2008. január 16.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kasszandra álma - Woody Allen új krimije angol sztárokkal

Aki a jól ismert, Woody Allen-féle szarkasztikus fekete humorra számít, annak csalódnia kell, ha ellátogat a moziba, és megnézni a Kasszandra álmát. A film forgatókönyvét is jegyző rendező ezúttal valami mást hoz el nekünk: egy sötét, tragikus világ körvonalait festi, melyben senkinek sem terem babér, és amelyben minden hős elbukik.

Két testvér köré szerveződik a történet: a látszólag kiegyensúlyozott életet élő dél-londoni fiúk, Terry (Colin Farrel) és Ian (Ewan McGregor) valójában komoly problémákkal küszködnek. Terry-nek az alkohollal gyűlt meg a baja, és nem veti meg a szerencsejátékot sem, Ian pedig jó eséllyel indul, hogy saját hazugságai tengerébe fulladjon. Ebben a nem túl szerencsés pillanatban lép be Ian életébe a szerelem, és ezzel egy időben testvére is rájön, hogy változtatnia kell félresiklott életén.

Nem is hinnénk, mi lehet az, ami ebben a szorult helyzetben segíthet hőseinken: egy gazdag amerikai nagybácsi (Tom Wilkinson) az, bizony. Azonban az élet nem ilyen egyszerű, és nem szórja ingyen az áldást, így tehát Terry és Ian morális döntési helyzet elé kerül: vajon van-e az a pénz, amiért hajlandóak gyilkosságot elkövetni? Ugyanis ez volna az ára annak, hogy életüket végre sínre tegyék. Bűntudat, félelem, határozatlanság - megkezdődik a testvérpár harca egymással, önmagukkal, a világgal.

Ugyan nem egy tipikus Woody Allen filmmel van dolgunk, mégis az életmű újabb állomásaként tekinthetünk erre az alkotásra, melyben a színészi játék igen kifinomult, az Oscar-jelöléssel büszkélkedő magyar operatőr, Zsigmond Vilmos pedig ismét tanúbizonyságot tesz tehetségéről.

S hogy az antik vonatkozású címnek mi köze a modern történethez? Talán ez is kiderül a moziban. Bár, Woody Allen egyedi humorát ismerve, ne vegyenek rá mérget...

(Képek: port.hu)

*

Eredeti cím: Cassandra’s dream
Műfaj: krimi/dráma
Hossz: 108 perc
Korhatár: 12 év
Rendező és forgatókönyvíró: Woody Allen
Zene: Philip Glass
Operatőr: Zsigmond Vilmos
Főbb szerepekben:
Ewan McGregor (Ian)
Colin Farrell (Terry)
Tom Wilkinson (Howard)
Hayley Atwell (Angela Stark)
Mark Umbers (Eisley)
Sally Hawkins (Kate)
Bemutató dátuma: 2008. január 3.
Forgalmazó: Best Hollywood

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

17 db

zsike 2008-01-18 11:06:07
Woody Allen, a fekete humor nagymestere most váltott.
A Cassandra álma című legújabb filmjének műfaja: krimi/dráma. Nemcsak rendezője a filmnek, a forgatókönyv is az ő kezei közül került ki.
A főhősök / két fiú testvér/ lelki tusáját írja le, lenyűgöző belső vívódásokkal telített képekben.

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-01-17 22:16:13
Nagy rajongója és tisztelője vagyok Woody Allennek, egyszerűen imádom a humorát! Nagyon kíváncsivá tett a cikk, bizonyára nem bukik el egy krimi író/rendezőjeként sem, a filmet mindenképp megnézem! Na meg ahogy látom, a szereplőgárdával sem fukarkodott...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei