2009. március 16.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Debreceni Tavaszi Fesztivál - Debrecenbe kéne menni...

Ha nem is pulykakakast venni, de jól szórakozni mindenképpen. A Hajdú-Bihar megyei székhely ugyanis idén is megrendezi a Debreceni Tavaszi Fesztivált. Március 15. és április 11. között számos programból válogathatnak az érdeklődők, vagy akár valamennyit megnézhetik, hiszen minden nap izgalmas újdonságot ígér: komoly- és könnyűzenei koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat, táncbemutatót.

"A kulturális tevékenységrendszerben mára világossá vált, hogy a fesztiválok, mint szervezeti formák megkerülhetetlenek. Olyan eréllyel bírnak, amely nagyon fontos a kultúra közvetítésében és egy adott település életében. Debrecenben több fesztiválunk, fesztivál jellegű programunk is van, és ezen fesztiválok közül a legtöbb művészi értékkel rendelkező összművészeti programsorozat a Tavaszi Fesztivál..." - nyilatkozta Debrecen alpolgármestere egy, a fesztivállal kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Már maga a nyitórendezvények egyike, a XVIII. Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitása is igen fontos esemény Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészeinek és a művészetet szerető emberek életében. A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban március 15-én nyíló kiállítás ugyanis bemutatkozási lehetőséget termet a megyében élő művészek számára. A hagyományoknak megfelelően a Tárlat egy hónapon át, azaz április 11-ig várja az érdeklődőket.

Még ugyanezen a napon, azaz március 15-én, került sor az ünnepi nyitóhangversenyre is, melyen Rohmann Imre zongorázik és vezényli a Weiner-Száz Kamaraszimfonikusokat. A műsorban Liszt Ferenc, Chopin és Haydn művei csendülnek fel a Kölcsey Központ Nagytermében.

A március 16-ai estén szintén fontos szerephez jut a zongora, azonban nem a megszokott, klasszikus módon. A fiatal tehetség, Havasi Balázs ad ugyanis koncertet, kinek kezei alatt új oldaláról mutatkozik meg a nagymúltú hangszer. Az estén a művész mellett fellép a The Unbending Tree trió, a Crystal együttesből ismert Kasza Tibor, a Megasztár harmadik szériájában feltűnt Bocskor Bíborka és egy portugál énekesnő Lina Chirla is.

Március 17-én ismét a zenekedvelőket várja a Kölcsey Központ. Horgas Eszter és Al Di Meola nagy sikerű Carmen előadásának folytatását, az Ő és Carmen című előadást hallgathatja ugyanis a debreceni közönség. A duó hat évvel ezelőtt a Papp László Spotarénában állt először színpadra Bizet Carmen című operájának átdolgozásával. Az előadás hatalmas sikerére való tekintettel döntöttek a zenészek a folytatás mellett, így tavaly megszületett az Ő és Carmen. Horgas Eszter és Al Di Meola mellett a színpadon láthatjuk még az este folyamán a világhírű ütőst, Gumbi Ortizt és a gitáros Peo Alfonsit is.

A remek zenék után a mozi veszi át a főszerepet a programok sorában. Március 19-én a Frankofón Filméjszaka keretében nem kevesebb, mint öt kortárs francia filmet vetítenek az Apolló moziban. A filmrajongók választhatnak a romantika, a krimi, a dráma és a kaland közül. De ha valaki sokáig bír egy helyben ülni, akár mind az öt filmet megnézheti, mindössze 690 forintért. A vetítés este nyolckor kezdődik és másnap hajnali négyig tart.

Március 24-én a Macskák szórakoztatják a nagyérdeműt. Andrew Lloyd Webber klasszikusát a Madách Színház társulata kelti életre a Főnix Csarnokban. A fővárosi színházban már 1983 óta, több mint ezer alkalommal játszott darab mindig óriási siker volt és a siker bizonyára most sem marad majd el. A Jászai Mari-díjas Szirtes Tamás rendezésében többek között Hirtling István, Bencze Ilona, Détár Enikő és Gallusz Nikolett elevenítik meg a kedves, olykor szomorú, máskor kicsattanóan vidám, de minden körülmények között öntörvényű cicákat.

Budapest, Veszprém és Győr után március 26-án Debrecenben látható a Mojszejev Tánceggyütes. A sikeres 2008. novemberi turné után ismét hazánkba látogatnak a világhírű orosz táncosok. A Népek Táncai című előadás az orosz néptánc mellett kínai, spanyol és görög hagyományokat is bemutat.

Április 3-án, szintén a Főnix Csarnok falai között, újra gyereknek érezhetjük magunkat a jól ismert dallamok nyomán: "Én vagyok a híres egyfejű, a nevem is ennyi, csak Süsü." Az örökzöld darabot a József Attila Színház művészeinek tolmácsolásában élvezhetjük. A generációnak, amely a bájos sárkány történetein nőtt fel, már magának is gyermekei vannak. Itt az idő, hogy nekik is megmutassák a magyar mesék egyik legszebb ékkövét. A mese pedig nem csak számukra fog újdonságokkal szolgálni, hiszen Csukás István néhány új jelenetet is csempészett a híres egyfejű kalandjaiba.

Április 8-án a Broadway legtöbbet játszott egyszemélyes darabját, Rob Becker: Caveman-ősember című művét tekinthetik meg azok, akik este hétkor beülnek a Kölcsey Központ Báltermébe. A kortárs amerikai komédia az örök kérdést, a férfiak és nők közötti különbséget járja körbe, Kálloy Molnár Péter előadásában.

A programok széles skálája, világhírű művészek és remek szórakozási lehetőség minden korcsoport számára. Ez lesz jellemző Debrecenre az elkövetkezendő egy hónapban. Ismét bebizonyosodott hát, hogy sok régi dalnak még ma is helytálló a mondanivalója, hiszen Debrecenbe tényleg el kéne menni!

***


Debreceni Tavaszi Fesztivál
Helyszín: Kölcsey Központ, Főnix Csarnok, Apolló mozi
Időpont: 2009. március 15. - április 11.
Részletes program, bővebb információ: www.fonixinfo.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei