2007. november 21.V.B.
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Grabowski ismét akcióban - Macskafogó II.

A nap ragyog, az ég szikrázóan kék, és a macskák békében élnek az egerekkel - így búcsúzhatott el a néző a Macskafogó című mesefilm végén kedvelt szereplőitől. Csakhogy Disney nem az X bolygón lakik...

A béke látszólag megszületett az egerek számára: hosszas bonyodalmak árán sikerült konstruálniuk egy hatalmas gépkutyát, mely kiöl minden agressziót azokból, akiket elkapott. Azonban nem minden macska esett áldozatul ennek a pacifikáló monstrumnak. A pafrikai dzsungel legmélyén él még egy macskatörzs, akik, távol kerülvén a modern világ sodrásától, kimaradtak a városi cirmosvadászatból. Bár ők nem kérnek a civilizációból, ez korántsem kölcsönös; eljut ugyanis hozzájuk egy Stanley nevű újságíró egér, akinek - látván az ott uralkodó helyzetet - eljár a szája…

A mesefilm több szempontból is hű maradt az első részhez, mely valószínűleg részben annak köszönhető, hogy mind az első, mind a második részt Ternovszky Béla rendezte, illetve a Macskafogó II. - A sátán macskája forgatókönyvírója, Nepp József, tagja volt az eredeti Macskafogó írógárdájának is. A mese képi világát szinte változatlanul hagyták; számítógépes grafika helyett kézzel rajzolt filmkockák adják a filmet, ami szinte üdítően hat a 3D-s mesehősök korában. Változás talán csak abban van, hogy jobban ügyeltek a térhatás érzékeltetésére, de nem bántó vagy hivalkodó módon.


Azok, akik látták az első részt, ismerős karaktereket láthatnak viszont - igaz, eljárt már felettük az idő. Grabowski visszavonult, és egy jól profitáló spenótfarm tulajdonosának vallhatja magát. Az Intermaus azóta nyugdíjba vonult elnökének, Bob Poljakoffnak a helyét Adlington vette át. Mivel a Macskafogó pacifikált minden macskát - legalábbis a hivatalos álláspont szerint - nem sok dolga akad egy macskauralom ellen fellépő egérszervezet vezetőjének egészen a pafrikai eseményekig.

A macskák részéről többek között Fritz Teufel, és kotnyeles titkára, Safranek képviselik az "öreg bandát". Még a négy patkány is feltűnik a színen, akik időközben az egértársadalom megbecsült polgárai lettek, mint szerződéses bűnözők.
Színre lépnek azonban új karakterek is, mint például a már említett Stanley, aki jó újságíróhoz híven mindenbe beleártja magát, amibe csak tudja, vagy a macskák oldalán Mióka, az erősen aludttej-függő macskasámán, aki nem rest ugyan megidézni és kordában tartani alvilági erőket a macskák érdekében, ám az utóbbi szórakozottsága folytán nem mindig sikerül.

Azoknak, akik netán nem ismernék az X bolygó világát, kellemes újdonságként hathat a rajzfilm, s bizonyára megnézik majd az első részt is a második után; akik pedig ismerik, nos, azok úgyis kíváncsian várták már a folytatást. És nem fognak csalódni.

*

Cím: Macskafogó II. - A sátán macskája
Rendező: Ternovszky Béla
Forgatókönyvíró: Nepp József
Zeneszerző: Malek Miklós
Producer: Salamon Eszter
Bemutató dátuma: 2007. december 20.
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei