2008. augusztus 16.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sziget 2008 - Die Ärzte és Sex Pistols a Nagyszínpadon

Pénteken a punk zene öregjei mutogatták sárgás fogaikat a Nagyszínpad előtt összegyűlt embertömegnek, és lázadás ide, öregkor oda, úgy tűnik, az abszolút hedonizmus jól konzerválja az embert; gondoljunk csak Mick Jaggerre, Steve Taylorra, vagy a most fellépő Johnny Rottenre.

Háromnegyed nyolckor a Nagyszínpadot egy hatalmas fekete vászon takarta el, melyen Achtung Jazz! felirat díszelgett, és elkezdődött a Die Ärzte német punk-rock csapat koncertje. Az 1982-ben alapított "orvosok"-ról aztán lehullt a lepel, és immár láthatóvá válva folytatódott dallamos, punkos koncertjük, mellyel harmadszor mozgatták meg a Sziget lakóit. Bizony, a német formáció nem először kötött ki a Szigeten, és ha emlékeim nem csalnak - még nem vagyok benne a korban, amikor is a szenilitás jótékony keze megsimogatna -, mindig elégedett tömeg távozott a színpadtól, hol német, hol francia, hol magyar szavak egyvelegének takarója alatt. Az állva doboló Bela B. (alias Dirk Felsenheimer) ruházata valamilyen hivatalos szervre hajazott, és Che Guevara arcképével díszített nyakkendője kifejezetten jól állt neki. Frain Urlaub gitáros pedig hozta a szokásos formáját hidrogénszőke hajával, és csibészes mosolyával.

Az orvosok bő egy órás műtétjét követően aztán színpadra lépett az az ember, akinek voltaképpen az egész punk mozgalom köszönhető, hiszen ha nincs a hetvenes évek végén a Sex Pistols, akkor ma kitudja, beszélnénk-e punkról, mint fogalomról. Nyilván valamilyen másfajta módon utat tudott volna törni magának a műfaj; de ez is csak amolyan zenetörténeti filozofálgatás, mert a műfaj alapjait pont a Pistols fektette le.

Johnny Rotten ugyanolyan infantilis, magamutogató, polgárpukkasztó figura, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor Anglia vörös téglaépületei között mászkált, és szó szerint tett a világra. Öreg punk nem vén punk - puffogtathatnánk az agyon csépelt közhelyet, és Rotten estében még hozzátenném: aki fiatalon hülye (persze nem bántó értelmezésben), az öreg korára sem változik meg.

A koncert kezdetekor egyértelművé vált, hogy a Sex Pistols azért jött, hogy a tagok jól érezzék magukat, ez látszott is rajtuk, főleg Rotten hangulatán, és a már említett exhibicionizmusba merült infantilis viselkedése csak olaj volt a tűzre. Öltözékét tekintve Johnny bácsi egy álcaruhákkal is foglalkozó katonai boltból vásárolta fellépőszerelését, teleaggatva levelekkel. Persze néha azért letolta a nadrágját is, megmutatva az angol zászlót hirdető alsóját, amitől a tömeg szinte eszét vesztve őrjöngeni kezdett. Hiába, a több évtizedes kultusz nem merülhet el az alkohol gőztől párolgó zenei mocsárban.

Várható volt, hogy a zenekar nem azon kategóriát fogja képviselni, akik jönnek, leadják a koncertet, és aztán mindenki mehet amerre lát, illetve amerre a sörsátrak leledzenek. Az eddig legnagyobbra duzzadt tömeg minden pillanatát beszívta a koncertnek, talán Rotten is érezte, hogy azért még mindig van rájuk igény, és nem csak amolyan vitrinbe zárt zenetörténeti érdekességek. Az állandóan pofákat vágó énekes öreg, kiélt arcán azért ott futkározott a lámpa fényeivel egybeolvadva a mindig rosszra kész kis gyerek mosolya, akire nem lehet hosszabb ideig haragudni.

És bár a Sex Pistols kétségkívül a punk mozgalom ősatyjának számít, nem kell róluk a port lefújni ahhoz, hogy a szemünk előtt váljanak hús-vér figurákká. Erre a legjobb bizonyíték a péntek esti koncert volt; és azt hiszem ennél nem is kell több.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei