2008. szeptember 1.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

CineFest - Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja

A miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára idén 280 nevezés érkezett 48 országból. Az előzsűri döntése alapján azonban csak 67 film versenyezhet szeptember 14-21. között. A rendezvény lehetőséget nyújt a 35 év alatti filmalkotóknak a bemutatkozásra. Az alkotások nagyjátékfilm, kisjáték- és kísérleti film, dokumentumfilm, speciális, és animációs film kategóriákban versenyezhetnek.

A rendezvény szeptember 15-én a fiatal filmesek fórumával várja a közönséget, itt a filmek alkotói és producerei filmforgalmazókkal és vásárlókkal találkozhatnak. Másnap a prágai FAMU, a łódzi Filmakadémia, a pozsonyi és a budapesti Filmművészeti Egyetemek vezetői találkoznak. A programot vetítések kísérik.

Szerdán a dokumentumfilmesek Szalay Péter rendező vezetésével a rendszerváltás dokumentumfilmjeiből adnak ízelítőt a közönségnek, amit viták követnek majd. A csütörtöki workshop tárgya Közép-Európa és Hollywood kapcsolata. A fő kérdés az, hogy mi az amerikai mozi létrehozóinak titka? Sokan nem tudják, hogy William Fox (a 20th Century-Fox alapítója) a Miskolc melletti Ricsén született, Adolph Zukor (a Paramount Pictures alapítója) pedig Tolcsván.

A konferencia sok filmtörténeti ismerettel szolgál az érdeklődőknek. Az 5. CineFest a nők társadalmi helyzetével is foglalkozik. Nők a képben címmel arra keres választ, hogy milyen a nők érdekérvényesítő-képessége a hazai és az európai politikában, illetve hogyan változott a hazai média és a magyar játékfilmek nőképe az utóbbi évtizedekben. A témával kapcsolatban 27 nevezés érkezett, és ebből 7 film jutott a versenyprogramba.

A filmeket olyan nemzetközi zsűritagok bírálják el, mint az Oscar-jelölt rendező, M. Tóth Géza, a filmtörténész és esztéta Gelencsér Gábor, a neves lengyel kritikus, Łukasz Maciejewski és a Berlinben élő izraeli újságíró, Eldad Beck. A zsűri elnöke a skót filmes, az Edinburgh University oktatója, Emma Davie.

A CineFest idén először életműdíjat ad ki. A kitüntetett Gyarmathy Lívia, a Magyar Mozgókép Mestere, akinek filmjeiből retrospektív sorozatot válogatnak a szervezők.

***


CineFest - Fiatal Fimesek Nemzetközi Fesztiválja
Helyszín: Miskolc, Kossuth mozi
Időpont: 2008. szeptember 14-21.
Bővebb info: www.cinefest.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei