2009. október 12.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dalolj csak jó harmonikám! - IV. Nemzetközi Szájharmonika Fesztivál

2009. október 17-én a budapesti Gödör Klubban ismét összegyűlnek a szájharmonika szerelmesei, hogy egy hangulatos fesztivál keretében művészek és látogatók együtt vigadjanak e nagy múltú hangszer örömére. Ünnep ez mindenkinek, magyarnak és külföldinek!

A szájharmonikát kb. 3500 évvel ezelőtt találták fel a kínaiak, azonban ez még korántsem abból az anyagból készült, mint manapság. Óriási átalakuláson ment át, s a mai formáját az 1800-as évek közepére érte el. Régebben manufaktúrákban készítették a szájharmonikákat, s ez az eljárás mára korszerűsödött ugyan, de nem sokban változott. Érdekességképpen tartják számon, hogy a hangszer alakításához Benjamin Franklin is hozzájárult, s feltalálta az üvegharmonikát.

E csodálatos hangszer Európába az 1900-as évek elején került be a blues zene felbukkanásával, ám ennek ellenére nem kötődik szorosan hozzá; különböző zenei irányzatok előszeretettel használják. Kifejezetten szájharmonikára írt darabokat nem igen találhatunk a nemzetközi zenetörténelemben, ám ha szájharmonika-muzsikáról van szó, mindenképpen meg kell említeni Bach Air című szerzeményét, illetve a Volt egyszer egy Vadnyugat híres zenebetéteit, melyeket a híres olasz zeneszerző, Ennio Morricone neve fémjelez.

A szájharmonikának számos fajtája létezik. A diatonikus harmonika 10 hanglyukból áll, amely 20 hang megszólaltatására képes. A kétsoros tremoló harmonika adja a lebegő hangokat, míg a szintén kétsoros oktávhangolt szolgáltatja az öblösebbeket. A legismertebb harmonikatípus az ún. kromatikus váltóharmonika, amely hangnemek egész sorát képes "eldalolni".

A fesztiválon a magyar művészeken (Pribojszki Mátyás, a rendezvény főszervezője is egyben, Kis Dala Péter, Flór Gábor) mellett külföldi szájharmonikások is tiszteletük teszik. Fellép többek között a Fata Morgana Trio Hollandiából, akik csak szájharmonikát használnak hangszerként, valamint Michel Herblin Franciaországból, aki a romantikus jazz vonalat képviseli, melybe vegyül egy kis swing és latinos blues is. Ezen kívül szájharmonika-kiállítást és egy a szájharmonika történetéről szóló filmet is megtekinthetnek az érdeklődők.

A fesztivál mindenki előtt nyitva áll; egy a fontos: szeresd a szájharmonikát!

***


IV. Nemzetközi Szájharmonika Fesztivál
Helyszín: Gödör Klub (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér)
Időpont: 2009. október 17. szombat, 17 órától
Belépőjegy ára: 3000 Ft
Bővebb információ: www.harmonica.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei