2008. február 13.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szerelem a kolera idején - Valentin-napi mozi Shakira dalával

Úgy tűnik, Hollywood sem tudott ellenállni a szenvedélyes érzelmek mesterének, Gabriel García Marquez-nek: az amerikaiak filmre vitték a Nobel-díjas író nagyszüleiről szóló romantikus történetét, a "Szerelem a kolera idején"-t, melyet Magyarországon február 14-étől láthatunk a mozikban.

Legutóbb húsz évvel ezelőtt született filmfeldolgozás a kolumbiai író egyik regényéből, Az "Egy előre bejelentett gyilkosság krónikájá"-ból (Cronaca di una morte annunciata, 1987). A nálunk különösebben nagy közönségvisszhangot nem keltő olasz-francia-kolumbiai produkció után a "Szerelem a kolera idején" méltán tart számot sikerre egyrészt a téma, másrészt a regény népszerűsége miatt. Az eddigi közönség is ezt igazolja: a filmet ezidáig a kiemelkedően romantikusnak tartott olaszok nézték meg a legtöbben, cáfolva a kritikusok véleményét, akik kevésbé sikerült adaptációnak tartják. Az előbemutatón az alkotást maga Marquez is állítólag egy elégedett "Bravo!"-val nyugtázta.

Nem volt könnyű idáig eljutni. Scott Steindorff producer két évig győzködte Márquezt, hogy adja el a könyv megfilmesítési jogait. Végső érvként kijelentette, hogy ő Florentino, a regénybeli hősszerelmes, aki addig nem adja fel, míg meg nem szerzi, amit akar. Amikor sikerült, maga García Marquez kezdeményezte, hogy az énekes-dalszerző, szintén kolumbiai Shakira járuljon hozzá a filmhez két dallal. A dalokat és a teljes filmzenét Antonio Pinto brazil zeneszerző írta. A "Despedida" című szerzeményt, melynek zenéjét közösen szerezték, szövegét pedig Shakira írta, Golden Globe-díjra jelölték.
A rendező Mike Newell, aki többek között a Harry Potter és a Tűz Serlege (2005) és a Négy esküvő és egy temetés (1994) alkotója, a forgatókönyvíró pedig Ronald Harwood, akivel Szabó István (Csodálatos Júlia, 2004) és Roman Polanski (A zongorista, 2002) is dolgozott együtt.

A történet egy kolumbiai férfiról szól, aki több mint ötven évet vár az egyetlen igaz szerelmére. A Golden Globe-díjas, és az idei Oscar-ra is jelölt Javier Bardem (Sonka, sonka, 1992; A belső tenger, 2004, Nem vénnek való vidék, 2007) játssza a telegráf hivatalnok és költő Florentino Arizát, aki egy szempillantás alatt beleszeret a helyi öszvérkereskedő szépséges lányába, Fermina Dazába (Giovanna Mezzogiorno alakításában). A lány apja nem hajlandó gyermekét egy szegény hivatalnokfiúhoz adni, és inkább elköltözteti egy másik városba, nehogy a két fiatal egybekelhessen. Eleinte még levelek útján próbálják egymással tartani a kapcsolatot, de az évek múlásával a lány hozzámegy egy jómódú orvoshoz, Dr. Juvenal Urbinóhoz (Benjamin Bratt), aki sokat segít Cartageňa városának a pusztító kolerajárvány legyőzésében. A pár Párizsba költözik, és bár Fermina megfeledkezik volt szerelméről, Florentino sosem felejti el a lányt. Az időközben gazdag hajótulajdonossá váló férfi ötven év múlva, Urbino doktor temetésén találkozik újra Ferminával…

A kínzó szerelem tünetei megegyeznek a koleráéval, vallja regényében Marquez. Az író a mai ember számára szokatlan tisztelettel viszonyul a viharos érzelmekhez, regényét mindemellett áthatja az életet jól ismerők bölcs humora és a finom erotika.
Hősei emelt fővel viselik sorsukat. Mindannyiuknak megvan a maga titka, egy olyan magányos belső világ, amelyet csak szenvedélyes emberek tudhatnak magukénak. Hogy ezt mennyire sikerült filmre vinni, a bemutató után kiderül.

*
Cím: Szerelem a kolera idején
Eredeti cím: Love In The Time Of Cholera
Nyelv: angol (magyar felirattal)
Műfaj: romantikus dráma
Hossz: 139 perc
Forgatókönyv: Ronald Harwood
Rendezte: Mike Newell
Operatőr: Affonso Beato
Producer: Scott Steindorff
Zenéjét szerezte: Antonio Pinto, Shakira
Főbb szerepekben: Javier Bardem, Giovanna Mezzogiorno, Benjamin Bratt, Catalina Sandino Moreno, Hector Elizondo, John Leguizamo, Liev Schreiber, Laura Harring
Forgalmazó: Fórum Hungary
Gyártási év: 2007
Bemutató: 2008. február 14.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei