2010. június 16.Dankó Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Hegyalja Fesztivál megrendezését nem hátráltatja az árvíz

Bár még nincs itt az ideje, hogy megkezdődjenek az építőmunkák a Hegyalja Fesztivál területén, mégis már dolgoznak a gépek és kezelőik: a legtöbb munkagép az árvízi védelmet segíti jelenleg is. A természeti csapástól sújtott településeknek a hegyaljások pénzzel is segítenek, nem csak eszközökkel.

Még több nap van hátra addig, hogy elkezdődhessen a Hegyalja Fesztivál területére kiöntött, illetve Tokaj és Rakamaz területén álló víz visszaszivattyúzása a Tiszába. A vízszint az elöntött területeken egyelőre túl magas ahhoz, hogy vissza lehessen vezetni a folyómederbe. A szivattyúzás megkezdéséhez a Tiszának Tokajnál a 7,4 méteres szint alá kell apadnia, egyelőre a folyó 8 méter körüli szinten áll.

A Hegyalja Fesztivál a rakamazi önkormányzattal együttműködve kezdi meg a szivattyúzást - hiszen a fesztivál területe a Tisza rakamazi oldalán terül el, amint az napokon belül lehetővé válik.

"A Tisza tetőzése után hozzálátnak a víz kiszivattyúzásához. Természetesen ez a munka nem fog a város többi részének víztelenítése rovására menni, mivel elsődlegessége a lakossági igényeknek van." - mondta el Farkas Ernő, Rakamaz polgármestere.

A munka során az önkormányzat és a hegyaljások megosztják erőforrásaikat: a fesztiválszervezők szivattyúi először a lakosságot veszélyeztető területeken állnak majd munkába, hiszen a fesztivál területén álló víz jelenleg nem veszélyezteti sem a lakott ingatlanokat, sem az ott lakók értékeit.

Csak azt követően, hogy a helyiek és értékeik biztonságba kerülnek, kezdődik meg a fesztiválterület víztelenítése, ami július első hetében fejeződik be - épp akkor, amikor a munkagépek megérkeznek a fesztiválterületre, hogy megkezdődjön a tavaly több mint 70 ezer látogatót vonzó rendezvény helyszínének építése.

Az árvíz a Tokajhoz közeli Tolcsván is súlyos károkat okozott, ezért a Hegyalja szervezői idén a tolcsvaiaknak szerveznek gyűjtést a fesztiválon. A falut nem kevés fesztiválozó ismeri, hiszen közülük sokan szálltak már meg itt a júliusi tokaji zenei találkozó idején. Most segítségre szorul a falu. A védekezéshez a munkagépek rendelkezésre állnak, de a városban sokan élnek olyanok, akiknek nem volt biztosításuk: nekik pénzre lesz szükségük, hogy életük a régi kerékvágásba találjon vissza.

Ezért a Hegyalja Fesztivál négy napja alatt folyamatosan gyűjtik a pénzt a tolcsvaiak javára: a bejáratnál elhelyezett gyűjtődobozba várják a fesztiválozók adományait. Már az is sokat segít, ha minden fesztiválozó csak egy-egy sör árát ajánlja fel Tolcsva lakóinak.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
nasztorbence 2010-06-16 13:56:15
kicsit azért féltem, hogy nem lesz hegyalja, mert szerintem a legjobb fesztivál. már beleéltem magam a Motörhead koncertbe is. de amint látom a fesztivál szervezők elég biztosak a dolgukban... ez nagyon jó jel. asszem semmi nem állhat a hegyalja útjába.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei