2008. augusztus 18.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

XVII. Nagykunsági Kulturális Napok

2008. augusztus 16. és 20. között tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Nagykunsági Kulturális Napok elnevezésű rendezvény Karcagon. A programok középpontjába idén is a hagyományok ápolása és a kun identitástudat megőrzése, megismertetése kerül. A kézműves foglalkozások, csikós- és lovasbemutatók mellett számos kiállítást is megnyitnak a Kulturális Napok ideje alatt. A rendezvény utolsó napján, augusztus 20-án a városi önkormányzat és a katolikus gyülekezet természetesen megemlékezik Szent István királyról.

Augusztus 20. - lehet, hogy más sorrendben, de mindenkinek ugyanaz jut eszébe: Szent István, aki a kereszténység felvétele és a földművelésre való áttérés után megalapította az azóta sokat változott Magyar Államot, körmenet, díjak és kitüntetések átadása, szórakoztató programok minden korosztály számára és az ünnepséget záró tűzijáték. Ezeket a programokat Karcagon is megtartják, kiegészítve aratófelvonulással, folklór műsorokkal és utcabállal.

Hivatalosan augusztus 17-én, 14 órakor tartják a XVII. Nagykunsági Kulturális Napok és a IV. Kun Hagyományok Napjának megnyitóját, de már 16-án megkezdődik a rendezvénysorozat.

Augusztus 16-án a Karcagi Ifjúsági Ház kerül középpontba: 16 órakor dr. Fazekas Sándor polgármester megnyitja a "Több mosolyt a gyermekek arcára! Gyermekek az erőszak ellen." című kiállítást és Pappné Farkas Klára bemutatja az "Építsük Európát a gyermekekért a gyermekekkel" című programot. 21 órától az udvaron akusztikus zenei estet tartanak, ahol Nagy Ferenc, Somogyi Viktor és a Sunday Moped együttes zenél.

Augusztus 17-én megrendezésre kerül a horgászverseny (nevezési díj: 2000 Ft), a Zuglógerben felállított jurtában bemutatják az elfelejtett népi gyógymódokat (pl. csontkovácsolás, inazás), tartanak előadást a nomád kori ősvallásról és a Zuglógerben sor kerül a rendezvénysorozat megnyitóünnepségére is. A megnyitó keretein belül műsort ad a Pacsirta Népzenei Kör, lesz lovasbemutató, a II. Karcagi Talpas Íjászversenyen megválasztják 2008 Karcag Bajnokát és megrendezik a IV. Karcagi Lovasbirkózó Versenyt is. 21 órától kezdődik a nomád éjszaka, ahol népzene, táncház és citeraszó várja az érdeklődőket. A napot táltosdobok hangjával zárják.

Augusztus 18-án a Déryné Művelődési és Ifjúsági Központban megnyílik Győrfi Sándor, a Karcagon született Munkácsy- és Mednyánszky-díjas szobrászművész kiállítása és dr. Egri Mária művészettörténész bemutatja a Győrfi Sándorról készült monográfiát.
Augusztus 19-én folytatódnak a kiállítás-megnyitók: dr. Nagy Molnár Miklós nyitja meg a "A Nagykunság népművészete" című kiállítást és átadásra kerül a malomtörténeti gyűjtemény is. Ezen a napon tartják az aratóbált (belépődíj: 600 Ft) is, melyen közreműködik többek között Teremi Trixi, Bozsó József, Karcagi Nagy Zoltán, Drágán Lajos és játszik a Top Secret band is.

Augusztus 20-án az Országzászló felvonásával kezdődik meg a Szent István-napi ünnepség. Ezt követi a Városháza dísztermében az ünnepi önkormányzati ülés, majd a díjak és a kitüntetések átadása. Az ünnepi műsorban közreműködik többek között Turi Ilona, Koppány Mária és Csíkos Sándor. 10 órakor a római katolikus Szent István-templomban Andrási Zoltán káplán megtartja a Szent István-napi búcsúi szentmisét, majd elindul a hagyományos körmenet a Szent István-szoborhoz. 15 órakor a városközpontban megkezdődik az aratófelvonulás, 17 órakor pedig a folklór műsor. 18 órakor a Kossuth téren fellép Homonyik Sándor, 19 órakor a TransylMania ad koncertet. Az ünnepséget tűzijáték és utcabál zárja.

***


XVII. Nagykunsági Kulturális Napok
Helyszín: Karcag
Időpont: 2008. augusztus 16-20.
Jegyárak: A programok néhány kivételével ingyenesen látogathatók.
Horgászverseny: nevezési díj - 2000 Ft
Aratóbál: belépődíj - 600Ft
Bővebb információ: www.karcag.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei