2007. december 27.Makai Péter Kristóf
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kígyószámításunk előtt - Monty és Python

Vita nincs: a Monty Python társulat a hetvenes években az igényes angol humor legjelentősebb művelőjeként vonult be a televíziózás történetébe. Nemzetközi hírnevét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nyári táborokban a tűz körül a fiatalok ma is idézgetnek a "Gyalog-galopp" és a "Brian élete" egysorosaiból vagy a Monty Python Repülő Cirkuszának skeccseiből.
A Filmmúzeum januárban két csemegével örvendezteti meg a sajátságos repülő cirkusz rajongóit.

A Monty Python Repülő Cirkusza-nak - szülőhazáján kívül - legnagyobb hatása az Egyesült Államok területén volt, ahol a sikerük tört utat a hetvenes évek második felében a Saturday Night Live névre hallgató varieté- és szkeccsműsornak (mely nem éppen elhanyagolható a maga nemében: 2008-ban 33-dik születésnapját fogja ünnepelni, és ezzel a leghosszabb ideje sugárzott szórakoztató műsor az USA-ban).

Azonban egyetlen társulat sem törhet be egyik napról a másikra a televíziózás élvonalába. Az öt britnek az oxbridge-i egyetemi éveik során viszont bőven volt arra idejük, hogy ütőképes alakulattá váljanak (az egy szál minnesotai születésű Terry Gilliam csak később kapcsolódott be munkájukba).

Michael Palin és Terry Jones Oxfordban jelenkori történelmet illetve angolt tanultak, amikor Jones látta Palint egy egyetemi karácsonyi ünnepség alkalmával fellépni Robert Hewisonnal. Palinnel elég hamar össze is melegedtek, és utóbbi maga mellé vette az érdeklődő Jonest.

A Cambridge-ben tanuló John Cleese, Graham Chapman és az egyel alattuk járó Eric Idle abban az időben tagja volt a neves cambridge-i színjátszótársulatnak, a Footlights-nak.
(A társulat - mellesleg - nem csak a Mony Python egyik felének kinevelésével büszkélkedhet, hiszen százhúsz évnél is hosszabb működése során az angol színészet és humor olyan nagyságait készítette fel pályájukra, mint Emma Thompson, vagy a Goodies nevű helyzetkomikumra és különálló szkeccsekre épülő műsor alkotói triója: Bill Oddie, Graeme Garden és Tim Brooke-Taylor, vagy akár világ leghosszabb trilógiáját megíró Douglas Adams. A Footlights soraiba tartozott még a legendás Peter Cook, aki a Pythonok egyik kedvence és példaképe volt, továbbá David Frost, valamint a Fry&Laurie páros mindkét tagja, Hugh Laurie - aki manapság Doktor House-ként csillogtatja ironikus humorát - és Stephen Fry is.)

A cambridge-i hármasfogat először az 1964-ben indult "I’m Sorry, I’ll Read That Again" címet viselő rádiójáték íróiként dolgoztak együtt, ami a hetvenes évek elején átalakult egy "I’m Sorry, I Haven’t a Clue" nevű humoros vetélkedőműsorrá, melyet a mai napig sugároz a BBC rádió négyes csatornája.
Aztán a szintén foothlights-os David Frost beindította a "Frost Report"-ot, ahol az oxfordi és cambridge-i szálak összefonódtak: míg Chapman, Palin és Jones a műsorszámokat írták, addig Idle Frost monológjain dolgozott, Cleese pedig az írói munka mellett szerepelt is a műsorban. A Frost Report sikerét fémjelzi az is, hogy 2005-ben egy hasonló show, a "Colbert Report" került az Egyesült Államokban adásba, mely a politikai szatíra terén Frost műsorának egyenes ági leszármazottja.

Bár végül a "Frost Report" okán kovácsolódtak össze és fejlesztették ki sajátos, szürreális humorukat, melyet az angolszász országok manapság is a "Pythonesque" jelzővel jellemeznek, a "Monty és Python" még a külön útjukat járó oxfordi és cambridge-i pythonok bemutatását tűzte ki célul.

Az "At Last the 1948 Show"-t David Frost hozta össze, hogy megismertethesse a világot a Footlights-csoport munkásságával. Chapman-en és Cleese-en kívül a "Végre itt az 1948-as show"-ban szerepelt még a Goodiesban nagy hírnévre szert tett Tim Brooke-Taylor, és a gülüszemű Marty Feldman, aki ugyanebben az időszakban szólókomikusi karriert futhatott be a "’48-as show"-nak köszönhetően.
(A műsornak semmi köze nem volt az 1948-as évhez - a címben a sorozat szerzői a BBC abbéli szokását figurázták ki, hogy leforgatott, legyártott műsorait hónapokon keresztül pihentette a polcain.)

Az összesen tizenhárom, egyenként huszonöt perces epizódot a fekete-fehér műsorszórás alkonyán készítették, és az ITV akkori tulajdonosai, a Thames Television úgy döntött, hogy a mesterkópiákat záros határidőn belül letörli.
Az eredetiben megmaradt két epizódot John Cleese mentette meg a pusztulástól, mikor kiderült, mi lesz az anyag sorsa. Ezen kívül még a svéd televízió számára legyártott, öt gyűjteményes epizód maradt meg az utókor számára, melyet a BBC archívuma később digitálisan feljavított. A fennmaradt szalagokon megtalálható az eredeti "Négy Yorkshire-i" szkeccse, melyet később a Monty Python tagjai élő fellépéseik alkalmával többször is előadtak.

A másik televíziós mérföldkő, mely a Pythonok útjait egyengette, a Filmmúzeumban Galla Miklós keresztsége alatt "A hiba nem az ön készülékében van" nevet kapta (angol eredetije a "Do Not Adjust Your Set", amit a kor tévénézői gyakran láthattak adáshiba idején). Ebben a műsorban Palin, Jones és Eric Idle abszurd humora mellett a Monty Python másik védjegye, Terry Gilliam animációi is helyet kaptak. A leforgatott huszonhét rész nagyobbik fele - a "’48-as show"-hoz hasonlóan - az igazgatósági tagok spórolásának áldozatává vált; mentségükre szóljon, abban a korban nem tudhatták, hogy később filmtörténeti jelentőségű lesz majd a sorozat, a szalagok meg kellettek.
A megmaradt kilenc részt később DVD-n kiadták, de a tévéadók azóta sem sűrűn tűzik műsorukra a "Do Not Adjust Your Set" epizódjait.

A DNAYS az ITV korai elképzelései szerint a fiatalabb korosztályt célozta volna meg, de amikor kiderült, hogy a felnőtt lakosság körében is kialakult egyfajta kultusza, az ITV felajánlotta Jonesnak, Gilliamnek, Idle-nek és Palinnek, hogy saját műsort indíthassanak. Ezzel egy időben a BBC is felkínálta a lehetőséget Chapmannek és Cleese-nek, hogy önállóan munkálkodhassanak. A Monty Python megszületését végül John Cleese abbéli vágya öntötte formába, hogy Michael Palinnel dolgozhasson együtt, és a többiek a "körülmények áldozataiként" kezdtek bele a pythonos munkába...


Nincs más vissza e rövid áttekintés után, mint az, hogy sok szeretettel ajánljuk az olvasók figyelmébe a Filmmúzeum hiánypótló adását, mely minden szombaton este 8-kor sugározza a Monty Python-társulat zsengéinek is betudható két műsort. A "Végre itt az 1948-as show" és "A hiba nem az ön készülékében van" celluloidon fennmaradt tanúságtétel és tisztelgés hat olyan tehetséges fiatalember kiváló képességei és abszurd észjárása előtt, amihez hasonlót azóta sem termelt ki az angolszász világ.

(Képek: Filmmúzeum)

*

Csatorna: Filmmúzeum
Első adás: 2008. január 5. (szombat) 20.00
"Végre itt az 1948-as show" 1. epizód (25’), feliratos


Kapcsolódó cikkeink:

Get up! Stand-up! - Humoristák Angolszásziából
Get up! Stand-up! - Bill Hicks: Love All the People
Get up! Stand-up! - George Carlin és a szavak ereje

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-26

Írt kommentek:

1 db

Rogeriusz 2008-01-26 11:43:50
Nagyon jó ez az oldal,infót kaphatunk arrol ami érdekel.Örülök hogy regizhettem.

Csatlakozott:

2008-01-18

Írt kommentek:

6 db

Stratos 2008-01-25 16:11:00
A Belépésnél kicsit bénáztam, így lemaradt a hozzászólás eleje...
...szóval, a Gyalog-Galoppról írtam, nemrég kölcsönöztem ki a Könyvtárból, és jókat derültem ismét rajta...

Csatlakozott:

2008-01-18

Írt kommentek:

6 db

Stratos 2008-01-25 16:08:33
Az Extrák közt vicces volt, amint több mint jó 20 évvel később a színész-rendező és egy másik társa újra körbejárta azokat a helyszíneket, ahol szinte pénz nélkül forgattak, és bejárták a várat, ami már múzeum, (de szinte minden túrista a film miatt járja be azt, és a környéket - patkócsattogattásul még kivájt kókuszdió-héjat is árulnak!) És jókat nosztalgiáztak ők is, a forgatási körülményeket ecsetelve... Szeretem őket, és a humorukat.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei