2008. szeptember 1.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

10 éves a Trafó - szeptember 5-én ünnepelnek

2008. szeptember 5-én ünnepli 10. születésnapját a Trafó Kortárs Művészetek Háza, amely egy évtizeddel ezelőtt azt tűzte ki célul, hogy teret nyit az ezredvég különböző művészeti válfajainak. Számtalan pozitív visszajelzés bizonyítja, hogy megfelelő helyszínt sikerül biztosítaniuk a modern tánc, zene, irodalom, színház és képzőművészet kibontakozásához, és talán még ennél is többet.

A kulturális központ otthonául szolgáló trafóház az 1900-as évek elején épült szecessziós stílusban, és majdnem 100 év telt el, mire művészeti funkciókat láthatott el. Egy francia művészeti csoport nyitotta meg a közönség számára, performance-ok, koncertek várták az érdeklődőket. Később a Budapesti Önkormányzat felújította az épületet, és mai formájában, jelenlegi nevével 1998-ban nyitotta meg kapuit a IX. kerületi Liliom utcában, a Budapesti Őszi Fesztivál során.

Jelenleg a tánc- és színielőadások helyszínét a Trafó Színház Nagyterme biztosítja, amelynek mind akusztikája, mind berendezése lehetővé teszi, hogy az előadások magas fokú élvezetet nyújtsanak, de akár az interaktivitásra is alkalmas. A képzőművészeti alkotások bemutatására a Trafó Galériában adódik lehetőség, a Trafó Bár Tangó pedig rendszeresen ad otthont különböző zenei eseményeknek. A táncos-tehetségek támogatására a Trafó és a Műhely Alapítvány közösen hozta létre a Lábán Rudolf-díjat, mely 2006 óta minden évben egyszer kerül kiosztásra.

Szeptember 5-én emlékezik meg a Liliom utcai helyszínen 10. születésnapjáról a Trafó, és egyben az őszi évadot is ekkor nyitják, a profiljukhoz illő színes programokkal. Agostones, Budbudas, The Qualitons koncerttel, video-installációval összekötött tánc- és néma színjátékkal, valamint a Budapest Tánciskola előadásával várják az érdeklődőket. Mindeközben megtekinthető lesz a helyszínen Erdős Gábor fotókiállítása is, folyamatosan zajlanak majd filmvetítések, és a szervezők meglepetéseket is ígérnek az este során. Központi helyszín a Művészeti Ház Nagyterme, de az események folyamatosan zajlanak a Galériában, a közeli Tűzliliom téren, valamint a Ráday utcában is. A rendezvény megtekintése díjtalan.

***


Trafó - 10. születésnap
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom utca 41.
Időpont: 2008. szeptember 5. péntek, 18:00 óra
Belépő: díjtalan a belépés
További információ: http://trafo.hu/

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei