2007. november 28.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ó, méh' lettem méh? - Bee Movie

Mit tegyen egy méhecske, akit ambíciói arra buzdítanak, hogy kitörjön a társadalom által rárótt kötelezettségei béklyójából? Aki nem akar virágokat porozni, nem akar mézet készíteni egy életen át, mert úgy érzi, ennél többre hivatott? A válasz szinte adja magát: ki kell repülnie a nagyvilágba, és ott mindenféle galibába keveredni, hogy aztán beperelhesse az embereket, akik rabszolgamunkát végeztetnek társaival, és ellopják a mézet. Egyszerű, nem?

A DreamWorks legújabb animációs filmje, a Mézengúz (Bee Movie) betekintést enged a méhek színes, vidám, ám szigorúan dolgos hétköznapjaiba. Egy frissen diplomázott zümmögő útkeresésének története ez, ami, ha belegondolunk, már önmagában is elég furcsa, hiszen a méhek ritkán gondolkodnak ilyen hosszadalmasan a pályaválasztás kérdéséről, sőt, csak kevesüknek adatik meg, hogy egyáltalán a kaptár falain kívülre jussanak.

Barry, a nyughatatlan főszereplő azonban nem csak hogy kijut, de figyelmen kívül hagyja a méhek első és legfontosabb törvényét, mely így szól: sose beszélj emberekkel. Egy 46-os túrabakancs kegyetlen talpa elől menti meg őt Vanessa, a virágárus lány, akit kis méhünk azonnal szívébe zár, és udvariassága miatt megszegi a szabályt: elvégre az mégsem járja, hogy köszönet nélkül hagyja ezt a nemes cselekedetet. Miután Vanessa magához tér a döbbenetből (hiszen egy méhhel beszélget, és még csak meg se bolondult), hamar összebarátkoznak, és később a lány lesz szövetségese abban a hatalmas tervben, melyet az aprócska hős véghezvisz.

Történik ugyanis, hogy egy bevásárlás alkalmával, melyre Barry Vanessát kíséri, az egyik polcon borzasztó dolgot fedez fel: az emberek mézet árulnak - azt a mézet, amelyért a méhek dolgoznak egész életükön át. A feldühödött fullánkos nyomozásba kezd, melynek eredményeképpen kideríti, szörnyű körülmények között robotolnak a méhek az ember által készített álkaptárakban, álkirálynőt imádnak és szolgálnak, hogy bizonyos kétes üzletemberek ebből meggazdagodván gondtalanul élhessék életüket. Több se’ kell hát az izgága kis jószágnak, tervez és szervez, majd előáll a nagy ötlettel: perelni fog!
És meg is teszi valóban, sőt, mint az sejthető, hosszas huzavona után, önmagát (és persze az egész méhtársadalmat) képviselve győzelmet arat. Egy méh, aki pert nyert az emberekkel szemben - ez ám a szenzáció! De nem lesz minden olyan mézédes, mint ahogyan azt Barry elgondolta.

Ugyanis a győzelemmel együtt jár, hogy az összes mézet visszaszolgáltatják a méheknek, így nem kell dolgozniuk. Mivel nem dolgoznak, a virágok beporzatlanul maradnak, ami beláthatatlan következményekkel jár: lassú pusztulásnak indul minden növény. Mikor hősünk ráébred tettének súlyára, azonnal a megoldáson kezdi törni a fejét, és meg is találja, hát persze, hogy meg. Virágrablás, repülőgép-mentés, és ezekhez hasonló kalandok vezetnek a végső boldogságos állapothoz, vagyis természetesen végül minden ismét a helyére kerül: a méhek szorgosan dolgoznak, az emberek újra tehetnek mézet a teájukba anélkül, hogy egy egész kommandós-csoport támadná meg őket emiatt, Vanessa virágboltja pedig, melyet a növények hervadásával kénytelen volt bezárni, ismét kinyit. Sőt, bővíti profilját, és mézet is árul, valamint jogi tanácsadással is foglalkozik ezentúl, társával, Barry-vel karöltve.

A humorral jócskán átszőtt, vidám film során olyan híres alakok bukkannak fel, mint Larry King méh-változata (akinek hangját egyébként a hús-vér showman, Larry King kölcsönözte): ő - hol másutt - show-műsorában faggatja az ambiciózus ember-perelőt; vagy Ray Liotta, akinek arcképével árulják az emberek a mézet. De belekeveredik a perbe példának okáért Sting is - ebből látható, hogy számos poén inkább a felnőtt közönséget célozza meg.

Manapság már-már hagyomány, hogy az animációs filmek karaktereinek híres és népszerű színészek adják a hangjukat - gondoljunk csak Cameron Diaz-ra, aki Fionaként becsacsogta magát Shrek szívébe; vagy éppen Bruce Willis-re, a "Túl a sövényen" Stiklijére (mindkettő ugyancsak DreamWorks-alkotás). Nem történt másképp itt sem: Vanessa Renée Zellweger hangján szólal meg, mellette pedig ott zümmög Barry, azaz Jerry Seinfeld, a népszerű amerikai komikus (nálunk a Seinfeld c. sitcom-sorozatból lehet ismerős), aki első animációs próbálkozásaként jegyzi a Mézengúzt.
(Jerry Seinfeld révén kicsit magunkének is érezhetjük a mozit, hiszen apja Seinfeld Kálmán címfestő, bevándorlóként érkezett New York-ba…)

Nem is hinnénk, milyen sok hasonlóság van a méhek társadalma és az emberi világ között - erre próbál rávilágítani ez a kedves, fordulatos kis történet, mely számos ponton eltér a megszokott mesés elemektől. Egy elsősorban gyerekeknek szánt alkotásban tárgyalóterembe helyezni a katarzist merész vállalkozás, azonban mikor ráébredünk, hogy ez még csak az első tetőpont volt, és közel sem értek véget a kalandok, fellélegzünk kicsit.

A történet folyamatosan leköti a figyelmet, a mellékszereplők brillíroznak (elég a szélvédőre ragadt szúnyogra, vagy a gonosz ügyvédre gondolnunk), a főszereplők pedig igazán szerethető figurák egytől-egyig. Különösen Adam, Barry barátja, aki feláldozza fullánkját a jó ügy érdekében - hogy aztán egy rózsaszín műanyag kardocska helyettesítse azt, nem kevés derült pillanatot okozva a nézőknek.

Ajánlom a Mézengúzt minden korosztálynak: a gyerekeknek azért, mert egy varázslatos világba kalauzol el, a felnőtteknek pedig azért, mert bár sem képileg, sem ötletileg nem szárnyalja túl a Shrek-et (valljuk be, a Shrek mérföldkő volt a modern animáció és a számítógépes grafikai mesék történelmében), mégis megtudhatunk belőle egyetemes igazságokat - példának okáért azt is, hogy hiába bizonyítja be az ember tudományosan, a méheknek már pedig nem szabadna tudniuk repülni (hiszen szárnyméretükhöz képest testük túlzottan nagy), mégiscsak repülnek.
Jó, jó, a film szerint beszélnek is, de ki mondta, hogy mindent készpénznek kell vennünk?

*

Eredeti cím: Bee Movie
Szereplők eredeti hangjai: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Matthew Broderick, John Goodman, Chris Rock, Rip Torn, Patrick Warburton, Kathy Bates
Magyar hangok: Takátsy Péter, Pápai Erika
Rendező: Stephen Hickner és Simon J. Smith
Gyártó: DreamWorks Animation
Forgalmazza: UIP - Duna Film
Műfaj: animációs, vígjáték
Hossz: 90 perc
Bemutató dátuma: 2007. december 6.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei