül várja az érdeklődőket Andrzej Wajda, a világ legjelentősebb filmfesztiváljain többszörösen díjazott (Hamu és gyémánt, Tájkép csata után, A márványember), lengyel származású filmrendező grafikáinak kiállítása is, a Lengyel Intézetben. "Testvériség?" címmel modern festmények kiállítása kerül megrendezésre a Szlovák Intézetben, ahol a művészek a címadó fogalom eredeti és modern jelentését, felfogásának változását, és jelentőségét vizsgálják majd.

A fesztivál ideiglenes programjai közül különösen nagy érdeklődésre tarthat számot augusztus 30-án a Magna Cum Laude koncertje 21:00 órakor az A38 Állóhajón, vagy a Sabbathsong Klezmer Band szeptember 4-i, "Sabbathsong menni Amerika" című fellépése a Ruttkai Éva Színházban. A fesztivál sztárvendége, a világzenét pop és klasszikus elemekkel ötvöző David D’Or első vasárnap 19:00 órától lép majd fel a Dohány utcai Zsinagógában. Mikó István, Piros Ildikó, Győri Péter és társaik előadásában, és Huszti Péter rendezésében a Szomorú vasárnap előadását tekinthetjük meg a Soproni Petőfi Színház vendégszereplésének keretében szerdán, 19:00 órától a Karinthy Színpadon. A fesztivált 2008. szeptember 8-án 19:00 órakor Shlomo Bar és a Fellegini KlezmerGipsy koncertje zárja majd, újra a Dohány utcai Zsinagógában.

A felsoroltakon kívül a fesztivál szervezői rengeteg változatos programmal várják még az érdeklődőket ebben a 9 napban (szeptember 5-én szünetel a rendezvény), a részletes ajánlat megtekinthető a hivatalos honlapon. Jegyvásárlás az Interticket országos hálózattal rendelkező jegyirodában lehetséges, a belépők árai a programoktól függően változnak.

*


XI. Zsidó Nyári Fesztivál
Időpont: 2008. augusztus 30-szeptember 8.
Helyszín: Dohány utcai Zsinagóga és további helyszínek
Belépő: az ajánlóban szereplő programokra 3.000-5.500 Ft között, a kiállításokra a belépés ingyenes. Minden program kapcsán a jegyirodában adnak tájékoztatást a belépő pontos áráról.
Szervező: Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja
További információ: http://zsidonyarifesztival.hu és www.interticket.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Fyfike 2008-09-09 07:20:50
Tegnap zárult a fesztivál a Zsinagógában, a Shlomo Bar Fellegini KlezmerGipsy koncerttel. Ott voltam, és felemelő érzésben volt részem. A Zsinagóga szépsége és akusztikája felülmúlhatatlan, és emelte az egyébként is nagyon magas színvonalú zenei eseményt.
Sokan voltunk, szinte telt ház volt, de jó lett volna több fiatalt látni a rendezvényen.
nem
regisztrált
tundeildiko50@freemail.hu 2008-08-22 19:42:27
igen is kell ez a fesztivál,meg kell mutatni a zsidó kulturát.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei