2008. augusztus 22.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Savaria - Karneválhangulatba öltözik Szombathely

Szent István királyunk ünnepét követő hétvégén, augusztus 22. és 24. között ismét megrendezésre kerül a Savaria Történelmi Karnevál, amely program keretében egy hosszú hétvégére történelem-illattal telik meg a levegő és minden érdeklődő bepillantást nyerhet a közel 2000 esztendős Szombathely múltjába.

A múlt megidézésének tökéletes eszköze a korhű jelmezek segítségül hívása. Tudják ezt jól a szombathelyiek, éppen ezért ezen az ünnepen a római légió katonáit, gladiátorokat, kelta harcosokat, íjászokat, középkori bajvívókat, zászlóforgatókat keltenek életre a város lakói, hamisíthatatlan történelmi hangulatot varázsolva ezzel a Savaria tereire, utcáira. Szombathely igyekszik ezt a napot a látogatók számára felejthetetlenné tenni. A város eme törekvését tökéletesen szemlélteti a karnevál sokszínű programsorozata, amely kellemes hétvégi elfoglaltságot nyújt minden érdeklődőnek a legkisebbektől az ifjúságon át az idősebb korosztályig.

A karnevál egyik legtöbb koncertet kínáló helyszíne a Fórum színpad. Itt nyitják meg hivatalosan az idei fesztivált és szintén ennél a színpadnál élvezhetjük a világ- és népzene kiválóbbnál kiválóbb előadóinak koncertjeit. Többek között fellép a Balkán Fanatik, a The Irish Coffee és a Fellegini KlezmerGipsy Band is. Ezen a helyszínen a fergeteges koncertek után minden este tűzzsonglőrők kápráztatják el a közönséget.

A színház szerelmesei sem maradnak program nélkül. A Megyeháza udvarán felállított színpadon a Karneválszínház a Reneszánsz Év jegyében a középkor egyik legnagyobb itáliai gondolkodója, Niccoló Machiavelli Clizia című komédiáját tárja a nagyérdemű elé. A szereposztás méltán mondható parádésnak, hiszen olyan színészóriások mint Jordán Tamás, Szabó Győző, Hollósi Frigyes vagy éppen Molnár Piroska öltik magukra a komédia szereplőinek jelmezeit.

Egy hazai karnevál sem múlhat el ízletes magyar borok nélkül. Szombathelyen az ünnep három napja alatt a Borok utcája avagy Via Vinorum biztosítja a jó hangulatot fokozó isteni nedűket a szórakozni vágyók számára. Ezen a helyszínen minden évben nagy a tolongás és idén sem lehet ez másképp, hiszen ebben az esztendőben a 25 éves Ghymes Együttes születésnapi koncertjén tombolhat minden tombolni vágyó.

A gyermekek szórakoztatásáról sem feledkeztek meg a szervezők, az idei karneválon is lesz Kalandvár és Reneszánsz Játékpavilon is, ahol többek között a Tintaló Cirkusz, a Brass Cirkusz és a Mesebolt Bábszínház köti le a kis lurkókat reggeltől estig.

A kézügyességgel rendelkező vendégek kiélhetik eme hajlamaikat az idén harmadik alkalommal megnyíló Művészetek utcájában. A grafikusok, ékszerészek és keramikus műhelyeinek "kulisszái" mögé leshet be minden kíváncsiskodó, és kézműves foglalkozásokkal múlathatja el az időt.

A Romkert falai között egy igazi antikvitásba csöppen kicsi és nagy egyaránt. Kézművesek, kereskedők, és jósok tömkelege árasztja el a teret. Az autentikus helyszín korhű programsorozatot követel, ezért nem maradhat el a rabszolgavásár és Szókratész védőbeszéde sem.

Az érdekesebbnél érdekesebb programok száma kifogyhatatlan, Szombathely szinte minden szeglete kínál valamiféle műsort az odalátogatóknak, így egy érdeklődő sem hagyhatja el a helyszínt keserű szájízzel. Savaria vár mindenkit, aki egy szelet történelemre vágyik, kulturális programokkal múlatná az időt vagy épp csak jókat falatozna és borozgatna. A programsorozat végén garantált az érzés: "Ide jövőre is visszatérünk."

***


Helyszín: Szombathely
Időpont: 2008. augusztus 22-24.
Részletes programajánló: www.savariakarneval.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei