2007. október 18.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A legbetegebb mese

Ha tehetném, létrehoznék egy díjat, melynek "A legelmebajosabb történetek a filmvásznon" nevet adnám, és melyet általam különösen nagyra tartott, ám igazán rendhagyó filmek érdemelnének ki. Alkategóriájába - a "legbetegebb mese, amit valaha láttam" - jó eséllyel pályázhatna egy dán animáció, a Terhelt Terkel.

Adott a főszereplő, Terkel, aki egy tizenéves, félénk, fogszabályzós, frusztrációkkal küszködő fiú, köréje épül a történet, mely végül igen nagy tanulságokkal szolgál - de ne rohanjunk ennyire előre.
Hősünknek először is van egy igen különös családja: anyukával, aki egyszerre nagyjából három cigarettát szív, mindeközben gyermeke kényes egészségéért aggódik; apukával, aki mindig újságot olvas, és kommunikációja a "nem" szócskára korlátozódik; és egy kishúggal, aki állandóan szerencsétlenül jár - nem elég például, hogy az egyik szemébe belevágja a villát, nem sokkal később a másik szemével anyukája műveli ugyanezt. Ilyen családi háttérrel nem is olyan nagy csoda, hogy Terkel bizonytalanul lépked a világban, és az iskolában sem vár rá túl sok élvezet, ahogy erre számítani lehet. Egy tökéletesen őrült, szadista páros, Saki és Stan keserítik meg mindennapjait, ellenük még a megfelelő pillanatban bevetett, mocsokrészeg nagybátyó sem elég hatásos fegyver, akkor sem, ha eltöri egy-két csontjukat. De van ám Terkelnek barátja is: ő Jason, aki egy vascsővel mászkál mindenhova, "sose lehet tudni"-alapon. Jason a film során szerelembe esik, ennek kapcsán hallható a kedvenc betétdalom, mely minden, csak nem szokványos érzelmes nóta.

Kár volna további részletekbe belemenni, ugyanis ezt látni kell, bájgúnár tanárostul, szerelmes-öngyilkosságos-szálastul, osztálykirándulásostul, szóval úgy mindenestül. Megemlítendő, hogy a szinkronhangok remekeltek: Ganxsta Zoli, Harsányi Levente, és Nacsa Olivér szólaltatták meg az összes szereplőt, méghozzá kifejezetten élvezhető módon.

Aki nem retten vissza egy kis vértől, némi erőszaktól, és e sorok olvasása közben egyszer sem fintorodott el, akár indulhat is a legközelebbi videotékába, és szerezhet magának egy igen vidám, bár talán kissé morbid humorral fűszerezett estét. Csak bátran.

*


Rendezte: Stefan Fjeldmark, Kresten Vestbjerg Andersen és ThorbjOrn Christoffersen
Eredeti cím: Terkel i Knibe
Gyártási év: 2004
Eredeti nyelv: dán (magyar hanggal)
Műfaj: vígjáték
Hossz: 78 perc
Bemutató: 2006. december 7.
Forgalmazza: Budapest Film
Korhatár: 12 év

Honlap: www.terkel.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei