2008. szeptember 3.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Piknik Esztergom - Kortárs Művészeti Fesztivál

2008. szeptember 5-én és 6-án Esztergom belvárosában, egy régóta üresen álló gyárépületben a kortárs művészet kerül a középpontba. Helyet kap a kortárs képzőművészet, színház, performance-ok és az érdeklődők kiállításokat is megtekinthetnek. A szervezők célja, hogy minél szélesebb körrel megismertessék a kortárs művészetet.

Piknik - baráti összejövetel a szabadban, ahova mindenki visz magával valamit. 2008. szeptember 5-én és 6-án Esztergomban nem a hagyományos értelemben szerveznek pikniket. Nyugat-Európai példát követve a Piknik Fesztivál helyszíne a régóta üresen álló, egykori Granvisus Szemüvegkeretgyár. Magyar ember számára szokatlan lehet a választás, mivel ez egy Magyarországon nem rég meginduló folyamat részének tekinthető.

Magyarországon az emberek lassabban és nehezebben fogadják be az újításokat, mint más országokban. Hátat fordítanak a térnek, ezért lassabban nyílik meg előttük. Ezen azonban senki nem csodálkozhat, ha figyelembe veszi a történelem, az építészet és a városrendezés kapcsolatát. 1989 előtt az emberek mindent készen kaptak: panelházak, utcabútorok, berendezett közterek. A készen kapott elemeket használták, de nem kellett pl. karbantartani azokat. 1989 után azonban az ország nem kapott anyagi támogatást, és a rendelkezésre álló pénzt nem a közterek fejlesztésére, vagy legalább állapotuk szintentartására fordították. Játszóterek, épületek váltak elhagyatottá és egy idő után használhatatlanná. Mára ezek a kiüresedett terek performerek és előadók alkotóhelyévé váltak.

A magyar emberek többsége elutasítja a kortárs művészetet. Ezért azonban senkit nem lehet hibáztatni, mivel nálunk a kortárs művészet nem egy az emberek számára is követhető folyamat eredményeként jött létre, hanem szinte átmenet nélkül jelent meg. Az ebből fakadó meg nem értés és az igény hiánya eredményezi azt, hogy nem tudjuk kihasználni a rendelkezésünkre álló teret, ami lehet, hogy egy korábban funkcióval rendelkező, de mára már kiüresedetté vált tér. Ilyen épület a Granvisus Szemüvegkeretgyár is.

Az épület adottságai ideálisak a fesztivál lebonyolításához. A termek alkalmasak a kiállításokra és lehetőség nyílik arra is, hogy a szabadtéri piknik hangulatát idézve párbeszédet folytassanak egymással az alkotók és a közönség tagjai. A kiállító művészek között van Sipeki Gyula, Takács Máté, Faragó Nóra, Németh "Batka" Attila, Bodor Lilla, Milan Vanessa, Alexey Klyuykov és még sokan mások. Ez a két napos rendezvény is mutatja, hogy hazánk kezdi ugyan befogadni a kortárs művészetet, de a kortárs építészeti eljárások, a tér újfajta kihasználása továbbra is a perifériára szorulnak. Esztergom közel van a fővároshoz és a határhoz is. Eddig is fontos szerepet töltött be a kultúra terjesztésében, de ez a fesztivál tovább növeli jelentőségét.

Piknik Esztergom - Kortárs Művészeti Fesztivál programja

2008. szeptember 5. péntek
10.00 Gyerekprogram - képzőművészek közösen alkotnak esztergomi iskolásokkal
17.00 Panda színház - bemutatkozó közönségtalálkozó
18.00 Megnyitó
18.15 Benkő Dóra - népdalok
18.45 Varjos együttes - felvidéki népzene
20.00 Teleszterion Társulat "Odulakó" című előadása
21.00 Bijou
22.00 Caracas UnderPop
23.00 Style Wars - Mc’s, Vj’s, Dj’s performance

2008. szeptember 6. szombat
10.00 Gyerekprogram - képzőművészek közösen alkotnak esztergomi iskolásokkal
17.00 Panda színház - "Szőrmagyar legendája" filmbemutató, beszélgetés az alkotókkal
18.00 Árvai Ferenc, Peer Krisztián - saját verseiket olvassák fel a költők
19.00 Esztergomi Klubszínpad - futurista performance
20.00 Club Era
21.00 Hogyan ettem kutyát - a dunaszerdahelyi Epopteia színház darabja
21.00 Csoda - a Békéscsabán működő Féling színházi csoport előadása
22.00 Krakatau Band
23.00 Groda project - Vj-k és Dj-k

A rendezvény ideje alatt folyamatos festés- és képzőművészeti performance-ok, rövid- és animációs film vetítések, valamint a Vj Attack workshop-ja várja az érdeklődőket.

***


Piknik Esztergom - Kortárs Művészeti Fesztivál
Helyszín: Esztergom, egykori Granvisus Szemüvegkeretgyár (Simon János utca 42., a buszpályaudvar mellett)
Időpont: 2008. szeptember 5-6.
Jegyárak: A Fesztivál programjain való részvétel ingyenes.
Bővebb információ: www.piknikfestival.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei