2007. október 25.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Napjaink legnagyobb vizuális művésze: Ridley Scott

A TV2 október 27-én, 21.20 órai kezdettel tűzi műsorára a bátorság és hősiesség megindítóan szép moziját, az öt Oscar-díjjal és számtalan jelöléssel jutalmazott Gladiátor-t.

Alan Parker filmrendező (Éjféli expressz, A fal, Angyalszív) Ridley Scott-ra vonatkozó címbéli kijelentése cseppet sem túlzó, hisz a rendező kétség kívül új dimenziókat teremtett a mozgókép világában, elég csak a "Gladiátor" elsöprő látványelemeire, vagy az "Alien" és a "Szárnyas fejvadász" formabontóan izgalmas képi világára gondolnunk.

Sir Ridley Scott - II. Erzsébet brit uralkodó 2003-ban lovaggá üti - 1937. november 30-án látja meg a napvilágot South Shieldsben, Angliában.
A West Hartlepool-i Művészeti Főiskolán, és három évig a patinás Royal College of Art egyetemén tanul. (Nyilatkozataiban gyakran hivatkozik a művészeti iskolákban eltöltött idők fontosságára, arra a kiváló ismereteket adó alapra, melyet pályáján hasznosítva tovább tudott vinni.) Egy évre ösztöndíjat nyer az Egyesült Államokba, ahol neves dokumentumfilmesektől lesheti el a szakma csínját-bínját. Angliába visszatérve a BBC-nél látvány- és díszlettervezőként mutatkozik be, ám rövidesen a rendezői csapatba léptetik elő. (Ekkor rendezi a "Z Cars" című tv-sorozatot.)
Három év után felmond, és megalapítja cégét, a reklámfilmek gyártásával foglalkozó RSA-t (Ridley Scott Associates). Többszörösen díjnyertes, klasszikussá vált reklámfilmjeinek köszönhetően (pl: Apple Computer reklámfilm) mára a cég a reklámpiac óriásává nőtte ki magát, Londonban, New York-ban és Los Angeles-ben is tart fenn irodákat. Első filmgyártó cégét, a Percy Main-t 1987-ben hozza létre, majd 1995-ben testvérével, a szintén filmrendező Tony Scott-tal (Top Gun, Az utolsó cserkész, Kémjátszma) megalakul a Scott Free Productions. A cég szárnyai alatt készíti el a "G.I. Jane"-t, a kemény és szexis katonalány történetét Demi Moore-ral, vagy a "Szelek szárnyán"-t, Jeff Bridges-szel.
A rendezés mellett gyakran operatőri (pl.: Párbajhősök, Gladiátor) és produceri (pl.: Trükkös fiúk, Tomboló szél, Thelma és Lousie, Testőrbőrben, A Cég - A CIA regénye - tévésorozat) feladatokat is ellát.

Első filmje, a "The Duellists", "Párbajhősök" (1977) rögtön meg is hozza a nemzetközi sikert: elnyeri a Cannes-i Filmfesztivál elsőfilmeseknek járó díját. A Joseph Conrad regényéből készült alkotás a napóleoni Franciaország két katonatisztjének történetét meséli el, akik egy jelentéktelen dolog miatt párbajra hívják egymást. A két főszereplő Keith Carradine és Harvey Keitel.

És aztán robban a bomba, pontosabban az a bizonyos dolog, amiről a film elején még senki sem tudja, hogy mi is valójában, s a vásznon később mindig bújtatottan, s akkor is csak pár másodperc erejéig tűnik fel - mégis a legborzalmasabb, legfélelemkeltőbb "főszereplő" a celluloid művészet történetében.
"Az űrben senki sem hallja, ha sikoltasz!" Ezzel a szlogennel szuggerálja a film plakátja leendő közönségét. Igen, arról a bizonyos nyolcadik utasról van szó.
Az "Alien", "Alien - nyolcadik utas a halál" (1979) a Csillagok háborúja sci-fi operett zajos sikere után születik. A dupla, majdhogynem "kivehető fogsoros" szörnnyel folytatott macska-egér játék a klasszikus sci-fi&horror iskolapéldája. Emlékezetesen gyomorforgató, és sokadik megtekintésre már talán kissé komikumba hajló jelenete, mikor is a Nostromo kereskedelmi űrhajó legénysége egy kihalt bolygón tett alapos kutakodást követően - melynek során Kane arcára (John Hurt) egy bizarr formájú parazita tapad, amit nagy nehézségek árán tudnak csak eltávolítani - éppen együtt reggelizik, és Kane (John Hurt) hirtelen fájdalmas üvöltéssel kevert fetrengésbe kezd. A többiek megrökönyödésére mellkasából egy apró szörny tör elő, aki jól megnézi magának leendő táplálékait, majd rollerező gyereket idéző mozdulatokkal suhan tova a vásznon. (A későbbiekben már "megemberesedett" Idegen beazonosíthatatlanul kecses mozgását a jelmezbe bújtatott Bolaji Badejo maszáj táncosnak köszönheti.)

A három forgatókönyvíró: Dan O'Bannon, Ronald Shusett és Walter Hill - "találja meg" Ridley Scott-ot, miután több rendező visszautasítja felkérésüket. Scott állítólag a forgatókönyv elolvasása után rögtön igent mond megkeresésükre, és huszonnégy óra múlva már Hollywood-ban is van. A Sigourney Weaver-t egy csapásra a sztárok közé emelő mozi forgatásán állítólag sok jelenet a színészek "bevonása" nélkül készül, vagyis - ugyanúgy, mint a film nézői - nem tudják előre, milyen is az Idegen fizimiskája és éppen honnan várható a következő felbukkanása. Így - ha ezeknek a legendáknak hinni lehet - a rémület és a sikolyok teljesen spontánok és valódiak.
A 70-es évek tudományos-fantasztikus filmjeinek képi világától teljesen eltérő, újszerű látvány megteremtéséért H.R. Giger, Carlo Rambaldi, Brian Johnson, Nick Allder és Denys Ayling Oscar-díjat kap.

A "Blade runner", "Szárnyas fejvadász" (1982) - 28 millió dolláros költségvetésű mozi - kis híján megbukik, és a megérdemelt sikert csak 10 év múlva, a rendezői változat megjelenésével söpri be. Ezzel Ridley Scott ráadásul új műfajt is teremt - a "Director's cut" - a rendező eredeti elképzelései szerint vágott film műfaját.
A Philip K. Dick "Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?" című írásából készült alkotás 2019-ben, Los Angeles-ben játszódik. Lélektelen és sivár jövő rajzolódik elénk a város állandóan savaseső áztatta utcáin. Rick Deckard nyomozó (Harrison Ford) új megbizatást kap: "vissza kell hívnia", vagyis meg kell ölnie öt lázadó "replikánst" (megtévesztően tökéletes humanoid külsővel megáldott, rövid életre programozott androidok, akikkel a Földtől távol eső kolóniákon végeztetnek az emberi faj számára nehéz, illetőleg megalázó munkákat), akik egy eltérített űrhajón készülnek visszatérni bolygónkra, hogy felkutassák megalkotójukat. Az üldözés közben Deckard beleszeret az egyik replikánsba (Sean Young).
A film születésekor számtalan csata zajlik a színfalak mögött. Több könyv témájául is szolgál a Scott és a Warner Bross Stúdió nézeteltéréseinek, a Scott és Harrison Ford közti feszült viszonynak vagy éppen Harrison Ford és Sean Young cseppet sem zökkenőmentes együttműködésének elemezgetése.
A művet különleges látványeffektusaiért és díszletéért jelölik Oscar-díjra.

Az 1989-es "Black rain", "Fekete eső" egy jó ritmusú, élvezetes krimi, kitűnő alakításokkal.
Két nyomozó Nick (Michael Douglas) és Charlie (Andy Garcia) egy bárban szemtanúi lesznek egy maffia leszámolásnak. A helyszínen letartóztatják Sató-t, a yakuzát (Yusaku Matsuda), akit később személyesen nekik kell Japánba vinniük, hogy átadják az ottani hatóságoknak. A reptéren azonban Sató-t a saját emberei várják.
A film remek zenéjét Hans Zimmer írta, akivel itt kezdődik a rendező gyümölcsöző munkakapcsolata. /Ezidáig hét filmben dolgoztak együtt/

1991-ben készül a boldogságra és szabadságra szomjazó két asszony, "Thelma & Louise", "Thelma és Louise" története. Az egyszerű háziasszony és a pincérnő (Susan Sarandon és Geena Davis) hétvégi kirándulásra indul, de egy erőszakoskodó férfi megváltoztatja addigi életüket: a férfit lelövik, s ezzel elkezdődik vesszőfutásuk. Az átlag amerikai nőket megjelenítő film a társadalmi egyenlőtlenségek széles skálájára, az "amerikai álom" valójában is csak álom mivoltára mutat rá.
A férfi szereplők közt találjuk Harvey Keitel-t, az asszonyok iránt mély empátiával viseltető nyomozó megformálóját, és nem utolsósorban Brad Pitt-et, egy kedves csirkefogó karakterében, aki rövidke felvillanásával - filmbeli szavajárását idézve - "beszambázza" magát egy életre a szebbik nem szívébe.
Az alkotás összesen öt Oscar-jelölést kap: rendezői, a női főszereplő (mindkét színésznő: Susan Sarandon és Geena Davis is), valamint operatőr és vágó kategóriákban.

A remek szereplőgárdát felvonultató (Gérard Depardieu, Armand Assante, Sigourney Weaver) "1492: Conquest of Paradise", "1492 - A Paradicsom meghódítása (1992) című opusz monumentalitása és élvezetes képi látványa ellenére nem vált közönségkedvenccé, ám annál nagyobb sikert aratott Vangelis filmzenéje.

A szomáliai fővárosban 1993. október 3-án egy egyszerű túszejtő akcióból kerekedett lövöldözésben 18 amerikai és több mint ezer szomáliai halt meg. A "Black Hack Down", "A Sólyom végveszélyben" (2001) ennek a balul elsült amerikai katonai akciónak - a valós történések szempontjából erősen visszafogott - interpretációja.
A főbb szerepekben Josh Hartnett és Tom Sizemore látható.

2000-ben mutatják be a "Gladiátor"-t, a sikeres hadvezérből rabszolga sorba taszított, családja megöletése miatti bosszúvágyától hajtott, űzött magányos hős, majd a közösség érdekeiért újra küzdeni képes, a nép bajnokává váló Maximus történetét.
A nagyszámú statisztériát, korhű fegyverek garmadáját és zseniális komputertrükköket felvonultató mű pazar látványt varázsol nézői elé, ám egy percre sem feledkezik meg története emberi oldaláról. Minden szempontból méltó folytatása az ókori Rómát megközelítő mértékű monumentalitással, ugyanakkor kellő művészi érzékenységgel láttató legendás filmóriásoknak, mint a Ben Hur vagy a Spartacus.
A Gladiátor Oscar-díjasai: Douglas Wick, David Franzoni, Branko Lustig (legjobb film), Russel Crowe (férfi főszereplő), Janty Yates (jelmez), John Nelson, Neil Corbould, Tim Burke, Rob Harvey (különleges látvány effektusok), Scott Millan, Bob Beemer, Ken Weston (hang).
Oscar-jelölést kap: Ridley Scott (rendező), David Franzoni, John Logan, William Nicholson (forgatókönyv), Joaquin Phoenix (férfi mellékszereplő), Arthur Max, Crispian Sallis (díszlet), John Mathieson (operatőr), Pietro Scala (vágó) és Hans Zimmer zeneszerző.

A Jonathan Demme által jegyzett, "A bárányok hallgatnak" (1991) című, többszörös Oscar-díjas sikerfilm menetrendszerű folytatásaként leforgatott "Hannibal" (2001) messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A sikertelenségben közrejátszhatott túlontúl brutális sztorija, sokszor öncélúan szadista jelenetei - Jodie Foster is ezen indokokat említette a szerep visszautasításának okaként (a női főszerepet végül Julianne Moore kapja) -, valamint hiányoznak az első rész finom kamera beállításai, párbeszédei, kidolgozott jellemrajzai. (Mindezek ellenére a kannibál Lecter doktort másodjára alakító Anthony Hopkins ismételten megtalálja a módját annak, hogy megcsillantsa briliáns színészi játékát.)

Az Unicef és a Világélelmezési Program összefogásával életre hívott "All the invisible children", "Isten bárányai", több rendező rövidfilmjeiből álló alkotás, a világ több pontján ma is élő problémát, a kiskorúak kizsákmányolását és sanyarú gyermek sorsokat vesz górcső alá.
Scott kisfilmje, a "Jonathan", melyet lányával, Jordan Scott-tal közösen készít, egy talaját vesztett háborús fotóriporter gyermekkori visszaemlékezéseiről szól.

A rendező a romantikus komédiák világába is tesz rövid kitérőt a Peter Mayle bestselleréből készült, "A good Year", "Bor, mámor, Provance" című filmjével. Egy londoni bankár, Max Skinner (Russel Crowe) történetét meséli el, aki idős bácsikájától egy dél-franciaországi szőlősbirtokot örököl - illetve csak örökölne, mert időközben felbukkan a bácsika állítólagos törvénytelen gyermeke is, egy gyönyörű kaliforniai lány személyében, aki alaposan megkeveri a szálakat.
A film átlagos fogadtatása - és az olyan viccesen rosszmájú megjegyzések, miszerint a rendezőnek a Gladiátor folytatása előtt a francia riviérán támadt kedve nyaralni, s ha már Russel Crowe "kéznél volt", hát leforgatták ezt a mozit - természetesen nem fokmérője egy filmnek, de kétségtelen, hogy Scott idegenül mozog ebben a stílusban.

Az idei év "nagy várakozása" a művésztől, a novemberben (nálunk valószínűleg csak 2008 januárjában) mozikba kerülő "American Gangster", "Amerikai gengszter", mely Denzel Washington és Russel Crowe főszereplésével az afro-amerikai szervezett bűnözés világába enged betekintést.
A film igaz történéseken alapszik: egy Frank Lucas nevű harlemi drogkereskedő életét dolgozza fel, aki a hetvenes években keserítette meg a rendőrök munkáját cseppet sem áldásos tevékenységével. (A férfi egyébként még ma is él, napjait kerekesszékben tölti.)


Kapcsolódó cikkünk:
Egy morális fekete keresztapa - Amerikai gengszter

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei