2009. június 12.Szabados Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sétatér Fesztivál Pécsett - 2009. június 13-21.

Alighogy véget ért a IX. POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó), újabb, ezúttal szabadtéri fesztivál kezdődik Pécsett. A Sétatér Fesztivál, mely a dél-dunántúli régió egyik legjelentősebb nyári kulturális eseménysorozata, június 13-21. között várja a látogatókat dóm előtti téren.

Színvonalas művészeti produkciók, könnyű-, világzenei-, valamint jazzkoncertek, táncprodukciók, bábszínház előadások, kézműves játszóház, mobil digitális kisplanetárium, előadások sokfélesége és sokszínűsége várja a pécsieket és Pécsre látogatókat a Sétatéren.

Bár a székesegyház előtti Sétateret és a környező belvárosi helyszíneket betöltő közösségi esemény gerincét elsősorban a fiataloknak szánt programok alkotják, de a koncertek, rendezvények között minden korosztály találhat élvezetes és az igényeinek megfelelő programot. A Sétatéri nagy színpad könnyű- és világzenei-, valamint jazzkoncertekkel várja a hallgatóságot (fellép többek között Ezter, a !Deladap, a Mardi Gras.bb), a Barbakán várárokban pedig tehetséges fiatal pécsi zenekarok mutatkoznak be. Ugyanitt a III. Európai Kortárs és Improvizációs Zenei Fesztivál előadói is színpadra lépnek, mint például a magyar jazzélet kiválóságaival felálló World&Jazz, vagy Pentti Lahti finn szaxofonos, a Sibelius Akadémia tanára.

Aki pedig a "komolyabb" értékeket keresi Janus Pannonius - az újratemetése kapcsán szervezett "Janus arcai" rendezvénysorozat zárásaként - a pécsi humanista püspök költészetét énekli meg a Szélkiáltó és a Kaláka közös jubileumi koncertjén. A méltán híres Pécsi Balett fiatal koreográfus és táncos csapata új, kísérleti bemutatóval készül a fesztiválra, melyben a különböző művészi kifejezőeszközök komplex módon, egyidejűségben jelennek meg. Az Arbeau együttes reneszánsz műsort hoz Pécsre, Alta Danza címmel, a záró hétvégén pedig vérbeli tánc show-t élvezhet a közönség, a Presidance Company "Hungarythm" című előadásán, színesítve a Sétatér forgatagát.

Hangsúlyos eleme a fesztiválnak a Zene Ünnepe, mely - a hagyományos értelemben vett zenei fesztiválokkal szemben - nem elsősorban a zenészekről szól, hanem bárkiről, akinek bátorsága van valamilyen hangszert ragadni. A nap folyamán, összefogva a PTE Művészeti Karával, a zeneiskolákkal, a hivatásos és amatőr zenei együttesekkel, rendhagyó koncertek zajlanak szokatlan helyszíneken: pályaudvarokon, kórházakban, szórakozóhelyeken, kedvelt köztereken. Az esemény csúcspontja a Pannon Filharmonikusok ingyenes szabadtéri koncertje lesz, a bazilika előtt.

A Fesztivál égisze alatt rendezik meg már harmadik alkalommal a Pécs-Ars GEometricat (PAGE), melynek célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a művészetek és a tudományok képviselői között zajló interakció eredményeire. A konferencia-előadások mindenki számára nyitottak melyek mellett reprezentatív kiállítás, tudósok, művészek, pedagógusok által vezetett szabadtéri műhelyfoglalkozások, ismeretterjesztő előadások, koncertek, bemutatók, filmvetítések és interaktív játékok várják az érdeklődőket. A gesztenyefák pedig korra és nemre való tekintet nélkül adnak árnyékot egy-egy pohár diskurálás közben megízlelt baranyai bor vagy hűsítő sör elfogyasztásához.

***


Sétatér Fesztivál
Helyszín: Pécs, Sétatér
Időpont: 2009. június 13-21.
Teljes program a www.setaterfesztival.hu oldalon olvasható.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei