2009. június 18.Vető Viktória
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sziget Fesztivál 2009 - 0. nap zene a rasszizmus ellen

A több mint 30 éves múltra visszatekintő angol Rock Against Racism (RAR) mozgalom megkeresésére a Sziget szervezői a RAR-el valamint a Love Music Hate Racismmel és a Brit Nagykövetséggel közösen monstre koncertsorozatot szerveznek a Sziget nulladik napján, azaz augusztus 11-én, ZENE A RASSZIZMUS ELLEN címmel.

A Nagyszínpadon aznap déltől - néhány külföldi vendéggel kiegészülve - javarészt a hazai rock műfaj jelesei és ifjú tehetségei lépnek majd fel, míg a Világzenei Nagyszínpadon ezzel párhuzamosan a magyar jazz képviselői állnak majd színpadra. Ez a helyszín még egy világraszóló meglepetést is tartogat: egy ritkán látható koncert keretében, a világ legjobbjai közt említett zenészek, Miles Davis egykori muzsikusai - indiai zenészek társaságában - idézik meg a legendás trombitás szellemét. Mindezt az ottalvós hetijegyeseknek ingyen, egyébként pedig féláron, azaz 5000 forintos napijegyért.

Két rock’n’roll “halhatatlan", Eric Clapton és David Bowie rosszízű kijelentései keltették életre 1976-ban a Rock Agains Racism (Rock a Rasszizmus Ellen) mozgalmat, mely eredetileg egyetlen koncert erejére szerveződött, majd több, nagy tömegeket megmozgató fesztivált is szervezett, ellensúlyozva az egyre sűrűsödő rasszista megnyivánulásokat a hetvenes évek Angliájában. A kezdeti
években olyan együttesek vettek részt a mozgalomban, mint a Steel Pulse, a Tob Robinson Band és a Clash. A RAR számos kampányt szervezett az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején. 1979-es nagyszabású fesztiváljuk 30. évfordulóját 2009-ben a RAR rendkívül sikeres koncerttel ünnepelte a londoni Victoria Parkban.

2002-ben a RAR Love Music Hate Racism néven született újjá. Koncertjeiken és fesztiváljaikon többek között a következő együttesek és előadók léptek fel: Kaiser Chiefs, Damon Albarn, Paul Simonon (The Clash), Babyshambles, Kelly Rowland (Destiny’s Child), Basement Jaxx, Jerry Dammers (The Specials), Get Cape. Wear Cape. Fly, Estelle, The View, Kasabian, Ms Dynamite, Kano, Asian Dub Foundation, Belle & Sebastian, Antiflag, Hard-Fi. A szervezet legutóbbi projektje május 30-án, az EP választás kampányidőszakában került megrendezésre az északnyugat-angliai Stoke on Trentben: a 20 000 zenerajongót vonzó koncert a rasszizmus elutasításának nagyszerű megnyilvánulása volt.

A Rock Against Racism szervezői idén tavasszal - a Brit Nagykövetség közvetítésével - keresték fel a Sziget szervezőit az együttműködés lehetőségével. Mint írták, a Magyarországon a közelmúltban történt események okán is szeretnék, ha a Sziget helyt adna egy koncertsorozatnak, mely a fesztivál széleskörű közönsége előtt is demonstrálná a zenészek összefogását és tiltakozását az ellen, hogy embereket külsejük alapján hátrányosan megkülönböztessenek. Augusztus 11-én, a Sziget “nulladik" napján egy széleskörű összefogásnak lehetünk tanúi, ahol a Nagyszínpadon a rock műfaj jeles hazai képviselői és fiatal tehetségei “a zene pozitív energiáját" használva tesznek hitet az emberek egyenlősége mellett. Az Angliából indult Rock Against Racism mozgalom most tehát a Szigeten is hangot ad annak, hogy politikai szimpátiától függetlenül, kizárólag a zene nyelvén milyen komoly erőket lehet megmozgatni egy jó ügy mentén. A Sziget szervezők pedig úgy döntöttek, hogy a “ZENE A RASSZIZMUS ELLEN" rendezvény bevételéből származó esetleges nyereségből egy olyan magyarországi civil szervezetet támogatnak, mely sokat tesz az ügyért.

A Nagyszínpad fellépőinek sora még koránt sem teljes, az már biztos, hogy fellép majd az LGT, a Kispál és a Borz, Fenyő Miklós, a Heaven Street Seven, Balázs Fecó, KFT, Deák Bill Gyula, a Quimby, a Beatrice, a Kaukázus, Rúzsa Magdi, Péterfy Bori, Novák Péter, Bródy János, a Bikini, a Fish!, az Irie Maffia, a PASO, a Turbo, a Subscribe, a Republic, a Zanzibár, Jamie Winchester, a 30Y, Müller Péter Sziámi és sokan mások. Este 11-kor a Nagyszínpad programja véget ér, de a nap még nem: egyrészt az A38/WAN2 sátrában - többek mellett - az Animal Cannibals, a Ladánybene 27, Dopeman, Anna and the Barbies szereplésével, a Budapest Jazz Klub helyszínén jazzisták közreműködésével folytatódik a program tovább.

A Magyar Jazz a Rasszizmus ellen / a Magyar Jazz Napja

A 20. század meghatározó zenei megnyilvánulásának tekinthető, amerikai eredetű jazz-zene az elmúlt évtizedekben a magyar kultúra szerves részévé vált. Része van ebben a többszintű zeneoktatásnak, amely tehetséges muzsikusokat nevel évről évre, például a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a székesfehérvári Dr Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola középfokon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke felsőfokon képzi a fiatal jazzmuzsikusokat, ezzel soha nem látott színvonalra emelve az utánpótlást. A növendékek számos műfajban is jeleskednek valamint saját zenekaraikkal klubokban lépnek fel, de jelen vannak a fesztiválokon is. Jazzművészeink nagy világversenyeken szereznek elismerést, Oláh Kálmán, Szabó Dániel, Sárik Péter, Romhányi Áron, Szőke Nikoletta, Harcsa Veronika sikerei közismertek, az Amerikai Egyesült Államoktól Japánig hódították meg a közönséget, és hoztak haza rangos díjakat.
A magyar jazzművészet színvonala alapján jogot formál arra, hogy az év egy napján a figyelem középpontjába kerüljön. Ezt a célt szolgálja az idén első alkalommal megrendezendő " A Magyar Jazz a Rasszizmus ellen" program, amely egyben "A Magyar Jazz Napja" is, amelyre a Sziget Fesztivál O. napján kerül sor. A jazz ügyéért tevékenykedő , 1990-ben alakult társadalmi szervezet, a Magyar Jazz Szövetség örömmel csatlakozott a "Rock Against Racism" kezdeményezéshez, már csak azért is, mert a jazz olyan nemzetközi zenei nyelv, amely természetéből következően az etnikumok, kultúrák, zenei elemek kölcsönhatására épül. A Magyar Jazz Szövetség a kezdeményezésben partnerként üdvözli a jelentős muzsikusokat tömörítő Magyar Jazzművészek Társaságát. A két szervezet által delegált művészek egységesen fogják megjeleníteni azokat az értékeket, amelyeket a magyar jazz az egész világon képvisel.
Az eseményre 2009 aug. 11-én kerül sor a Magyar Jazz Szövetség és a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. közös rendezésében.

Örvendetes tény, hogy számukat tekintve a magyar jazz fiatal tehetséges előadói és a már közismert, sikeres művészek nemcsak ezt az egy kiemelkedő napot képesek a jazzmuzsika ünnepévé varázsolni. Számos olyan kiváló muzsikusunk van, akik az idén kimaradnak a programból vagy egyéb okok miatt nem lehetnek jelen. Szeretnénk azonban a Magyar Jazz Napját minden évben megrendezni és lehetőséget adni mindenkinek, aki zenei kultúránknak ezen értékeit magas színvonalon képes tolmácsolni.

A fellépők:

Modern Art Orchestra / Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél
László Attila és barátai / László Attila-gitár, Csanyi Zoltán-pno, Lattmann Béla- bass, Borlai Gergő-dob, Harcsa Veronika-ének, Emilio-ének /
KLB /Kaltenecker Zsolt-pno, Lukács Péter-gitár, Borlai Gergő-dob)
In Line /Csepregi Gyula-szax, Vasvári Pál-bass, Birta Miklós-gitár, Szendőfi Péter-dob és Vasvári Márton-scratch /
Barabás Lőrinc Eklektric / Barabás Lőrinc-trp,
BJO /Budapest Jazz Orchestra / Művészeti vezető: Elek István
Babos Projekt / Babos Gyula-gitár, Hárs Viktor-bass, Szakcsi Lakatos Róbert-pno, Veres Mónika-ének/
Morgan Workshop és Modern Art Orchestra
/ Dés László, Csepregi Gyula- sax, Fekete-Kovács Kornél-trp, László Attila-gitár Babos Gyula-gitár, Lattmann Béla-bass, Nagy János-pno, Zsoldos Béla-vibrafon,marimba, Dés András-perc , Zsoldos Dániel-marimba, perc., Borlai Gergő-dob/
SzakcsiTrió /Szakcsi Lakatos Béla- pno, Lakatos Pecek Krisztián-bass, Balázs Elemér-dob
Csanyi , Lattmann Quartet, /Csanyi Zoltán- pno, Lattmann Béla bass, Szendőfi Péter-dob, Lamb Dávid-gitár vendég Horváth Kornél perc/
Super Trio /Vukán György -pno,Berkes Balázs-bass, Kőszegi Imre-dob /
Binder, Borbély Duo / Binder Károly-pno, Borbély Mihály-sax /
Four Tunes / Kollmann Gábor-sax, Horányi Sándor-git, Sramkó János-dob, Lutz János-bass/
Equinox, vendégek: Fekete Kovács Kornél-trp, Borbély Mihály-sax / Márkus Tibor-pno, Zana Zoltán-sax, Csuhaj Barna Tibor-bass, Jeszenszky György-dob /

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei