2009. július 15.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Váci Világi Vigalom - Kulturális fesztivál a barokk jegyében

1993 óta kerül megrendezésre a rangos összművészeti fesztivál Vácon, mely az évek során a Dunakanyar egyik legkiemelkedőbb programjává nőtte ki magát. Idén is számtalan koncert, hangverseny, kiállítás, sport bemutató és gyermekműsor várja a városba látogatókat, de lesz barokk jelmezverseny, kézműves utca és igazi kelta tábor is.

A Közép-Európai Barokk Éve fesztiválsorozat tagjaként indult útjára 17 évvel ezelőtt a Váci Világi Vigalom. Akkor számos település csatlakozott ehhez a programhoz, ám a tradíciót az évek során csak kevesen folytatták. A rendezvény ötlete egyébként egészen régről eredeztethető, hiszen 1764-ben Mária Terézia látogatásának alakalmából rendeztek először több napos ünnepséget a városban. Azóta persze változtak az idők, ám július utolsó hétvégéje éppen arról fog szólni, hogy felidézzék az uralkodónő korát, a barokkot. Július 24-én 16 órakor veszi kezdetét a fesztivál a Főtér színpadán a Váci Ifjúsági Fúvószenekar koncertjével, s azután egészen vasárnap estig programok garmadájával várják a közönséget. Lássuk mire is számíthatnak a városba látogatók.

Programok az ifjúságnak
Július 25-én, szombaton délelőtt 10 órakor az elsők között a gyermekek gyülekezhetnek a Rockszínpad elé, hiszen Furfangos csodadoktorok címmel a Maszk Bábszínpad előadását tekinthetik meg. Szombaton ezt követi 11 órától a PeTimi társulat interaktív meseszínháza. Vasárnap 11 órakor a Duna-parti Fitt-Fut parkban a Ficak Bábszínház tagjai a méhkirálynőről szóló bábelőadással kötik le a kicsik figyelmét. Ezen a napon a Rockszínpadon 10 órai kezdettel Orsi és Zsuzsi hívják interaktív zenés játékra az érdeklődő gyerekeket. A fiatalok mindhárom napon a Schnauzer- és Állatvédelmi Napok keretében kutya szépségversenyt tekinthetnek meg, míg a parton megtudhatják hogyan harcoltak a gladiátorok, vasárnap 16 órától pedig egy valódi kelta táborban találhatják magukat. A Fitt-Fut parkban pedig a rendezvény ideje alatt mindvégig óriási mászófal és kézműves foglalkozás várja őket.

Könnyűzenei programok
Zenei programokban bővelkedik majd a három nap, így mi is csak ízelítőt adhatunk a kínálatból. Pénteken a Főtér színpadon 18 órától a Firkin Jumpin Irish Music gondoskodik a hamisítatlan ír kocsmazene hangulatról. 19 órától a Duna-parti nagyszínpadon a Magna Cum Laude lép fel, míg szintén ugyanebben az időpontban a Jamiroquai tribute zenekarból alakult All About ad koncertet a Rockszínpadon. Őket követi ugyanitt 21 órai kezdéssel a Lovasi András féle Kiscsillag és a nagyszínpadon Fenyő Miklós. Szombaton 17 órától rock & roll - beat - pop egyveleget hallhatunk a Duna-parti színpadon a Nightrain együttestől, a főtéren pedig egy órával később a Hot Jazz Band szolgáltatja a muzsikát. 18 órakor igazi kuriózumnak számít a Rockszínpadon a Incubus Cover band koncertje és talán éppoly különleges lesz Homonyik Sándor és zenekarának fellépése is 20 órától a főtéren. A Duna-parton pedig 21 órától a Republic veszi át az irányítást. Vasárnap 19 órától a főtéren a Csík zenekar szórakoztatja az érdeklődőket, míg a közönség másik felének ugyanebben az időpontban a Sugarloaf zenél majd a parton. Sötétedéskor aztán jön Elsa Valle fellépése a város főterén, míg a Duna partján 21 órakor az Edda koncertje zárja az estét.

Kiállítások, komolyzene és jelmezverseny
Természetesen a könnyűzenei programokat rengeteg kiállítás és komolyzenei koncert tarkítja. A Curia Borház magyar bor kultúrtörténeti kiállítást állított össze a fesztivál idejére. Váci és Pécsi alkotók a HÍD szóra reflektálva szerveztek csoportos képzőművészeti kiállítást. Virrasztó Jenő kalandjai címmel Hortoványi Kettős Tamás kiállítása látható felnőtt meseképekből. A DDC művészetek udvarában pedig Beton címmel nyílik kiállítás pénteken. Komolyzenei koncertet ad többek között a Váci Szimfonikus Zenekar, a Bartók Béla Zeneiskola, a Gödi GiTársaság, és Szepes András csembalóművész. Július 25-én szombaton 10 órakor kezdődik a barokk jelmezverseny, egy kort hűen megidéző felvonulással. A már szinte hagyománynak számító jelmezversenyre egyébként idén is érdemes jelentkezni gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, hiszen értékes ajándékokat nyerhetnek a legszebb jelmezt megalkotók. A háromnapos Váci Világi Vigalom fesztivált július 26-án, vasárnap este 23 órakor az ünnepi tűzijáték zárja.
***

XVII. Váci Világi Vigalom
Időpont: 2009. július 24-25-26.
Helyszín: Vác
Bővebb infó és részletes program: www.vacivigalom.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei