2008. január 4.Balogh Bálint
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csaba Lucas a trónon - Mosonmagyaróvárról Hollywoodba

Az amerikai filmgyártó gépezet fennállása óta jónéhány magyarnak sikerült kivennie a részét a világ leghatalmasabb stúdióinak sikereiből. Mindenféle ágazatban megfordultunk már, legyen szó akár rendezésről, cégalapításról, producerkedésről vagy zeneszerzésről. Egyvalamiben azonban lényegesen kevesebb sikert értünk el, és ez (a focihoz hasonlóan) gyógyulatlan sebnek számít minden magyar szívében.

Bár a filmsztárok között több magyar nevet is emlegethetünk, mint például a nemrégiben Golden Globe-díjat kapott Mariska Hargitayt vagy a minden lében kanál Tony Curtist, ám valójában (bár magyarnak vallják magukat) ők már az Egyesült Államokban látták meg a napvilágot, így a sikereikből származó babérokat több joga van az amerikai nemzetnek leszakasztani, mint nekünk.
Van azonban két név, akik esetében nem kell magyarázkodnunk, ha magyarként emlegetjük őket, és büszkén dicsekedhetünk velük a világ más népei előtt. Ők a Drakula grófként ismert Lugosi Béla és a hírhedt férjfaló Gábor Zsazsa.
Mostanában sűrűn hallani különböző castingokról, amelyeken híres magyar színészek is részt vettek, majd később viszontlátjuk őket (általában egy-egy rövidke jelenet erejéig) valamely hollywoodi filmben. Igazán nagy szerepről azonban egyikük esetében sem beszélhetünk. Hacsak...

Előreláthatóan 2008-ban kerül a magyar mozikba a mostanában futószalagon gyártott amerikai fantasy legújabb gyöngyszeme: a "The Crown of Vysehrad" című film, amelynek főszereplője a Mosonmagyaróváron született Szőcs Csaba, aki 1994-ben, egy csereprogram keretén belül került ki Kanadába, majd kisebb-nagyobb szerepek eljátszása után most egy főszereppel birkózhat meg, melyre 850 jelentkező közül választották ki, és amely meghozhatja számára a várva-várt sikert.
Szőcs Csaba a Népszabadságnak adott interjújában elmondta: menedzsere javaslatára változtatta meg a nevét Csaba Lucasra, mert eredeti vezetékneve az angolszász világban kiejthetetlenül bonyolult.
(Úgy látszik, az ifjú színész még nem "találta ki" tökéletesen sztár-önmagát: egy másik forrásnak ugyanis, ahol szintén művésznevéről kérdezték, más indokot tárt fel - a névválasztás szépapja tiszteletére történt, akit Babits Lucának hívtak - és Babits Mihály unokatestvére volt).

Az viszont nem kétséges, hogy ő alakítja a "The Crown of Vysehrad" című mozi egyik főszereplőjét, mely a VIII. században játszódik, és a Premsyl nevű szláv uralkodócsaládról szóló legendát dolgozza fel. Csaba Lucas egy ifjú szántóvetőt játszik, aki - miután férjéül választja a szlávok királynője, Libuse - egycsapásra királlyá válik, és leszámol a trónbitorló Vlastával.
A filmet egyébként a kevésbé ismert, de egyre nagyobb elismerésnek örvendő Constantin Werner rendezi és a szlovák származású furcsa nevű színésznő, Winter Ave Zoli lesz Csaba partnere.

A nagyreményű fiatal művész elmondása szerint 2008-ban a rendezői székbe ül, és új filmjének a főszerepére Dobó Katát kérte fel, valamint nagyon szeretné, ha Koltai Róbert is részt vállalna a film létrehozásában.

Remélhetőleg tehát idéntől nemcsak a Drakula grófot megformáló Lugosi vagy a "férjfaló" Gábor Zsazsa nevét emlegeti majd a nagy világhírű filmsztárokra gondolva a magyar közönség, hanem minden bizonnyal Csaba Lucasét is.

(Képek: s-lucas.com)

Aki többet szeretne tudni róla, az felkeresheti Csaba Lucas honlapját. Angolul tudók előnyben!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

2 db

antill 2008-01-21 16:23:21
Azért büszkék lehetünk magunkra, mi magyarok, hiszen annyi helyen ott vagyunk a világban. Csak drukkolni tudok, hogy sikerüljenek a tervei!
nem
regisztrált
rAPId 2008-01-20 11:03:08
Tehát a manager véletlenül pont az egyik családi felmenő nevét ajánlotta használatra... Aham. :-D
nem
regisztrált
Adam Toth 2008-01-19 15:54:01
Lattam Csabat egy new yorki szindarabban es ez utan beszeltem vele. Ha jol tudom a nev valtasra az ok az volt, hogy a managere ajanlotta neki, hogy valtoztassa meg az egyik nevet es ajanlott nehany nevet. Ezt megmutatta a szuleinek es ok azt mondtak miert nem valasztja a Lucas-t, hiszen igy legalabb utal egy csaladi irodalmi peldakeppel valo rokoni szalra --> Babits Lukan keresztul rokoni szalak fuzik Babits Mihalyhoz. A ket sztori ugyanaz ezek szerint. udv. Adam
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei