2008. január 25.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Charlie Wilson háborúja - Tom Hanks Julia Roberts-szel kavar

A valóságban is megtörtént, hamisítatlan amerikai sikersztori, a hidegháború idején véghezvitt kalandos "politikai hőstett" mozivászonra vitele (pláne, ha abból könyv is született, ami mellesleg bestseller) vajmi kevés rizikót rejt magában - már ami az óriási nézettséget illeti. Ha ezt még olyan Oscar-díjas sztárok közreműködésével is megfejeljük, mint Julia Roberts, Tom Hanks és Philip Seymour Hoffman, a siker - mondhatni - garantált.

De mi történik akkor, ha a sors kegyetlen fintoraként évek múltán egy borzalmas erőszak-hullám felszínre hozza az addig - természetesen a nyertes fél szemszögéből - zseniálisnak ítélt akció egyéb hozamányait?

A bennfentesek szerint ezeket a meglehetően kényes problémákat a "Charlie Wilson’s War", "A Charlie Wilson háborúja" című film Oscar-díjas rendezője, Mike Nichols (Nem félünk a farkastól (1966), Diploma előtt (1967), A 22-es csapdája (1970), Silkwood (1983), Dolgozó lány (1988), A nemzet színe-java (1998), Közelebb (2004)) szenzációs fekete humorral és a mozit végig uraló ironikus hangnemmel kezelte.

Hogy miről is van pontosan szó? A kulcsszó: a Perzsa öböl, közelebbről Afganisztán, ahol egy véres katonai puccsot követően, 1978-ban kommunisták kerültek kormányra. Az új hatalomnak már a kezdetektől fogva ellenszegültek a magukat mudzsahedek-nek (szabadságharcosoknak) nevező iszlámista hadurak, akik nem tűrték földjükön a kommunista uralmat.
Az új kormányzaton belüli hatalmi játszmákat és a felkelőkkel szembeni tehetetlenséget megúnva, az értékes terület forradalmi vívmányait, a szabadságjogokat és a területi legitimitást "megóvandó", a Szovjetunió - a hivatalos álláspont szerint, Afganisztán kérésének eleget téve -, annak segítségére sietett: mintegy 100 ezer szovjet katona személyében, 1979. december 24-én.
A hidegháború kellős közepén természetesen az USA nem maradhatott el a válaszlépéssel: a szovjetek kiűzését segítendő, anyagilag támogatta a mudzsahedeket, s emellett - Pakisztánon keresztül - fegyverrel is ellátta őket.
Egyesek szerint azonban ennél nagyságrendekkel több támogatásra lett volna szükségük a felkelőknek….

És itt, a rövid történelmi kitekintés után végre vissza is kanyarodhatunk a filmhez, melynek szereplői - csakúgy, mint a valóságban - ezen a ponton kapcsolódtak be a történetbe.

A címszereplő, Charlie Wilson (Tom Hanks) 1979-ben, a texasi állam 2-es számú körzetének képviselőjeként tevékenykedett az Amerikai Kongresszusban, de politikusi erélyei helyett sokkal inkább korrumpálhatóságáról és az életet egyszerre több kanállal faló életmódjáról híresült el. A magas, megnyerő modorú, a whiskey és a szép nők iránt végsőkig elkötelezett Wilson - aki munkatársait nemes egyszerűséggel csak "Charlie angyalai"-nak becézte, s egytől-egyig volt szépségkirálynőkből verbuválta össze - szebbik nem iránt érzett rajongását nemegyszer olyan kalandokba bocsátkozva is bizonyította, melyek már politikai karrierjét is fenyegették. (Egy alkalommal például Las Vegas-ban múlatta az időt fürdőzéssel, no és kokainmámortól ittas táncosnők gyűrűjében.)

Innentől kezdve már talán azon sincs túl sok csodálkoznivaló, hogy az afganisztáni helyzetre is egy hölgyismerőse hívta fel a figyelmét…
A gazdag és befolyásos asszony, Joanne Herring (Julia Roberts) - Wilson alkalmi szeretője - elkötelezett antikommunista hírében állt, s ki tudja miért, a "nemes eszmék" közül épp Afganisztán megmentését tartotta szívügyének, Wilson-t pedig ehhez a legmegfelelőbb eszköznek.
A felmentősereg egy, a csodabogár párosnál cseppet sem átlagosabb CIA ügynök, Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman) csatlakozásával verhetetlen trióvá alakult.

A Közel-Keletet beutazva, politikai cselszövések és titkos megállapodások közt lavírozva, olyan sikeresen keverték a kártyákat és kavarták az eseményeket, hogy az USA által a betolakodók elleni titkos hadműveletekre szánt támogatás a kezdeti ötmillió dollárról egymilliárdra rúgott - Kína például évi 100 millió dollárt kapott az amerikaiaktól azért, hogy az afgán ellenzék részére szovjet fegyvereket közvetítsenek -, a CIA pedig részt vett a felkelők kiképzésében is.

Az eredmény 1988-ban materializálódott, mikor a szovjet fél - immáron Mihail Gorbacsov miniszterelnökségének idején - a katasztrofális, 9 évig tartó állóháborúból kihátrálva, bejelentette csapatai kivonását a térségből.
Egyes becslések szerint ekkorra már közel 2 millió ember vesztette életét a harcokban, s az Afganisztánból elmenekültek száma megközelítette az 5 milliót…

Charlie Wilson hihetetlen történetére egy George Crile nevű újságíró figyelt fel, aki először a "60 Minutes" című műsorban számolt be róla, majd a sztori és a képviselő személyisége annyira magával ragadta, hogy évek hosszú sora alatt, mindhárom "cselszövővel" találkozva, és a beszélgetés-darabkákat egymáshoz illesztve, 2003-ban kiadta a filmmel azonos, "Charlie Wilson’s War" című könyvét, mely azonnal bestseller lett.
Gary Goetzman producer (Philadelphia - Az érinthetetlen, A bárányok hallgatnak, Bazi nagy görög lagzi, Hangya Boy, Az elit alakulat) figyelmét a könyvre és Wilson személyére egy kongresszusi képviselő hívta fel.
A könyv elolvasása után a producer - aki Tom Hanks-szel együtt, 1998-ban alapította meg a Playtone produkciós céget - az Emmy-díjas írót, Aaron Sorkin-t (Egy becsületbeli ügy, Szerelem a Fehér Házban, Az elnök emberei) kérte fel a forgatókönyv megírására. Sorkin nyolc hónapig dolgozott a forgatókönyv első változatán, s közben többször találkozott Charlie Wilsonnal, aki a későbbiekben állandó tanácsadóként bábáskodott a film születésénél.

A kiváló forgatókönyvvel a Goetzman-Hanks producer páros ezek után Tom Hanks barátját, Mike Nichols Oscar-díjas rendezőt kereste meg, akivel a színész már régóta tervezett közös munkát.
A rendezőt a forgatókönyv mellett a szenátorral történt személyes találkozás is a mozi elkészítése felé terelgette. Wilson szerénysége, humanitása és nem utolsósorban az a tény, hogy a Wilson-Herring-Avrakotos hármas ténykedése bizonyítottan besegített a Szovjetunió széteséséhez - kétségkívül kihagyhatatlan filmes témát jelentett. A mű alapanyagául szolgáló könyv alkotója, George Crile - akinek szívügye volt műve megfilmesítése - a forgatás kezdete előtt sajnálatos módon elhunyt, csakúgy, mint a rettenthetetlen trió görög származású tagja, a CIA ügynök, Gust Avrakotos.

Míg Philip Seymour Hoffman (Capote, A múlt fogságában, A tehetséges Mr. Ripley, Hibátlanok, A boldogságtól ordítani) már nem találkozhatott az általa megformált alakkal, Avrakotos-szal, addig Julia Roberts és Tom Hanks személyesen is "tanulmányozhatták" karaktereiket.
Érdekesség, hogy Roberts-nek az Oscar-díjjal jutalmazott Erin Brockovich - Zűrös természet után ez a második filmje, melyben valóságos személyt alakít. A szerepre való felkészülésében a már bevált gyakorlatot követve, először a rendelkezésére álló anyagokat tanulmányozta át Herring-ről, s csak azután vállalkozott a személyes találkozásra, mikor már konkrét elképzelései voltak a megformálandó személyiségről.

Bár 2001. szeptember 11. után a Charlie Wilson-féle történet egy egészen másféle aspektussal is bővült - hisz, mint azóta kiderült, az Afganisztánnak nyújtott anyagi és egyéb jellegű segítségből radikális terrorista szervezeteknek is bőven kijutott, vagyis az USA anno még leendő ellenségeit is busásan menedzselte -, a hősök akkor is hősök maradnak.

A kérdés már csak az, hogy egy alapvetően szórakoztatásra kitalált hollywood-i ipar keretei mekkora teret engednek alkotóiknak egy átfogóbb, kerekebb történelmi kép láttatására - már ha arra egyáltalán igény van.
Nos, a mozikban hamarosan kiderül.

(Philip Seymour Hoffman-t időközben a filmben nyújtott alakításáért jelölték a 2008-as Oscar-díjra.)

(Képek: UIP Duna)

Kapcsolódó cikkeink:
Hárman a Szovjetunió ellen - Charlie Wilson háborúja
A 80. Oscar-díjátadás jelöltjei - Sztrájk vagy fényűzés Hollywoodban?


*

A film címe: Charlie Wilson háborúja
(Charlie Wilson’s War)
Rendező: Mike Nichols
A főbb szerepekben: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman
Producer: Gary Goetzman, Tom Hanks
Forgatókönyvíró: Aaron Sorkin
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Országos bemutató: 2008. február 7.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Jodie 2008-07-25 20:17:25
Kedves Dávid,
igazad van, elnézést kérek, nem figyeltem a cikk "korát"...

Csatlakozott:

2007-10-05

Írt kommentek:

15 db

Pákozdi Dávid 2008-07-25 17:43:57
Kedves Jodie,

a cikk jaunári, a könyv pedig júniusban jelent meg magyarul, ezért nem tett benne említést a szerkesztő.

Köszönjük a közhasznú információt!
nem
regisztrált
Jodie 2008-07-25 17:14:49
A Charlie Wilson háborúja c. könyv már magyarul is kapható, ez kimaradt a cikkből! :) Ráadásul nem is akármilyen stílusban íródott, én a film helyett inkább olvastam, és nem bántam meg!
A www.ekren.hu oldalon találtok bővebb leírást róla, na meg persze meg is lehet vásárolni 20%-os kedvezménnyel.

Üdv, Jodie
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei