2008. február 1.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nászfrász - Robin Williams jegyesoktatóként komédiázik

Esküvő? Egyházi? Holtomiglan-holtodiglan? Jelentkezzenek Önök is jegyesoktatásra a St. Augustine plébánia lelkészénél, s a sírig tartó szerelem garantált! Ha alkalmatlanok a házasságra, az előbb kiderül, mint hogy azt mondhatnák (akár gondolatban is): "igen, akarom!" Frank atya válás-megelőző extrém kurzusa minden titokra fényt derít - akár szeretnék, akár nem...

Ken Kwapis (Négyen egy gatyában, Majomparádé) legújabb vígjátékában ismét adott egy remek téma, melyhez nagyszerű színészeket sikerült megnyernie - így látatlanban is sejthető, mire is számíthatunk, ha megvásároljuk, vagy kikölcsönözzük a már címével is sokat sejtető Nászfrász-t (Licence to Wed). Humor, romantika, még több humor - amerikaiasan, mégis, számunkra is még befogadható szinten -, ahogy azt a rendezőtől meszokhattuk.

Vegyünk egy naiv szerelmespárt (Mandy Moore, John Krasinski), és adjuk őket egy megszállott lelkész (Robin Williams) karmaiba, akinek szívügye a válások számának csökkentése a világban. A válások számának csökkentése, akár azon az áron is, hogy soha el ne hangozhassék plébániáján a boldogító igen.
Bár a hazai mozikat elkerülte a film, s - talán a túl jól sikerült előzeteseknek, talán a túl amerikaias hangvételnek köszönhetően - magam sem voltam teljesen elragadtatva az újabb nyugati komédiától, bár a szereplők alakításai és a történet bája - el kell ismernem - megérte a próbálkozást, hiszen az alapgondolatból műfajában egyszer biztosan megnézhető és élvezhető mozi kerekedett.

Ben (John Krasinski - krimisorozatok mellett látható a Dreamgirls c. filmben) és Sadie (Mandy Moore - többnyire tinifilmek szereplője, de énekesnői tehetségét is megvillantotta például a "Neveletlen hercegnő"-ben) szokványos pár. Szerelmesek. Ami egy mai, modern moziban különösnek hathat: csak egymásba (sehol egy eltitkolt harmadik, egy régi osztálytárs, stb.), s frigyüket családjaik sem nézik (annyira) rossz szemmel. Ráadásul sosem veszekszenek! Azaz minden stimmel.
Ben irányításra szoruló, gyámoltalan, ám titkon irányító szerepre vágyó fiatalember, egyszerű állással és álmokkal. Sadie egy gazdag család második gyermeke, akinek szülei csakis a legjobbat szeretnék. De ebben a filmben - láss csodát! -még ez sem vezet semmiféle katasztrófához.

Mindenki a legjobbat szeretné az ifjú szerelmeseknek, ezért is javasolják, hogy a helyi St. Augustine plébánián tartsák meg az esküvőjüket, Frank atya közbenjárásával kérve a Jóistent, legyen ez a kapcsolat olyan, amiről mindenki álmodik, aki oltár elé áll választottjával.

Frank tiszteletes (Robin Williams) egyedi jegyesoktatással igyekszik elejét venni a meggondolatlan frigyeknek és a gyorsan ezeket követő válásoknak. Nála csak azok köthetik egybe életüket, akik előtte elvégzik speciális előkészítőjét, és azon kitűnő eredménnyel vizsgáznak. Sadie és Ben mit sem szeretne jobban, mint ha ők is a nagytiszteletű tisztelendőnél mondhatnák ki a boldogító igent - akárcsak Sadie szülei egykor (akik történetünk idején 30 éves házasok). Mert aki Frank atya kurzusán sajátítja el az együttélés szabályait, arra örök boldogág vár!
Az atya által levezényelt frigyek ugyanis még sosem végződtek válással. Ifjú szerelmeseink belevágnak hát a "tanfolyamba", és ezzel kezdetét veszi eddigi életük két legkeményebb, ám legtanulságosabb hete.
Frank atya mindennapjaik szerves részévé válik. Mindenütt ott van. S ahol nincs, onnan is poloskák segítségével gyűjt információkat a házasulandók jelleméről, szokásairól, arról, mennyire tartják be az "az esküvőig semmi szex" utasítását.

Vállalkozásában segítője is akad a komor tekintetű ifjú lelkészjelölt személyében, aki mindenképp megérdemel pár szót e film kapcsán, mivel a történet egyik legérdekesebb karaktere.
A tizenéves tanítvány (Josh Flitter, aki többek között felbukkant az Ed sorozatban és az Egy makulátlan elme örök ragyogásában is, egy rövidke szerep erejéig) a lelkész tökéletes ellentettje: a szabályok megszállottja, kegyetlen, racionális, a lelke mélyén mégis érző szívű srác - utóbbi vonása sajnos csak egy kimaradt jelenetben mutatkozik meg rendesen, amit a készítők a film zárképének szántak, s melyben együtt sétál Frank-kel a jamaicai tengerparton, de finom utalásokat a film egészében is találhatunk. Megjelenésére is jellemző e kettősség. Külsőségeiben olyan, mintha egy Ómen moziból lépett volna ki, és ez teszi igazi inkvizítori, mégis igazán szeretnivaló jellemmé.

Frank kurzusai nem a holtomiglan-holtodiglan szabályait taglalják, inkább egy kis ízelítőt adnak a majdani "keserű évekből". Szituációs játékok keretein belül ugrasztja egymásnak a jegyeseket, kiemelve - egymás és családtagjaik előtt - a rejtett gyengéket és rigolyákat, melyek a későbbiekben akár kapcsolatuk végéhez is vezethetnének.
Különös szerepjáték-gyakorlatokon keresztül vezeti rá jegyeseit, mennyire más tud lenni ábránd és valóság. Egyszerű, mindennapos szituációkkal illusztrálja, az élet mennyire nem fenékig tejfel.

Bár tucatnyi alkotás járta már körül az adott témát, a "Nászfrász"-t hétköznapi egyszerűsége, gyermeki rácsodálkozásokkal teli bája mindenképp kiemeli valamelyest a sorból. A felismerések tényleg sokszor a legváratlanabb pillanatban érkeznek - mind a történet szereplői, mind a mozinézők részéről. Mert sokan ismerhetnek saját kapcsolatukra egy-egy jelenetben, akadhatnak olyan momentumra, mely után kénytelenek lesznek beismerni, esetükben sem működik ez másként, a való életben.
Szerencsére a film kellő humorral tudatosítja bennünk a tényt, hogy bár ezek a dolgok a valóságban is jelen vannak, s tényleg sok problémának szolgálhatnak forrásául, létük természetes, mondhatni elkerülhetetlen, így inkább kell megtanulnunk elfogadni őket, s együtt élni velük, semmint teljes erőnkből küzdeni azért, hogy megváltoztassuk azokat.

Bár inkább sorolható a romantikus történetek táborába, a produkció humorban sem szenved hiányt. Frank atya leckéi igazi gyöngyszemei a válogatott megaláztatásoknak és "kínzásoknak", amit mi (nézők) inkább érzünk - szerencsére - mulatságosnak, mint groteszknek. A próbák közé egészen extrém teendők is bekerülnek, mint például egy bizalmi-teszt (bekötött szemmel vezetni keresztül a városon a másik irányításával), vagy egy, a gondoskodás és gyerekvállalás felelősségének átérzésére irányuló feladat (robotcsecsemőkkel rohangálás a zsúfolt városban).

Robin Williams már sok szerepkörben bizonyította színészi rátermettségét, elég csak a Jó reggelt, Vietnám! (Good Morning, Vietnam) rádiósára, az Álmatlanság (Insomnia) pszichopata gyilkosára, a Mrs Doubtfire lelkes apájára vagy a Kétszáz éves ember (Bicentennial Man) érzőlelkű robotjára gondolni - ám ez a film számomra azt igazolja, Williams a komédia műfajában mozog igazán otthonosan. Az egyébként kevésbé ismert színészeket felvonultató "Nászfrász" sokat köszönhet neki: a karakteréhez adott plusszal ismét sikerült egy magasabb szintre emelnie az amúgy nem olyan jelentős szerepet.
Moore-nak és Krasinski-nek is vannak vicces megmozdulásai, de játékuk inkább billenti a romantika, mint a humor felé a mérleg nyelvét.

Esküvő-megszállottaknak, és azelőtt állóknak mindenképp ajánlott a film megtekintése - akár megerősítésre várnak a boldogító igen előtt, akár csak arra keresik a válasz: mi lesz aztán, ha már nem lesz visszaút.

*

Nászfrász (License to Wed)
Színes, amerikai romantikus vígjáték, 2007
Rendezte: Ken Kwapis
Főbb szerepekben: Robin Williams, Mandy Moore, John Krasinski, Eric Christian Olsen, Josh Flitter

Képarány: 16:9
Szinkron nyelv: cseh DD 5.1, angol DD 5.1, magyar DD 5.1
Felirat nyelv: román, cseh, angol, magyar
Extrák:
-Kimaradt jelenetek választható rendezői audiokommentárral
-Kérdezze a kóristát: Válassza ki melyik párkapcsolattal/házassággal kapcsolatos kérdésre válaszol

Megjelenés dátuma: 2008.01.22.
DVD forgalmazó: Fórum Home Entertainment

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei