2008. január 31.Balogh Bálint
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A 80. Oscar-díjátadás jelöltjei - Sztrájk vagy fényűzés Hollywoodban?

"Munkát! kenyeret! Jön a tömeg, a tömeg!... Minden más hiábavaló, az alku, az átok, a csönd, a szó! " Bár József Attila nem a sztrájkoló hollywoodi forgatókönyvírókra gondolt, nagy igazságot írt le, amikor a dolgozók hatalmáról beszélt. Ugyanis három hónapja tart a felfordulás az amerikai filmiparban - eddig az Arany Glóbusz-gála mellett olyan népszerű sorozatok bánják, mint a Született feleségek, vagy a Hősök...

Az elmúlt húsz év legnagyobb felfordulása zajlik az amerikai filmstúdióknál. 1988-ban volt hasonló - akkor a forgatókönyvírók öt hónapos munkabeszüntetést tartottak, amiért nem kapták meg a jól megérdemelt részesedéseket az általuk írt filmekért. Az egész bonyodalom gyökere egyébként egészen 1984-ig nyúlik vissza, amikor egy elhamarkodottnak bizonyult megállapodást kötöttek, miszerint az írók minden általuk írt film után csak 3 centet kaptak - ugyanis alábecsülték a videofilmek bekövetkező népszerűségét, nem beszélve az azóta hatalmas üzletet jelentő DVD-kről és az internetes letöltésekről.


Legjobb színésznő: Cate Blanchett
(Elizabeth: Aranykor)


Most három hónapja tart az Amerikai Írók Céhe (Writers’ Guild of America, röviden WGA) által kirobbantott sztrájk, ami miatt veszélybe került olyan népszerű sorozatok további forgatása, mint a Született feleségek, a Hősök, vagy a 24. Elmaradt a január 13-ára tervezett Golden Globe gála is; helyette csupán félórás sajtótájékoztatót tartottak, amelyen felolvasták a győztesek nevét. Az ünnepségen egyébként (amit az Oscar előfutárának is tekintenek) olyan hírességeknek ítélték a díjat, mint Julie Christie (legjobb női főszereplő - dráma kategória), Daniel Day-Lewis (legjobb férfi főszereplő - dráma kategória), Marion Cotillard (legjobb női főszereplő - vígjáték és musical kategória) vagy Johnny Depp (legjobb férfi főszereplő - vígjáték és musical kategória). Dráma kategóriában a legjobb film a "Vágy és vezeklés" című lett, míg a vígjáték és musical kategóriában a "Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya" kapta a kitüntetést.


Legjobb színész: Viggo Mortensen
(Eastern Promises)


A rossznyelvek szerint az idei, 80. Oscar-gála is hasonlóan fog járni, ugyanis az álláspontok a dolgozók és a stúdiók között nem nagyon közeledtek. A világ legnevesebb díjátadó ünnepségének producere, Gil Gates azonban azt nyilatkozta, hogy erről szó sincs, ám a biztonság kedvéért azért két forgatókönyv is készült a gáláról. Mindenesetre az elmaradt Arany Glóbusz 80 millió dolláros (14 milliárd forint) veszteséget okozott a szervezőknek.


Legjobb film
Legjobb színész: George Clooney
(Michael Clayton)


Nekik tehát megéri optimistának lenni, no, és persze nekünk is, hiszen az év legnevesebb filmes rendezvényének eseményeit ki ne követné szívesen. Ha február 24-én mégis lesz Oscar, akkor a házigazda szerepében a hazánkban kevésbé ismert Jon Stewart szórakoztatja majd a közönséget (korábban olyan hírességek töltötték be ezt a posztot, mint Chavy Chase, Billy Crystal, Whoopie Goldberg, Steve Martin, Chris Rock vagy tavaly Ellen DeGeneres). A The Daily Show éles nyelvű házigazdája Magyarországon két híresebb filmben debütált: az "Apafej"-ben Adam Sandlers szobatársa volt, a "Szeress, ha tudsz!" című moziban pedig ő alakította Gillian Anderson partnerét.


Legjobb film
Legjobb férfi mellékszereplő: Javier Bardem
(Nem vénnek való vidék)


A két nagy rivális film a Koen-fivérek által jegyzett "Nem vénnek való vidék" (No Country for Old Men) és a "Vérző olaj" (There Will Be Blood): mindkettő nyolc jelöléssel. Nem meglepő módon több, a Golden Globe-ra jelölt film kapott helyett a nomináltak között, így a két említett mozin kívül az Oscar ötös listáján is szerepel Ian McEwan regényének adaptációja, a "Vágy és vezeklés" (Atonement), továbbá a "Michael Clayton" című alkotás; melletük ötödikként egy független film, a "Juno" követel figyelmet magának, melyet szintén jelöltek Arany Glóbuszra, a legjobb vígjáték kategóriájában.


Legjobb film
Legjobb női mellékszereplő: Saoirse Ronan
(Vágy és vezeklés)


A legjobb női főszereplő díjáért olyan tehetségek versenyeznek, mint Cate Blanchett (Elizabeth: Az aranykor), aki az Arany Glóbusz legjobb mellékszereplői díját is jegyzi az idén - érdekesség, hogy a a színésznőt láthattuk már egy korábbi, Erzsébet királynő életét feldolgozó alkotásban, az 1998-as "Elizabeth"-ben, amiért akkor szintén jelölték Oscar-ra.
A következő jelölt, Julie Christie (Egyre távolabb), 1965-ben már megkapta a szobrocskát a "Darling" című filmben nyújtott alakításáért; Laura Linney-t (The Savages) pedig már kétszer is jelölték: 2000-ben és 2004-ben; rajtuk kívül két (egyelőre) kevésbé ismert színésznő: Ellen Page (Juno) és Marion Cotillard (Piaf) versenyez.


Legjobb színész: Tommy Lee Jones
(In the Valley of Elah)


A férfiak között a legjobb színész díjra jelöltek között szintén több Oscar-díjas is található: Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), aki 1989-ben "A bal lábam" című életrajzi film főszereplőjeként elnyerte a szobrocskát; George Clooney (Michael Clayton), akinek szintén van már egy Oscarja a 2005-ös "Sziriana" című alkotásban nyújtott alakításáért; Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah), aki 1993-ban "A szökevény" című thriller üldöző zsarujaként kapta meg az Amerikai Filmakadémia legnagyobb elismerését. Mellettük száll ringbe Johnny Depp (Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya), akit egyébként 2003-ban "A karib tenger kalózai" első epizódjáért, 2004-ben pedig az "Én, Pán Péter"-ért jelöltek a díjra; valamint Viggo Mortensen (Eastern Promises), akire általában a "Gyűrűk ura"-trilógiában alakított Aragorn szerepéért emlékezünk.


Legjobb női mellékszereplő: Cate Blanchett
(I'm Not There)


A legjobb női mellékszereplő Oscar-jelöltjei között szintén ott találjuk Cate Blanchett-et, ebben a kategóriában az "I'm not there"-béli Bob Dylan (igen, nem tévedés!) megformálásáért; rajta kívül esélyes még Ruby Dee "Az amerikai gengszter"-ért; az ifjú Saoirse Ronan az Arany Glóbusz-díjas "Vágy és vezeklés"-ért; Amy Ryan a Ben Affleck által rendezett "Hideg nyomon" című filmben nyújtott alakításért és Tilda Swinton, aki a "Michael Clayton"-ban szerepelt.


Legjobb férfi mellékszereplő: Hal Holbrook
(Út a vadonba)


A legjobb férfi mellékszereplő kategória nomináltjai között szerepel Casey Affleck a nagyon hosszú című "Jesse James meggyilkolása a tettes a gyáva Robert Ford" filmért; a "Capote" című moziban nyújtott alakítása révén már Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson háborúja), rajtuk kívül pedig Javier Bardem (Nem vénnek való vidék), Hal Holbrook (Út a vadonba) és Tom Wilkinson (Michael Clayton).


Legjobb színésznő: Marion Cotillard
(Piaf)


Az idén is - mint az utóbbi években - 24 kategóriában osztják ki az Oscar-díjakat. Magyar film sajnos az 2008-as évben nem került fel a listára (az "56 csepp vér"-t indítottuk), így többiekért szurkolhatunk február 24-én éjjel - ha közvetíti a televízió és ha lesz az idén Oscar-gála. Reméljük.


Legjobb film: Vérző olaj (There Will be Blood)


A 80. Oscar-gála jelöltjei

(A csillaggal jelölt témákhoz kapcsolódó cikkünk linkjét a lista alján találhatja)

Legjobb film:
Vágy és vezeklés (Atonement)*
Juno
Michael Clayton
Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men)
Vérző olaj (There Will be Blood)

Legjobb férfi színész:
George Clooney - Michael Clayton
Daniel Day-Lewis - Vérző olaj
Johnny Depp - Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya*
Tommy Lee Jones - In the Valley of Elah
Viggo Mortensen - Eastern Promises

Legjobb színésznő:
Cate Blanchett - Elizabeth: Az aranykor
Julie Christie - Egyre távolabb
Marion Cotillard - Piaf
Laura Linney - The Savages
Ellen Page - Juno

Legjobb férfi mellékszereplő:
Casey Affleck - Jesse James meggyilkolása a tettes a gyáva Robert Ford
Javier Bardem - Nem vénnek való vidék
Philip Seymour Hoffman - Charlie Wilson háborúja*
Hal Holbrook - Út a vadonba
Tom Wilkinson - Michael Clayton

Legjobb női mellékszereplő:
Cate Blanchett - I´m Not There
Ruby Dee - Amerikai gengszter*
Saoirse Ronan - Vágy és vezeklés
Amy Ryan - Hideg nyomon
Tilda Swinton - Michael Clayton

Legjobb rendező:
Paul Thomas Anderson - Vérző olaj
Ethan Coen, Joel Coen - Nem vénnek való vidék
Tony Gilroy - Michael Clayton
Jason Reitman - Juno
Julian Schnabel - Szkafander és pillangó

Legjobb animációs film:
Persepolis - Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
L’ecsó - Brad Bird
Vigyázz, kész, szörf! - Ash Brannon, Chris Buck

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Juno - Diablo Cody
Plasztik szerelem - Nancy Oliver
Michael Clayton - Tony Gilroy
L’ecsó - Brad Bird
The Savages - Tamara Jenkins

Legjobb adaptált forgatókönyv:
Egyre távolabb - Sarah Polley
Szakfander és pillangó - Ronald Harwood
Nem vénnek való vidék - Joel Coen, Ethan Coen
Vérző olaj - Paul Thomas Anderson
Vágy és vezeklés - Christopher Hampton

Legjobb külföldi film:
The Counterferiers (Ausztria)
Beaufort (Izrael)
Mongol (Kazahsztán)
Katyn (Lengyelország)
12 (Oroszország)

Legjobb fényképezés:
Jesse James meggyilkolása a tettes a gyáva Robert Ford - Roger Deakins
Vágy és vezeklés - Seamus McGarvey
Nem vénnek való vidék - Roger Deakins
Szkafander és pillangó - Janusz Kaminski
Vérző olaj - Robert Elswit

Legjobb vágás:
A Bourne ultimátum - Christopher Rouse
Szkafander és pillangó - Juliette Welfling
Út a vadonba - Jay Cassidy
Nem vénnek való vidék - Ethan Coen, Joel Coen
Vérző olaj - Dylan Tichenor, Tatiana S. Riegel

Legjobb művészi rendezés:
Amerikai gengszter - Arthur Max
Vágy és vezeklés - Sarah Greenwood
Az arany iránytű - Dennis Gassner
Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya - Dante Ferretti
Vérző olaj - Jack Fisk

Legjobb kosztüm:
Across the Universe - Albert Wolsky
Vágy és vezeklés - Jacqueline Durran
Elizabeth: Az aranykor - Alexandra Byrne
Piaf - Marit Allen
Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya - Colleen Atwood

Legjobb eredeti filmzene:
Vágy és vezeklés - Dario Marianelli*
Út a vadonba - Michael Brook, Kaki King, Eddie Vedder
Michael Clayton - James Newton Howard
L’ecsó - Michael Giacchino
3:10 to Yuma - Marco Beltrami

Legjobb eredeti (betét)dal:
August Rush - ˝Raise It Up˝
Bűbáj - ˝Happy Working Song˝*
Bűbáj - ˝So Close˝
Bűbáj - ˝That´s How You Know˝
Once - “Falling Slowly"

Legjobb smink:
Piaf - Didier Lavergne, Loulia Sheppard
Norbit - Rick Baker
A Karib-tenger kalózai - A világ végén - Ve Neill, Martin Samuel

Legjobb hang:
A Bourne ultimátum - Scott Millan, David Parker, Kirk Francis
Nem vénnek való vidék - Skip Lievsay, Craig Berkey, Greg Orloff, Peter F. Kurland
L’ecsó - Randy Thom, Michael Semanick, Vince Caro, Doc Kane
3:10 to Yuma
Transformers - Kevin O´Connell, Greg P. Russell, Peter J. Devlin

Legjobb hangvágás:
A Bourne ultimátum - Karen M. Baker, Per Hallberg
Nem vénnek való vidék - Skip Lievsay
L’ecsó
Vérző olaj - Matthew Wood, Christopher Scarabosio
Transformers - Mike Hopkins, Ethan Van der Ryn

Legjobb vizuális effekt:
Az arany iránytű - Michael L. Fink, Susan MacLeod, Bill Westenhofer, Ben Morris
A Karib-tenger kalózai - A világ végén - John Knoll, Hal T. Hickel, Charlie Gibson, John Frazier
Transformers - Scott Farrar, Shari Hanson, Russell Earl, Scott Benza

Legjobb dokumentumfilm:
No End in Sight
Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience
Sicko
Taxi to the Dark Side
War Dance

Legjobb rövid dokumentumflm:
Freeheld
La Corona
Salim Baba
Sari´s Mother

Legjobb animációs rövidfilm:
Même les pigeons vont au paradis
I Met the Walrus
Madame Tutli-Putli
Moya lyubov
Peter & the Wolf

Legjobb vágatlan rövidfilm:
At Night
Il Supplente
Le Mozart des pickpockets
Tanghi argentini
The Tonto Woman

(Képek és jelöltek forrása: www.oscar.com)


Kapcsolódó cikkeink:

Varázslatos valóság - Bűbáj
Egy morális fekete keresztapa - Amerikai gengszter
Amerikai gengszter - Frank Lucas, a rosszfiúból lett jófiú története
Szenvedély a kosztüm alatt - Vágy és vezeklés
Vágy és vezeklés (Atonement) - megrázó mese önzésről és szerelemről
Dario Marianelli: Atonement (a Vágy és vezeklés című film zenéje)
Charlie Wilson háborúja - Tom Hanks Julia Roberts-szel kavar
Hárman a Szovjetunió ellen - Charlie Wilson háborúja
Egy pszichopata, egy perverz és sok-sok húsos pite - Sweeney Todd

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
gregocki 2009-01-24 10:43:27
Hogy micsoda filmek vannak jelölésre elképesztö.Sokkal jobb filmek nem kaptak helyet,Tommy Lee Jones nem rossz de kevés ide.A legjobbak mindig is a sor végén voltak.

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

10 db

Menyus 2008-02-28 14:48:22
Végül csak nem ő kapta meg. Innentől én is sztrájkolok AZT hiszem! :-)

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

10 db

Menyus 2008-02-23 20:19:16
Tommy Lee Jones nagyon megérdemelné, hogy nyerjen, mindenképpen neki szurkolok holnap! Fantasztikus színész eddig még nem láttam rossz filmben!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei