2008. január 4.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sean Penn lesz a Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke 2008-ban

A hollywoodi rosszfiúnak elkönyvelt Oscar-díjas színész-rendezőt kérték fel arra a nemes szerepre, hogy legyen a világ filmes berkeiben kiemelt eseménynek minősülő Cannes-i filmszemle zsűrijének elnöke. Thierry Fremaux művészeti igazgató csütörtökön jelentette be a döntést.

Szinte minden országnak van már saját filmes seregszemléje, némelyiknek több is, mint kellene. Hogy ezek közül melyik lesz néhány év elteltével nemzetközi szinten is elismert esemény, arra nincs recept. Az azonban biztos, hogyha a rendezvényre sikerül elcsábítani a filmvilág nagyjait, az erőteljesen segíti a kellő hírverést. Létezik azonban egy évről évre hatalmas színpompával és ragyogással megjelenő mustra, amelyik az első, 1946-os premierjétől kezdve odacsábítja a szakma és a sajtó nehéztüzérségét. Ez a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (Festival international du film de Cannes), ahol hat évtizede valódi presztízst jelent megjelenni.

Hogy Sean Penn milyen nagy megtiszteltetésben részesül az általa betöltendő szerepkörrel, arra ékes bizonyíték elődjeinek névsora. 1946 óta többek között olyan hírességek látták el ezt a tisztet, mint Sophia Loren, Ingrid Bergman, Sydney Pollack, Yves Montand, Gérard Depardieu, Clint Eastwood, Martin Scorsese, Luc Besson, Quentin Tarentino. A volt szocialista országok közül eddig egyetlen személy kapott zsűrielnöki pozíciót, Emir Kusturica (Szerbia), a Macskajaj című különös hangulatú vígjáték rendezőjének személyében.

Valószínűleg szerepet játszott a döntésben Sean Penn azon átalakulása, ami elvezetett az amerikai mozik fenegyerekéből egy nyugodtabb, megfontoltabb, gondolkodó művészbe. Néhány évnyi mellőzöttség után ezt nem is tudta volna jobban bizonyítani, mint Clint Eastwood "Titokzatos folyó (Mystic River)" című drámájában, amely meghozta számára a minden amerikai filmes álmát jelentő Oscar-díjat.


A Cannes-i Filmfesztivál hatvan éve alatt számos alkalommal vettek részt magyarok is a programban. Zsűritagként eddig kilencszer képviselték hazánkat a döntéshozók között, például Jancsó Miklós és Szabó István voksolhattak a nagyjátékfilm kategóriában. Színészként Páger Antal 1964-ben a Pacsirta, és Törőcsik Mari 1971-ben a Szerelem című filmekben nyújtott alakításukért hozhatták el a fődíjat.

2008-ban május 14. és 25. közott tartják meg a fesztivált, bővebb információ a www.festival-cannes.fr weboldalon található.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei