2007. november 29.Pákozdi Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Control és Mások élete - BIFA díjkiosztó 2007

Immáron tizedik éve osztották ki Nagy-Britanniában a Brit Független Filmesek Díját (British Independent Film Awards - BIFA). Az idei nyertesek nevét november 28-án hozták nyilvánosságra Londonban.

1997-ben merült fel először annak az ötlete, hogy valahogyan kitüntessék a tehetséges és színvonalas brit független filmeket. Azóta viszont a BIFA egy olyan díjjá nőtte ki magát, melyet (szponzorok révén) a filmipar legkülönfélébb ágában tevékenykedő tehetségeknek adományozhatnak évről évre. Még a külföldi alkotások sem maradnak ki a díjazásból, feltétel viszont a szigetországbeli mozibemutató a jelölés időszakában.

Az idei év Legjobb brit független filmje a zsűri döntése szerint az Anton Corbinj által fémjelzett Control lett, sőt, maga a rendező két másik díjat is bezsebelt (Legjobb rendező, illetve Legjobb elsőfilmes rendező - Douglas Hickox díj)

A mozi a Joy Division együttes énekesének, Ian Curtis-nek tragikus életét dolgozza fel. Az alkotás kapcsán Tobby Kebbel (Legjobb mellékszereplő) valamint Sam Riley (Legígéretesebb ifjú tehetség) is a díjazottak között volt.

Legjobb színésznőnek idén Judy Dench-et választották, az Egy botrány részletei-ben (Notes on a Scandal) nyújtott alakításáért; a Legjobb színész díját pedig Viggo Mortensen vihette haza, az Eastern Promises című filmben megformált szerepéért.

A Legjobb külföldi alkotás kategóriájában egy német film, a berlini fal leomlása előtti Stazi-időkben játszódó dráma, a Mások élete (Das Leben der Anderen) győzedelmeskedett.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei