2007. november 22.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Egy morális fekete keresztapa - Amerikai gengszter

Ridley Scott angol filmrendező, többek között az "Alien - nyolcadik utas a halál", a "Szárnyas fejvadász", a "Thelma és Louise" és a "Gladiátor" celluloidszalagra varázslója gyakorlott és biztos kézzel választja ki a sikerfilmjei alapjául szolgáló remek történeteket, forgatókönyveket.

A sikert garantáló kettős - az ütős sztori és Scott képírói zsenialitása - a hazai mozikban jövő év januárjában vetítésre kerülő "American gangster", "Amerikai gengszter" című alkotásban újra szerencsésen egymásra találtak.
(Az USA-ban november elején bemutatott mozi a 46 millió dolláros álombevételt is túlszárnyalva, a krimi műfajban a legsikeresebb debütálást ünnepelhette.)

A 70-es évek New York-jának kulisszái közt játszódó film középpontjában egy valós történeten alapuló, korántsem klasszikus rabló-pandúr párharc áll.
A város szervezett bűnözését az évtized elején a "La Cosa Nostra" uralta. A bűnszervezet befészkelte magát a rendőrség és az igazságszolgáltatás legmagasabb szintjeibe is, így biztosítva a fedezetet a bármely más "iparágnál" nyereségesebb kábítószerüzlethez, melynek felvevőpiacát ez idő tájt jelentősen megnövelte a Vietnám poklát megjárt katonák tábora: azoké a testileg és lelkileg megnyomorított, ám életben maradt "szerencséseké", akiknek közel egyharmada már heroinfüggőként tért vissza hazájába.

És aztán jött valaki, pontosabban szólva, egy színesbőrű senki, aki fogást talált ezen az olajozottan működő gépezeten. A húsz esztendőn át barátja és egyben főnöke, a harlemi gengszter, "Bumpy" Johnson holdudvarában sofőrként és behajtóként meghúzódó, a törvénnyel szemben álló oldal játékszabályait tanuló szürke eminenciás, Frank Lucas (Denzel Washington) kilépett az alvilág porondjára.
Dél-kelet Ázsiából, közvetlenül a "termelőktől" szerezte be a piaci ár töredékéért a 100%-os drogot, amit aztán a hadsereg tisztjeinek segítségével, részint az amerikai katonák hullazsákjaiban csempészett be az Államokba.
Az új "áru", az addig forgalomban lévőknél sokkal tisztább heroin, a "blue magic", a "kék varázs" fele annyi áron, dupla élvezetet kínált fogyasztóinak, Lucas-nak pedig mesés gazdagságot - naponta akár egymillió dollárt is hozott.

Az egykori mentoráét messze túlszárnyaló "karriert" befutott, az érdekei ellen sértőket könyörtelenül likvidáló Lucas uralma alá vonta az addig fehérek befolyása alatt álló heroinbizniszt, és egy maffia fölött álló drogcsempész és díler szervezetet épített ki.

A semmiből jött, rövid idő alatt hatalmat és vagyont szerzett, a család és a tisztesség mindenekfelettiségével elkötelezett fekete a társasági elit középpontjává vált, az egyszerű emberek szemében pedig valóságos sztárrá nőtte ki magát.

*Az "igazi" Frank Lucas-szal történt találkozásakor Denzel Washington fontosnak tartotta kifejteni az ex-keresztapának, miszerint a film semmiképp nem kívánja dicsőíteni a drogdíler figuráját. A színész a szövegkönyvbe - Lucas megváltásért folytatott későbbi életútjára emlékezve -a "Nincs békességük a bűnösöknek" bibliai idézetet írta fel.
(Persze azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy nincs az a negatív figura, aki Denzel Washington megformálásában ne válna szimpatikussá.)*A népszerűség következménye volt a gengszter inkognitójának lelepleződése is. A kábítószerpiacon történt változásokra ugyanis egy Richie Roberts (Russel Crowe) nevű, a rendőrkorrupció szinte általánossá válásának idején is megvesztegethetetlennek bizonyuló, a kollegái szemében "csodabogár"-nak tartott zsaru is felfigyelt, aki érezte, hogy a történtek előidézője csakis egy eddig ismeretlen, feltörekvő, hirtelen meggazdagodott újonc lehet.
Roberts előtt a legújabb "rosszfiú" kilétéről a Madison Sqare Garden-ben forgatott Ali - Fraizer bokszmeccs jelenetében hullt le a lepel. A legjobb helyen ülő, legfontosabb személyekkel kezet rázó, feltűnő, méregdrága csincsilla bundát viselő férfi akaratlanul is magára vonta a rendőr figyelmét.
Innentől vette kezdetét az a hosszú éveken át tartó, sajátságos párharc, mely sorsdöntő fordulatokat tartogatott mindkettőjük számára.

Ridley Scott rendezőt a két férfi ellentétéből, illetve hasonlóságából fakadó paradoxonok: Lucas példás családi élete, miközben a mások életét tönkretevő drogok terjesztéséből élt, szemben a törvénytisztelő Roberts magánéleti kudarcaival; ugyanakkor a két férfi saját munkájukhoz való viszonyulásukban fellelhető azonos morális szabályok bemutatásának lehetőségei izgatták.

Az élete legmeghatározóbb időszakát bemutató film forgatásánál javarészt személyesen is jelenlévő - ma már tolókocsihoz láncolva élő Frank Lucas története először a New York Time magazinban jelent meg, hét évvel ezelőtt. Az Oscar-díjas forgatókönyvírót, Steven Zaillian-t az Amerikai Filmakadémia által szintén díjazott Brian Grazer producer kérte fel a sztori megírására. Zaillian a két lenyűgöző karakter minél pontosabb megismerése céljából rengeteg időt töltött el az ex-keresztapával és egykori ellenlábasával, a jelenleg ügyvédként tevékenykedő Roberts-szel.

A Lucas visszaemlékezésein alapuló filmbéli történések ellenére is érvényes az alkotásra Ridley Scott egy régi mondta: "Mozifilmeket csinálok, nem dokumentumokat. Megpróbálok rátalálni az igazságra". A film készítői hangsúlyozzák, hogy a mozi nem egyenlő egy dokumentumfilmmel, inkább csak benyomásokat közvetít egy korszakról, ugyanúgy, mint ahogy a két nehezen kategorizálható férfiról.

Az "Amerikai gengszter"-ben a két főszereplőn, Denzel Washington-on és Russel Crowe-n (aki ezúttal már harmadszor dolgozott együtt a rendezővel) kívül amerikai hip-hop előadók és olyan sztárszínészek is játszanak, mint a Lucas kábítószerkereskedő riválisát, a The New York Times Magazine által "Mr. Érinthetetlen"-nek nevezett, Nicky Barnes-t alakító Oscar-díjas Cuba Gooding, Jr., vagy a Lucas öccsét, a drogbáró díler-csoportjának, a Country Boys-nak (Vidéki Fiúk) a vezetőjét alakító Chiwetel Ejiofort, aki a "Dirty Pretty Things", "Gyönyörű mocsokságok", az "Inside Man", "A belső ember", a "Children of Men", "Az ember gyermeke" című filmek szereplője.

Érdekesség, hogy a Madison Square Garden-ben leforgatott bokszmeccs jelenetében látható közszereplőkből, politikusokból, sztárokból álló közönséget hasonmásokat foglalkoztató ügynökségek és újsághirdetések útján válogatták össze.

Egy heroinkereskedő felemelkedése és tündöklése vajon meddig tarthat, utána már szükségszerűen csak a bukás következhet? Január 17-én minden kiderül!

*

Eredeti cím: American Gangster
Írta: Steve Zaillian
Zene: Mark Streitenfeld
Producer: Brian Grazer
Rendezte: Ridley Scott
Hossza: 157 perc
Országos bemutató: 2008. január 17.
Bemutatja: UIP-Duna Film


Kapcsolódó cikkeink:
Napjaink legnagyobb vizuális művésze - Ridley Scott
Amerikai gengszter - Frank Lucas, a rosszfiúból lett jófiú története
A 80. Oscar-díjátadás jelöltjei - Sztrájk vagy fényűzés Hollywoodban?

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Petike 2008-02-09 00:50:49
Jó film, benne van a tíz megnézhető amerikai filmen. Már majdnem európai!

Csatlakozott:

2008-01-14

Írt kommentek:

11 db

Florilla 2008-01-30 20:05:20
Egy,vagy akárhány jó színész sem garancia egy filmre.Mindenesetre szívesebben választassz általad ismert emberekből álló szereplőgárdát.Gengszterek?Nem az én világom.De megnézem a filmet.Mert meg akarom nézni!:D Denzel Washington miatt....
nem
regisztrált
Cserfalusi Pál 2008-01-29 23:11:56
Nem egy Scarface, de 2007 egyik legjobb filmje.
nem
regisztrált
victorio 2008-01-29 21:03:08
ez a film nagyon kemény a LEGJOBB!! nézzétek meg.. :P

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-01-29 19:22:25
Már alig várom, hogy láthassam! Nagy gengszterfilm-rajongó vagyok, meg hát Denzel Washington játékát is nagyon szeretem. Nem hinném, hogy csalódni fogok a filmben...
nem
regisztrált
ottofon 2008-01-28 16:33:27
Hú.. na ezt meg fogom nézni. Denzel W neve garancia számomra.
nem
regisztrált
CSICSO 2007-12-15 12:13:17
NAGYON OTT VAN A FILM.MOST NÉZTEM MEG EGYSZERÜEN KIVÁLÓ
nem
regisztrált
Miku 2007-12-06 12:34:45
Volt szerencsém látni a filmet és le a kalappal! Denzel Oscar-díjai egyel növekedn fognak szerintem! Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei