2008. augusztus 13.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Homokháti Fesztivál és Szent István-napi Búcsú Szatymazon

Szatymaz, a 4500 lakosú település Szeged északi szomszédságában, a Fehér-tó mellett helyezkedik el. 2008-ban a település nagy változásokon és fejlesztéseken esett át. A fejlődésnek és a kreatív programoknak köszönhetően a környékbeli településekről egyre többen látogatnak Szatymazra, ahol 2008. augusztus 13. és 20. között rendezik meg a Homokháti Fesztivált, 20-án pedig a Szent István-napi búcsút.

Szatymaz, a Csongrád megyében elhelyezkedő település gazdag madárállománya és nagyállat-tartásra alkalmas területei miatt vált ismertté a honfoglalók és a kunok idején. A honfoglalás óta hosszú idő telt el és a település is számos változáson ment át: például templomos hellyé vált.
Szatymaz fejlesztését és ismertebbé válását segíti, hogy az utóbbi években egyre több rendezvényt, fesztivált szerveznek a polgármester, Dr Kormányos László támogatásával és közreműködésével. Ilyen az évente megrendezésre kerülő Őszibarackfesztivál, vagy a tavalyi újítás, a Szatymazdakar.

A Szatymazon tartott fesztiválok közé sorolódik az augusztus 13. és 20. közötti Homokháti Fesztivál, melyen képző- és iparművészeti alkotásokat tekinthetnek meg a településre látogatók. Augusztus 13-án 18 órakor lesz a megnyitója a szatymazi kötődésű képzőművészek "Múzsám Szatymaz" című kiállításának, mely augusztus 13-20-ig tekinthető meg 8.00 - 18.30-ig.

A Homokháti Fesztivál záró napján búcsút tartanak. Ha búcsúról beszélünk, elsősorban a kisebb településekre, falvakra gondolunk. A búcsú kötődhet tárgyhoz, egy adott ünnephez, helyhez vagy személyhez is. Szatymazon augusztus 20-án Szent István-napi Búcsút tartanak, mivel a település egyházát István Király tiszteletére szentelték. Szatymaz címere, mely egy beszélő címer, szintén utal Szent István jelentőségére a helység életében: a pajzsfőt uraló képen István király felajánlóan tartja a koronát a Szűz Máriát jelképező Nap felé. Reggel 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd 18 órakor megrendezésre kerül a Nemzetközi Néptáncfesztivál, ahol 3 ország együttese lép színpadra: Baszkföld - Ereintza Néptánc Együttes, Lengyelország - Sari Néptánc Együttes, Oroszország - Garmoniya Néptánc Együttes. A búcsút utcabál zárja, melyen a Shake Band zenél.

***


Homokháti Fesztivál és Szent István-napi Búcsú
Helyszín: Szatymaz, Dankó Pista Művelődési Ház és környéke
Időpont: 2008. augusztus 13-20.
Jegyárak: A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók.
Bővebb információ: www.szatymaz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei