2009. szeptember 24.Nagy Bori
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

18. Budapesti Őszi Fesztivál

Idén nagykorú lett a BÖF, Magyarország legnagyobb és legjelentősebb kortárs összművészeti seregszemléje. Mint ahogy már megszokhattuk, a fesztivál szervezői az idén is rendkívül izgalmas műsort állítottak össze. A fesztivállátogatók kiemelkedő külföldi és magyar produkciókból szemezgethetnek, legyen az zene, színház, film, tánc, kiállítás vagy utcai happening.

A zenei programok közül ígéretes a francia Ensemble Linea koncertje a Trafóban, ahol Eötvös Péternek, az ezredforduló egyik legsikeresebb és legelismertebb operaszerzőjének legújabb kamaradarabjai is hallhatóak lesznek október 14-én. Marc Ribot, a New York-i underground jazz fontos alakja is hazánkba látogat, idén első ízben (október 17., Trafó). Ha a Millenáris Teátrumba téved október 13-án az érdeklődő, a Lukács Miklós Kvintett Cimbalom című DVD-jét bemutató koncerten vehet részt. A DVD 2008-ban készült, ám eddig a magyar közönség még nem láthatta. A Millenáris Pege Aladárnak, a "nagybőgő Paganinijének" is emléket állít. A magyar jazzélet jelentős zenészeiből alakult Pege Aladár Emlékzenekar október 15-én lép fel. Az idén negyedszázados fennállását ünneplő Amadinda Ütőegyüttes koncertjének a Thália Színház nagyszínpada ad helyet. Az ünnepi alkalomra, melyre október 11-én kerül sor, nem retrospektív műsorral készültek, inkább az új generációkompozíciói közül válogattak.

Színházi eseményekben is bővelkedik a fesztivál. Ezek közül a Münchner Kammerspiele vendékjátéka, a Rechnitz talán az egyik legfontosabb. A Nobel-díjas Elfriede Jelinek frissen bemutatott darabja a náci korszak egyik rettenetes epizódját eleveníti fel: 1945-ben, Burgenlandban járunk, ahol egy éjjeli mulatság fénypontjaként közel kétszáz magyar zsidót lőnek agyon (október 17., Thália). Hasonló tematikát dolgoz fel a flamand Muziektheater Transparant Ruhe című zenés színdarabja. Produkciójukat megtörtént események alapján állították össze, a Hollandiában önként nácivá váló átlagemberek történetét mesélik el, miközben a monológokat Schubert-dalok szakítják meg (október 16., Millenáris). Ha színházba kívánkozunk, magyar művészek alkotásait is megtekinthetjük. Gergye Krisztián társulata Nádas Péter trilógiájának színrevitelére vállalkozott. Két különálló, de szervesen összefüggő előadásban dolgozza fel a trilógia második és harmadik darabját, a Találkozást és a Temetést. A Találkozás elsősorban a próza nyelvén szólal meg, míg a Temetés esetében több szerepet kap a mozdulat és a tánc (Találkozás: október 9-10., Bárka; Temetés: október 17-18., MU Színház). Alfred de Musset 1984-ben írott drámáját, a Lorenzacciot Zsótér Sándor rendezésében láthatjuk a Thália Színházban. Az eredeti darab négyszáz szereplőjét a Maladype társulat öt színésze játssza (október 11-12.). Goda Gábor társulata Kakaskakaskakas címmel mutatja be új produkcióját, mely egy japán festő legendáját dolgozza fel (október 15-16., Trafó).

A fesztivál táncelőadásai is rendkívül izgalmasak. A flamand koreográfus, Wim Vandekeybus nieuwZwart című lehengerlő darabját hozta el Magyarországra. A fizikai táncszínház előadásában idén két fiatal magyar táncos is részt vesz (október 9-10., Trafó). A Speaking Dance is ígéretes produkció. A brit táncos és az olasz zeneszerző harmadik közös munkája ez a darab, mely különböző mozgásművészeti, zenei és verbális eszközöket kever (október 12-13., Trafó). A sokszínű táncprogramban helyet kap egy szomorú esemény is: a Magyarországhoz sok szálon kötődő Pina Bausch ez év nyarán hunyt el. A már életében legendává vált koreográfusnő emléke előtt a Goethe Intézet egy fotókiállítással, a Toldi mozi pedig előadásairól készült felvételek vetítésével tiszteleg (kiállítás október 9-től, filmfelvételek október 13-án).

Idén rendezik meg ötödízben az EDIT Nemzetközi Táncfilm Fesztivált. A Műhely Alapítvány és az Őszi Fesztivál közös szervezésének köszönhető táncfilmszemle idén is színes programmal készült. A fesztivál mindhárom napját Gaál Mariann Barbakán című alkotása nyitja, amelyhez zenészek és énekesek minden nap új, élő zenei kíséretet adnak (október 13-16., Toldi). Egyéb filmnapok is lesznek idén BÖF keretein belül. A Sex in Art on Film vetítés-sorozat elnevezése senkit ne riasszon vissza. Nem pornográf műveket mutatnak be a szervezők, sokkal inkább olyan alkotásokat, melyek kerülve az öncélúságot a testiség új dimenziója felé nyitnak (október 12-18., Kino).

A fesztiválon kiállításokra és irodalmi estekre is ellátogathatunk. A Dorottya Galériában Typopass címmel kritikai design és konceptuális tipográfia kiállítás nyílik, a Makett Laborban pedig egy dán textilművész alkotásait tekinthetjük meg. A művészet és a természettudományok közötti kapcsolat feltámasztására vállalkozott a 2B Galéria Oszcilogrammok kiállítása. A Holmi irodalmi és kulturális folyóirat 20 év anyagából válogat írásokat, verseket, dalokat (október 14., Thália). Aki pedig a fesztivál ideje alatt esetleg az Andrássy útra tévedne, ne lepődjön meg, ha furcsa élményben lesz része. Öt gyalogos átkelőhelyen a TÁP Színház, a Tünet Együttes, a KoMa valamit a Színművészeti Egyetem hallgatói várják az autósokat és a gyalogosokat pár másodperces produkcióikkal (október 9-10).

***


Budapesti Őszi Fesztivál
Helyszín: Budapest, több helyszínen
Időpont: 2009. október 9-18.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei