2007. december 19.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Grabowski és a spenót - Macskafogó II.

1986-ban úgy tűnt, a történet befejeződött: az egerek és macskák közötti viszály megszűnt létezni, a Macskafogónak köszönhetően szelíd cicákká avanzsáltak az addig vérszomjas kompánia tagjai. Elég azonban egy kíváncsi újságíró, egy civilizációtól távol élő vad macskatörzs, egy megidézett alvilági szellem, és máris kész a bonyodalom.

Nepp József és Ternovszky Béla ott folytatták a sztorit, ahol annak idején abbamaradt. Természetesen azóta eltelt néhány év, így nem meglepő, hogy a régi, jól ismert szereplőket egészen új viszonyok között láthatjuk viszont: Bob Poljakoff (Darvas Iván), az Intermaus nyugalmazott igazgatója egy egér-otthonban tölti öregkorának emlékfoszlányos ködbe burkolózó napjait; Grabowski (Sinkó László) visszavonult, fogasra akasztotta a szuperegér-jelmezt, és egy spenótfarm sokkal kevesebb izgalommal járó igazgatását végzi. A Macskafogó berozsdásodva pihen Grabowski kamrájában, hiszen mióta minden macskát pacifikáltak, nincs már rá szükség.

Sokak kedvencei, a mindig pórul járó balettpatkányok szerződéses bűnözőként fosztogatnak, hiszen ha nem volnának bűnözők, nem lenne szükség többé a rendőrség intézményére. Így eshetett meg, hogy szerződést kötöttek a kapitánysággal: ők rabolnak, a rend őrei pedig szépen visszajuttatják az elraboltakat a jogos tulajdonosoknak. Időközben persze rágcsálóink is megöregedtek, sőt, Cookie (Pálos Zsuzsa), a szőke lánypatkány el is hízott kissé, nehéz volna már így a balettben ugrálni, ugye…

A cselekmény középpontjában ezúttal egy ifjú, ambiciózus, ámbár elég ügyetlen újságíró egér, Henry Morton Stanley (Rudolf Péter) áll, aki a pafrikai dzsungelben egy megszelídítetlen macskatörzsre bukkan - vagyis inkább a kevéssé civilizált cicák bukkannak rá, és ezzel hirtelen az étlapra kerül. Mielőtt azonban vacsora lenne belőle, elkotyogja a hírekre szomjas bennszülött macskáknak, hogy a nagyvilágban már rég nem a bajszos tejrajongóké az uralom.

Meggondolatlan dicsekvésével azonban olyan bajt szabadít Cin City-re, amire álmában sem gondolt: a folyton elalvó varázslócica, Mióka (Usztics Mátyás) megidézi a Sátán macskáját, Cicufer első számú helyettesét, az alvilág félelmetes szolgálóját, Moloch-ot (Reviczky Gábor). Teszi mindezt azért, hogy hadba indulhassanak a szemtelen egerek ellen, és visszaszerezzék az öröktől fogva birtokolt hatalmat.
A vidáman zenélő, labdázó, és játszadozó régi ismerősök, úgy, mint Mr. Teufel (Benedek Miklós), vagy hű szolgálója, Safranek (Haumann Péter), valamint a hatalmas fehér főnök, Gatto (Balázs Péter) öntudatra ébredésével - felettébb szórakoztató része ez a filmnek - megkezdődik a küzdelem, melyből természetesen a jó öreg Grabowski is kiveszi a részét, és amely végül Moloch és a Macskafogó párbajában csúcsosodik ki. Mivel azonban az erőviszonyok határozottan kiegyenlítettnek bizonyulnak, végül marad a póker, eldöntendő macskák, egerek, patkányok és egyebek sorsát - és így az is kiderül, hogy egy ász póker bizony nem mindig nyerő…

Végül aztán meglepő dolgokra derül fény, már ami Torzonborzot (Dörner György), Stanley megmentőjét és társát illeti, lesz hát így minden, mi szem-szájnak ingere: körültekintő, mindenre kiterjedő megállapodás, esküvő, sőt, még trombitás kedvencünk, Lusta Dick (Mikó István) és a denevérek is felbukkannak. Igaz, ezúttal nem játszanak kulcsszerepet, mint az első részben, mégis öröm velük ismét találkozni - arról nem is beszélve, hogy Dick példájából sokat tanulhatunk házasság és gyermekvállalás terén.

Az alkotók igen bölcsen tették, hogy megmaradtak az első rész hagyományainál, vagyis a mostanság igen divatos animáció helyett rajzolt figurákkal dolgoztak - így ugyanis megőrizték az a bájt, azt az egyedi ízt, amit az első résszel megalapoztak.
Ahogy Nepp József fogalmaz a 3D-technikához való viszonyukkal kapcsolatban a HVG-interjújában: "Évtizedes technológiai lemaradásunkat […] mindig szerettük úgy feltüntetni, mint a gyári, illetve a kézzel vert brüsszeli csipke közötti különbséget." Ennek ellenére azonban azért el kell mondani, hogy a Macskafogó II-ben is alkalmaztak háromdimenziós technikát, de kizárólag a járművek mozgatásánál - a karakterek teljesen hagyományos módon készültek, sőt a hátterek többnyire akvarell-képek.

Ami a magyar hangokat illeti, egyszerűen fantasztikus a sok neves színművész közreműködése. Együtt örülnek, sírnak, félnek és gonoszkodnak a figurákkal, az embernek olyan érzése támad, mintha a színészekről mintázták volna a karaktereket, annyira eltalált mindegyik.
(Állítólag a szinkronfelvételeknél - hogy felidézzék az első részben "használt" hangjukat - a művészek közös-nosztalgiázós Macskafogó-filmnézést tartottak.)

Ritka eset, hogy egy film folytatása, ha nem is ugyanannyira (hiszen az újdonság ereje már nem hat), de megközelítőleg olyan szórakoztató, mint az első rész volt; különösen, ha olyan kultuszfilmről van szó, mint amilyen ez. A Macskafogó II. - A Sátán macskája azonban kétségkívül e csoportba tartozik, hiszen újjá tudta teremteni azt a briliáns szójátékokkal, el-elejtett cinikus megjegyzésekkel színezett hangulatot, mely az első történet sajátja volt, s melynek részben egyediségét köszönhette.

Így tehát kalandra fel: egy egész estés, mulattató, nosztalgikus érzéseket ébresztő családi rajzfilmet láthatnak, akik Grabowskiék mellett döntenek, és december 20-tól jegyet váltanak a Macskafogó II-re. A rajongók pedig ne felejtsenek papírt és tollat is magukkal vinni, hogy újabb idézetekkel bővíthessék Macskafogó-gyűjteményüket.

Akinek csak homályos emlék az első rész, annak ajánlható az RTL-klub karácsonyi műsora, hiszen december 26-án (szerda), 12:40-től újra felidézheti mindenki, hol és hogyan is kezdődött a macska-egér harc az X-bolygón.

*

Cím: Macskafogó II. - A sátán macskája
Rendezte: Ternovszky Béla
Forgatókönyv: Nepp József
Gyártási év: 2007
Műfaj: rajzfilm
Hossz: 85 perc
Bővebb infó: www.macskafogo.net
Bemutató: 2007. december 20.
Forgalmazza: Budapest Film

(képek: www.macskafogo.net)

Kapcsolódó cikkünk:
Grabowski ismét akcióban - Macskafogó II.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-23

Írt kommentek:

18 db

Klári Zsázsa 2008-01-27 22:56:39
Imádtam az első részt, zseniális és felülmúlhatatlan, éppen ezért, bár el fogunk menni megnézni a másodikat, nem várok tőle túl sokat - egy folytatás, mint a cikk is írja, igenigen ritkán sikerül olyan vagy akár megközelítően olyan jóra, mint az első, de a nagy sikerről szinte mindig le akar valaki húzni még egy bőrt. Meglepő, hogy erről ennyi idő után. Nem tudom, hogy került elő ez az ötlet. De nem mondok véleményt a filmről, amíg nem láttam.

Csatlakozott:

2008-01-14

Írt kommentek:

11 db

Florilla 2008-01-17 17:55:25
Emlékszem,még videókazettán volt meg az első rész.Sőt!Még megvan valahol,bár a szalag már kicsit megviselt,hisz hónapokon keresztül ez volt nálunk a sláger...Grabowski!!!!
Már nagyon várom,hogy alkalmam legyen megnézni!!!!

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

17 db

zsike 2008-01-17 17:37:06
Mindkét fiam imádta a Macskafogót. Természetesen én is a képernyő előtt szurkoltam velük együtt a balettpatkányoknak, Grabowskinak, Safraneknek. Nem volt elég, hogy több tíz alkalommal végignéztük a filmet, el is játszottuk ,- hárman -
a különböző szereplők bőrébe bújva.
A Macskafogo II. legalább annyira jó, mint az első rész.A macska- egér harc tovább folytatódik, nagyszerű "beszólásokkal", szójátékokkal, amik -remélhetőleg - szintén örök érvényűek lesznek.

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

3 db

Valaki 2008-01-17 14:06:36
Jajj, de jó, amkor meghallottam, hogy gyermekkorom legjobb rajzfiljének lesz folytatása, nagyon nagy lázban törtem ki. Már allig várom, hogy kedves rokonaimmal, akiknek ugyanennyi örömöt okozot ez a hír, megnézhessem valamelyik moziban! Gondolom sokunk így van ezzel.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei