2007. november 23.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Teremtéstől pusztulásig

Az Intercom novemberi DVD felhozatalában az amerikai színes szuperprodukciók fénykorától ("A Biblia") a hetvenes évek csetlő-botló sztárnyomozójának szárnypróbálgatásain át ("Columbo"), a komolyabb történelmi drámák ("Elizabeth") és kevésbé fajsúlyos szórakoztató mozik "A Karib-tenger kalózai - A világ végén", valamint mindenki kedvencének harmadik "visszatapsolásától", a "Harmadik Shrek"-től egészen az apokaliptikus világvége nyomasztó víziójáig ("28 héttel később") szemezgethetünk.

1966-ban, az olasz filmgyártás fellegvárában, a Cinecittában készült a "The Bible - In the Beginning", "A Biblia" című monumentális mű. Az alkotás producerének, Dino di Laurentis-nek az eredeti terve az egész Biblia megfilmesítése volt, ám grandiózus elképzeléseit félretéve, végül meg kellett elégednie Mózes Első Könyvének mozivászonra vitelével, melyben a világ teremtésétől, Ádám és Éva történetén keresztül egészen Noé bárkájának históriájáig kísérhetjük figyelemmel az Ótestamentum első 22 fejezetében foglaltakat.

A mű rendezője, - színészként, mégpedig Noé szerepében is részt vett a munkálatokban, valamint Ő a film narrátora is, mint az "Úr hangja" - John Huston, olyan sikerfilmek alkotója, mint a "Kallódó emberek" (1961), és a "A máltai sólyom" (1941).
A színészek közt csodálhatjuk George C. Scott-ot, Ava Gardner-t, Peter O’Toole-t, és az akkortájt kezdő színésznek számító Franco Nero-t.

A film forgatásának költségei csillagászati összegekbe emelkedtek. Érdekesség, hogy csak Noé bárkája, az azon utazó állatsereglet, valamint azok terelése összesen három millió dollárt és öt hónapnyi forgatási időt emésztett fel.

A DVD november 7-én jelent meg, 168 perces képanyaggal, magyar, angol és lengyel nyelven.
A feliratok magyar, angol, horvát, lengyel és szlovén nyelven olvashatók.

*

A ballonkabátos, a bűnelkövetők számára idegesítően állhatatos, unos-untalan a "láthatatlan" nejére hivatkozó, csavaros eszű nyomozó - Columbo hadnagy első színrelépésének lehetünk szem- és fültanúi a "Columbo - 1. évad" címet viselő DVD jóvoltából. A négy évtizedre visszatekintő sorozatból ezúttal az 1968 februári, az amerikai NBC televízióban debütált darab mellett a hét egész estét betöltő 1971-72-es évad krimijeit, valamint az 1971-es sorozatindító epizódot izgulhatjuk végig.

A főszereplő Peter Falk mellett a színészgárdában olyan jól csengő nevekkel is találkozhatunk, mint Leslie Nielsen vagy Jack Cassidy, a rendezők névsorában pedig nem kis meglepetésként az első évad első részének alkotójában Steven Spielberg-et tisztelhetjük.

A DVD november 28-án kerül piacra.

*

A kalandfilm trilógia harmadik része, a "Pirates of the Caribbean: At World’s End", "A Karib-tenger kalózai - A világ végén" (2007) az előző két részben megismert szereplők felvonultatásával egy végső nagy összecsapásra invitálja nézőközönségét. Will Turner (Orlando Bloom) és Elizabeth Swann (Keira Knightley) szövetségre lép egykori ellenlábasukkal, Barbossa kapitánnyal (Geoffrey Rush), hogy kiszabadítsák Jack Sparrow kapitányt (Johnny Depp), akit a rettegett "Bolygó Hollandi" nevű hajón tart fogva a szellemkalóz, Davy Jones (Bill Nighy). A tét már nemcsak a kapitány megmentése, hisz a "tisztességes kalózkodás" jövője is kockán forog.

A 371 perces DVD november 28-án kerül piacra, magyar, angol és cseh nyelven. A feliratok magyar, angol, cseh, héber és szlovák nyelven olvashatók.
A számos extrával telepakolt lemezen többek között kimaradt jelenetek és bakiparádé is található.

*

Az alakításáért Oscar-díjra jelölt Cate Blanchett a főszereplője az "Elizabeth" (1999) című, Shekhar Kapur rendezte történelmi filmdrámának. A történelmi hűséget "kellemes arányú" érzelmi szállal fűszerező alkotás azt a kort idézi meg, melyben az egymást érő hatalmi játszmák kereszttüzében hatalomra kerülő Erzsébet - III. Henrik törvénytelen gyermeke - megoldhatatlannak tűnő problémák özönével találta magát szembe.
A negyven éven át az érzelmeit háttérbe szorító, Angliát az "aranykor"-ba kormányzó királynő története a már említett főszereplő mellett parádés színészgárda közreműködésével (Joseph Fiennes, Geoffrey Rush, Richard Attenborough) elevenedik meg.

A 118 perc hosszúságú kiadványon a werkfilm mellett helyet kapott a rendező és Cate Blanchett azonos témában készített, a hazai mozikban november 22-én debütáló, "Elizabeth - The Golden Age", "Elizabeth - Az aranykor" című mozijának pár jelenete is.

A magyar, angol és német hanggal, magyar, angol, német és török feliratozással ellátott DVD november 14-én került kiadásra.

*

Ahogy az előzőekből is kiderült, egy ország kormányozása bizony nem egyszerű feladat. Minden "zöldek" legderekasabbika, Shrek is ráébred erre a "Shrek the Third", "Harmadik Shrek"-ben, ahol aztán Harold király halála után útnak indul, hogy felkutassa hitvese unokaöccsét, akire áttestálhatja az uralkodás egyébként rá váró nyűgét. Természetesen ebből a kalandból sem maradhatnak ki hű kísérői, Szamár és Csizmás Kandúr, mint ahogy a küldetés ellendrukkere, a háttérben ármánykodó Szőke Herceg sem pihen.

A 89 percnyi poéndömping november 7-től magyar, angol, cseh és szlovák nyelven, illetőleg felirattal vidít.

A Chris Miller és Raman Hui rendezte rajzfilm-vígjáték számos extrával (pl.: Shrek útmutatója szülőknek, a technikai háttér bemutatása, vagy Hogyan legyünk zöldek?) szórakoztatja kisebb és nagyobb rajongóit egyaránt.

*

A 2002-es "28 Days Later", "28 nappal később" után 5 évvel itt van a "28 Weeks Later", "28 héttel később". A horror-scifi-thriller trilógiának szánt sorozat második darabjában az előző rész rendezője, Danny Boyle, ezúttal produceri feladatokat látott el, míg az alkotás levezénylését Juan Carlos Fresnadillo-ra bízta. A London lakosságát az előző részben alaposan megtizedelő, illetőleg "megzombisító" vírus - ahogy mondani szokás - "nem vész el csak átalakul"-alapon tovább szedi áldozatait, miközben az amerikai hadsereg áldásos tevékenységének következtében vesztegzár alá vont városba már lassan visszatelepítik a lakosságot. A horror tehát ott folytatódik, ahol abbamaradt.
A műfaj lehetőségein túlmutató, figyelemreméltó alakítást nyújt a mozi férfi főszereplője, a Trainspotting-ból megismert Robert Carlyle.

A 96 percnyi nyomasztó horror audiokommentárral, werkfilmmel, valamint kimaradt jelenetekkel megtoldva, magyar, angol és török nyelven, magyar, angol, bolgár, horvát, román, orosz, szlovén, török, ukrán, kazah, izlandi, észt, lett és litván feliratokkal, november 7-től került forgalomba.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei