2008. december 2.Hegedűs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

29. Budapesti Tavaszi Fesztivál 2009. március 20. - április 5.

A Pál utcai fiúk lengyelül, Marx Tőke című művének színházi adaptációja, Haydn báboperája, és egy Nem Hamlet előadás várja többek között a közönséget március 20. és április 5. között a 29. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF). A 2009-es rendezvény egyik újdonsága, hogy a BTF először ad otthont egy Nemzetközi Színházi Fesztiválnak, amelyet a Nemzeti Színházzal közösen rendeznek meg.

A 29. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 117 előadással, köztük 8 opera előadással várják a közönséget - tájékoztatott kedden Zimányi Zsófia fesztiváligazgató.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programját minden évben egy vezérmotívumra fűzik fel a szervezők. 2009-ben ez a vezérelv a befogadó-művészet. Haydn ugyanis (az osztrák zeneszerző halálának 220. évfordulója emlékeznek világszerte 2009-ben) az egyik legfontosabb szereplője a kéthetes rendezvénynek, aki maga is befogadott művész volt, emlékeztetett Zimányi Zsófia. Az osztrák zeneszerző ugyan Ausztriában született, de csaknem 30 évet töltött Esterházy Miklós udvarában.

A BTF keretében két olyan Haydn operát is láthat a közönség, amelyet eddig itthon még nem mutattak be. A Philemon és Baucis című mű különlegessége, hogy eredetileg báboperának készült. A berlini Staatsoper felkérésére egy görög zeneszerzőnő (Konstanzia Gourzi) fejezte be 2003-ban a töredékesen fennmaradt Haydn operát. Budapesten Kovalik Balázs rendezésében, egy rendhagyó helyszínen, a Vasúttörténeti Parkban mutatják be a darabot, tájékoztatott a fesztiváligazgató.

A Magyar Állami Operaházzal közösen mutatja be a BTF a másik Haydn operát. Zsótér Sándor rendezésében, Rost Andreával az egyik címszerepben nézheti meg a közönség az Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke című művet. A fesztiválon ritkán hallott Haydn darabok is elhangoznak hazai és külföldi művészek tolmácsolásában, mint például a cseh együttes, az Ensemble Martinů.

A 29. BTF újdonsága, hogy először ad otthont egy Nemzetközi Színházi Fesztiválnak. A társrendezvény, egy Alföldi Róbert rendezéssel indul március 20-án. Botho Strauss: A park című darabjának magyarországi bemutatóját a Nemzeti Színházban láthatják az érdeklődők.

A külföldiek közül a Düsseldorfer Schauspielhaus és a Rimini Protokoll Marx: A tőke című művének I. kötetét tolmácsolja a publikumnak. A szentpéterváriak két előadást is bemutatnak a fesztivál keretében. A Nem Hamlet című provokatív előadást, a rendező Andrej Mogucsij 16 éven felüli és erős idegzetű nézőknek ajánlja. A lengyel társulat, a Teatr Narodowy pedig Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című művének színházi adaptációját adja elő.

A 2009-es év vendégországa Csehország. A fesztivál közönsége többek között meghallgathatja a Prágai Rádiózenekar koncertjét, beülhet a Prágai Nemzeti Színház Balettegyüttesének estjére, és megnézheti a Szépművészeti Múzeumban az Alphonse Mucha tárlatot.

A 29. Budapesti Tavaszi Fesztivál két hetében csaknem 120 program várja a közönséget. A BTF nyitóeseménye március 20-án a Camerata Salzburg zenekar hangversenye lesz a Művészetek Palotájában. Az est szólistája napjaink egyik legsikeresebb hegedűse Joshua Bell. A fesztivál záróeseményének is a Művészetek Palotája ad otthont április 5-én. A Bécsi Állami Opera vendégjátékában Mozart: Don Giovanni című operájának koncertszerű előadását nézheti meg a közönség.

A fesztivál részletes programja a www.btf.hu címen olvasható.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei