2009. július 10.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Pécsi Nemzetközi Kultúrhét - Ifjúsági fesztivál és nyári egyetem

Az Európa Kulturális Fővárosa címért küzdő Pécs immár tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Közép-Európa legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiváljának titulált Pécsi Nemzetközi Kultúrhetet. A fesztiválutcában koncertek, a városi szórakozóhelyeken reggelig tartó party-k várják a fiatalokat, a szakmai program keretében pedig világhírű tudósok tartanak előadást a városban.

Az egyhetes fesztivál ideje alatt mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő programot. Ha már fesztivál, akkor természetesen zene. Ebből nem lesz hiány Pécsett sem. A Barbakán tövében, a fesztiválutcában, több külföldi és hazai zenekar is fellép. Hazánkba látogat a barcelonai alapítású francia Les Touffes Krétiennes eklektikus utcai zenekar, az ukrán fiatal rockzenét képviselő Marakesh, és a szintén kulturális főváros Essen vidékét képviselő BxDxF. A hazai vonalat az Irie Maffia, a Péterfy Bori & Love Band, Mitsoura, a Besh o droM, a Vad Fruttik, a Neo, a Stereo Bazaar, a Malacka és a Tahó, a TükeZoo és a Brains képviseli.

Az éjszakai party-knak a város különböző szórakozóhelyei adnak otthont, ahol a koncertek mellett tematikus programokkal várják az érdeklődőket. Július 21-én az Ifjúsági Házban tartanak egy mindenki számára nyitott bulit. Itt fellép a már említett német BxDxF, a Punnany Massif, Titusz és a Carbonfools, valamint az FPT: Bodó dj-szettje.

A Kultúrhét egyébként túlmutat egy városon, hiszen a szervezők egész Baranya megyét igyekeznek megszólítani azáltal, hogy a kultúrhét résztvevői a helyi lakosok aktív részvételével rendeznek nyitott, nemzetközi tematikájú kulturális estet a Siklósi várban. A zenei programokat egyébként ebben az évben is kortárs táncművészeti darabok és kiállítások tarkítják - a központi témához kapcsolódóan.

A fesztivál egyik célja, hogy számos kultúrát és művészeti ágat ismertessen meg a fiatalokkal, de mindezek mellett egy nyári egyetem jellegű konferencia is. Ide közel 300 külföldi vendéget és magyar fiatalt várnak. A Kultúrhét témája a globális válság, így ennek mentén tudósok és gyakorlati szakemberek tartanak előadásokat. A 2009-es komplex program altémái idén a következők lesznek:
1. Az egyházak és vallások szerepe a fiatalok demokratizálódásában, aktív társadalmi életterük kialakításában
2. A demokrácia sajátosságai Közép-Európától Kelet-Afrikáig: politikai kultúrák, hatalomgyakorlás, civil társadalmi aktivitások összehasonlítása
3. Globális ifjúság - művészeti reprezentációk
4. Az önkéntesség szerepe és lehetséges útjai a világban
5. Környezeti értékek - globális normák: tudatos fiatalok újszerű kezdeményezései

***


Pécsi Nemzetközi Kultúrhét - International Culture Week in Pécs (ICWiP)
Helyszín: Pécs és a környező települések
Időpont: 2009. július 18.-26.
Zenei programok a fesztiválutcában:
július 18. Stereo Bazaar, Brains
július 19. TükeZoo, Besh o droM
július 20. Marakesh, Les Touffes Krétiennes
július 21. Poniklo Imre akusztik, Mitsoura
július 21. BxDxF, Punnany Massif, Titusz és a Carbonfools, FPT: Bodó (Ifjúsági Ház)
július 22. !Nylon, Neo
július 23. Malacka és a Tahó, Irie Maffia
július 24. The Lucky Hunters, Péterfy Bori & Love Band
július 25. Esti Kornél, Vad Fruttik
Jegyárak: A fesztiválutcában a koncertek ingyenesek.
Bővebb infó: www.icwip.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei