2008. január 29.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hatalmas szív - Egy pakisztáni újságírógyilkosság története

Daniel Pearl (1963-2002) amerikai zenész, újságíró a 2001. szeptember 11-es események után több kollégájával együtt Pakisztánba utazott, hogy onnan tudósítsa a világot a terrortámadást követően a nemzetközi érdeklődés központjába került belső viszályokról.

Elrablásának, neje és barátai várakozással terhes tortúrájának történetét tárja elénk Michael Winterbottom (9 dal) rendező, s állít emléket a tragikus körülmények közt elhunyt zsurnaliszta életének és munkásságának - több-kevesebb sikerrel.

Mariane Pearl (Angelina Jolie), Daniel nejének Hatalmas szív (A Mighty Heart) című bestsellere nyomán készült a megrázó alkotás, mely az újságíró utolsó napjainak karacsi eseményeiről, hozzátartozóinak kitartásáról, helytállásáról szól, azokban a nehéz napokban.

A hírek szerint Pearl (Dan Futterman), a Wall Street Journal dél-ázsiai irodájának vezetőjeként 2002. január 23-án beszállt egy taxiba (egy interjúra tartva egy ismert dzsihadista sejkkel) és nyoma veszett. Többé soha nem tért vissza.

A politikai és gazdasági érdekek, nyílt és titkos, hivatalos és félhivatalos szervezetek csatározásának egyik központjává vált, örökkön nyüzsgő, fortyogó Karacsit az alkotóknak az alkalmazott híradós és egyéb dokumentarista technikák segítségével sikerült kézzelfogható közelségbe hozniuk a nézők számára. Szinte tapintható a mindent átható bizonytalanság, az a fajta egyetemes káosz, ami a világ számos nagyvárosának sajátossága. Omladozó városrészek, örökös szmog, sehol annyi hely, hogy az ember megállhatna, és széttárhatná mindkét karját.
Ide érkezik, és innen indulna haza napokon belül (dolguk végeztével) a Pearl házaspár, Mariane szíve alatt a kis Adam-mel. Az az interjú, ahova készült, lett volna az utolsó interjúja Pearl-nek Pakisztánban.

A film Pearl utolsó útjával kezdődik. Beszáll abba a bizonyos taxiba - s innen már nem is nagyon találkozunk vele, csak visszaemlékezések hosszú során próbálhatunk megismerkedni személyével.
A történet középpontjába a várandós feleséget helyezték a film készítői. Az ő visszaemlékezései alapján kapunk egy homályos képet Pearl eddigi tevékenységéről, arról, ki-kicsoda ebben a világméretű (olykor minden szabályt nélkülöző) sakkjátszmában - a Dzsihad, a Moszad, a CIA, az FBI, a helyi hatóságok emberei, milliárdosok, besúgók és zsoldosok hadán keresztül találva az emberrablók nyomára. Szerencsére csak azért, hogy nagyobbnak tűnjön az összeesküvés, mint amekkora amúgy is volt az a valóságban, nem terhelnek minket felesleges nevekkel, és a nevekhez arcok is tartoznak, így követhetőek az események.
Mégis úgy tűnik, túl nagyot akartak markolni a készítők: bár a film eredetileg Daniel Pearl és a hozzá hasonlóan erőszakos bűncselekmények áldozatává vált újságíróknak kívánt emléket állítani, e szándék - sajnos - a dvd extráinak megtekintése nélkül csak kevesek számára lehet egyértelmű.

Ettől eltekintve egy jól leforgatott, hiteles mozit láthatunk egy kétségbeejtő helyzetbe került nőről, akit nem tör meg személyes tragédiája, hanem hatalmas erőt véve magán igyekszik tovább vinni mindazt, ami miatt férjének meg kellett halnia. Csak az ő szemén át is (amit ő nem tud, azt mi sem tudjuk, így amire kíváncsi lenne még, vagy az őrületbe kergetné, az ránk is hasonló hatással van) egész képet kapunk végül az eseményekről. A film kockái közt végig ott motoszkál a feszültség, a kilátástalanság, mégis képesek hősei felülemelkedni saját tragédiáikon, és megtenni azt, amit meg kell tenniük - cseppet sem hollywood-i módra.

A politikai thrillerek kedvelői (lévén, igaz történetről van szó, és a készítők nem is színeztek túl semmit) bizonyára elégedettek lesznek az eredménnyel. Feszült tempójú, intrikában bővelkedő drámának lehetnek tanúi a Hatalmas szívben.

A tragikus eseménynek egyébként több utóhatása is volt: Daniel Pearl halála után a férfi szülei egy, az újságíró nevével fémjelzett alapítványt hoztak létre, a Daniel Pearl Foundation-t, melynek céljait az elhunyt zsurnaliszta élete és munkássága alapján határozták meg. Az alapítvány elsődleges feladatául a nemzetek is kultúrák közti egymással való megismertetését, megértését tűzte ki az újságírás, a zene és egyéb művészetek segítségével.
Több komoly párbeszédet is kezdeményeztek szellemi vezetőkkel, politikusokkal, többek közt a muszlim-zsidó egyetértés elősegítése érdekében (Akbar Ahmed - Judea Pearl), valamint létrehozott egy programot, melynek célja a fiatal zsurnaliszták oktatása és segítése a helyes publicista magatartás és az objektív, hiteles, inkább tájékoztató, mint szenzációhajhász, agressziót kiváltó újságírás elsajátításában.

Emellett 2002. október 10-én, Pearl 39. születésnapján megrendezték az első Daniel Pearl Világzenei Napokat (Daniel Pearl World Music Days), ami mára több mint 60 országban kerül megrendezésre, több ezer előadó közreműködésével.

2005-ben pedig létrehozták a World Music Days eStage elnevezésű oldalt, ahol minden évben, egy hónapon keresztül on-line tekinthetik meg a látogatók a Pearl szellemiségét követő, előtte tisztelgő művészek alkotásait.

Mindezekről sajnos a filmből nem, csupán az extrákból értesülhetünk (ám ott egész részletesen), így mindenképp ajánlott megtekinteni a korongon szereplő kisfilmeket is, ha tényleg tudni szeretnénk, ki is volt az a Daniel Pearl, és miért is emelték ki elrablásának és brutális kivégzésének történetét a többi szerencsétlenül járt pályatársa története közül. Mert bár a film önmagában is megállja a helyét - mint dráma, és mint politikai thriller egyaránt -, valódi üzenetét csak ezeknek a kiegészítéseknek a segítségével volt képes továbbítani.

További információkkal szolgál a Daniel Pearl Foundation hivatalos honlapja (www.danielpearl.org)

*

Hatalmas szív (A Mighty Heart) angol-amerikai dráma (2007)
Rendezte: Michael Winterbottom
Producer: Andrew Eaton, Brad Pitt
Főszereplők: Dan Futterman, Angelina Jolie
Hossza: 110 perc
Képarány: 16:9
Szinkron nyelv: lengyel, cseh, angol, magyar
Felirat nyelv: szlovén, szerb, román, portugál, izlandi, bolgár, arab, ivrit, horvát, görög, lengyel, cseh, angol, magyar
Extrák:
- A szenvedély útja: Így készült A hatalmas szív
- Christiane Amanpour bevezetője
- Kisfilm a Bizottság az Újságírók Védelméért munkájáról

Dvd megjelenés dátuma: 2008.01.23.
Forgalmazza: InterCom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei