2009. június 11.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fesztiválok határon túl - Erdélytől a lengyelekig

Olyannyira közel van a fesztiválidőszak, hogy az első jelentősebb közösségi élményen (Pannónia Fesztivál) már túl is estünk. Ám nem csak idehaza bólogathatunk több napon keresztül a kedvenc zenekaraink koncertjére és élhetjük át az együvé tartozás felejthetetlen élményét. Nézzünk szét egy kicsit a határainkon túl is.

Idehaza csak több fesztiválra lebontva hallhatjuk mindazt, amit a Nova Rockon három alatt, június 19. és 21. között, kapunk az arcunkba felhozatal címszóval. Metallica, Placebo, Faith No More, Slipknot, Nine Inch Nails, Limp Bizkit, Machine Head, Guano Apes, Dimmu Borgir, Gogol Bordello, Chris Cornell és Monster Magnet, hogy csak a legnagyobbakat említsük. De fellép a magyar határ közelében, az ausztriai Nickelsdorfban megrendezett fesztiválon a nálunk koncertjét érdeklődés hiánya miatt visszamondani kényszerült Kaiser Chiefs is. Mindez jelenleg 37 ezer forintba kerül, amibe a sátorozás is benne foglaltatik. A fesztiválra buszok is indulnak a Hősök teréről, ezekre 9000 forintért váltható jegy. Nem a legolcsóbb kategória, de hozzá kell tenni azt is, hogy a fesztivál területére bármilyen ital bevihető, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben.

A T-Mobile InMusic Fesztivál június 24-én és 25-én kerül megrendezésre Zágrábban. Tavaly náluk Nick Cave és a Prodigy vitte a prímet, de a kétnapos fesztiválra idén próbáltak minden zenei ágazatból húzóneveket összeszedni a szervezők. Így fellép többek között Moby, a Franz Ferdinand, a Kraftwerk, Lily Allen, a Yeah Yeah Yeahs, Tricky, az Anthrax, a Hatebreed, és Sergent Garcia is. Az idén negyedszerre megrendezett fesztiválra jegyeket a honlapon megtalálható on-line árusítóhelyeken lehet megrendelni. Kétnapos bérletet június 15-ig 62 euróért vásárolhatunk, utána június 24-ig 68 euróért, a helyszínen pedig 75 euróért vehetjük meg. A napijegy 62 euróba kerül majd, úgyhogy ha valaki menni akar, érdemesebb beruháznia a kétnapos bérletre.

A Trencsénben rendezett Pohoda fesztivál idén is a szlovákiai zenekarok dömpingjével kecsegtet. Akiket viszont ez annyira nem hoz lázba, azok július 16. és 18. között a Basement Jaxx, a Travis, a Klaxons vagy épen Patti Smith zenéjére bulizhatnak. A napijegy és a háromnapos belépő a fesztivál időpontjának közeledtével természetesen itt is folyamatosan drágul, így június 16. után a háromnaposért 65 eurót, míg az egynaposért 55 eurót kell fizetni.

A legnagyobb délkelet-európai fesztiválnak hirdeti magát a szerb Exit fesztivál, ami még ha nem is igaz, azt mindenképpen az újvidéki buli javára kell írni, hogy az egyik legszebb környezetben rendezik meg évről-évre a koncerteket. A csodálatos atmoszférájáról ismert péterváradi vár ad otthont július 9. és 12. között az Exitnek, amelyen ott lesz a szinte az összes nevesebb fesztiválon fellépő Lily Allen, és Moby, de olyan ritkaságokat is elcsíphetnek itt a magyar rajongók, mint a Manic Street Preachers, és az Arctic Monkeys. A Dance Arénában neves dj-k nyomják majd a talpalávalót (pl. Carl Cox), de az Explosive színpadon is találnak maguknak nyalánkságokat a rock és metál kedvelők (pl. Death Angel, Kataklysm, My Dying Bride). A négynapos bérlet ára elég borsos (86,5 euró), főleg ha azt vesszük, hogy még a kempingezésért is külön kell fizetni.

Lengyelországban két nagyobb bulit is ajánlanánk. Az egyik a Selector, ami Krakkóban összpontosít majd sok ezer fiatalt, köszönhetően például a következő neveknek: Franz Fedinand, Orbital, Röyskopp, CSS. Itt a napjegy ára 135 PLN (kb. 8300 Ft), míg a hetijegyé 200 PLN (kb. 12 ezer Ft). A másik fesztivál, ami sok tekintetben viszi a prímet a környező országok nyári össznépi bulijaival szemben, az az Open'er, melyet a Balti-tenger partján levő Gdyniában rendeznek meg minden évben. A Kosakowo repülőtérre szervezett négynapos fesztivál (július 2-5.), a honi Szigethez hasonlóan rengeteg programmal várja az érdeklődőket. Duffy, a Faith No More, a Kings Of Leon, a The Kooks, vagy a Pendulum neve garancia az emberáradatra, akiket valószínűleg az sem fog eltántorítani, hogy a kempingezésért a négy napra szóló majd’ 19 ezer forintos belépő mellé még elkérnek pluszba 2500 forintot.

Mint arról korábban is beszámoltunk a Félsziget Fesztivál, mely legújabban a hivatalos keresztségben A Coke Live nevet viseli, az önmagát legolcsóbban kínáló fesztiválok között szerepel. Az ár-érték arány nagyon rendjén van, ha számba vesszük a felhozatalt (Nine Inch Nails, The Prodigy, Tiesto, Primal Scream, Goldie) és a jegyárakat (július 13-ig 199 RON a hetijegy és 80 a napi, azaz kb. 13 200, és 5300 Ft). Július 23. és 26. között tehát Marosvásárhelyre igyekezzenek az olcsón fesztiválozni vágyók.
***

Nova Rock: www.novarock.hu
T-Mobile InMusic: www.t-mobileinmusicfestival.com/hu
Pohoda Fesztivál: www.pohodafestival.sk
Exit Fest: www.exitfest.org
Selector Fesztivál: www.selectorfestival.pl
Open’er Fesztivál: www.opener.pl
Félsziget: www.cokelivepeninsula.ro

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei