2013. június 10.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

IX. Shakespeare Fesztivál Gyulán - Tripla Hamlet és más finomságok

Július 4. és 15. között rendezik meg Gyulán a IX. Shakespeare Fesztivált, amelynek középpontjában idén a Hamlet és a Szonettek állnak. A világhírű produkciókat is felvonultató rendezvényen a dán királyfit háromszor is eléri a vég.

A 2013-as Shakespeare Fesztiválon három Hamlet-verziót mutatnak be. A tépelődő ifjú tragédiája a Gyulai Várszínház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közös tolmácsolásában, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színművész osztálya és a Miskolci Nemzeti Színház feldolgozásában elevenedik meg. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Makrancos Kata - A hárpia megzabolázásával érkezik, amelyet a román és a magyar színpadi hagyomány sajátos keveredése tesz különlegessé.

A hazaiak mellett neves külföldi előadásokat is láthat a közönség, például a Song of the Goat Theatre lengyel-angol társulat Lear dalai című díjnyertes produkcióját, amelynek premierje tavaly nyáron, Edinburghban volt. A 2012-es londoni Globe Világfesztivál legjobbját, a Nagy- Britanniában az év színházi eseményének választott Szeget szeggelt a moszkvai Vahtangov Színház hozza el Gyulára.

A Szonetteket és további változatos Shakespeare-szövegeket prózai és megzenésített változatban egyaránt műsorra tűzi a tíznapos rendezvény. Két kontratenor - Birta Gábor és az angol Nicholas Clapton - Purcell, Liszt, Haydn, Schubert dalokat fog énekelni, a Márkos Albert vezette W.H. együttes pedig szonetteket és dalokat játszik frissen megjelent második lemezéről. A belga jazzénekes, Caroll Vanwelden koncertje szintén Shakespeare világába kalauzol.

A kínálatban filmvetítések, konferencia, valamint egy Nádasdy Ádám költő-műfordítóval folytatandó beszélgetés is szerepel. Kiegészítésként tánc, utcaszínház és némi gasztronómiai kaland színesíti az eseményt, amelynek részletes programja a www.shakespearefesztival.hu oldalon érhető el.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei