2008. február 20.Kenessei Orsolya
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Egy pszichopata, egy perverz és sok-sok húsos pite - Sweeney Todd

Átvágott torkokból spriccelő vér, óriás húsdarálóba tömködött emberi tetemek, emberhússal töltött sütemények... Ilyen gyomorforgató alapanyagokból bizony nehéz olyan mozit összegyúrni, ami nemcsak a mindenevő közönségnek, hanem a filmes szaktekintélyek kényes ízlésének is megfelel. Tim Burton, a vizuális újításokra és vad szellemi kalandokra mindig kész rendező azonban nem fél a kihívásoktól - új filmjével, mely a "Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya" címet viseli, ismét bizonyítja: bátraké a szerencse.

A démonborbély rémtetteiről szóló nagysikerű Stephen Sondheim-musical feldolgozása szerte a világon tömegeket csábít a mozikba, a Sweeney Toddot megformáló Johnny Deppnek pedig máris Oscar-jelölést hozott a szerep.
Bosszú, őrület, szenvedély, gyilkosság, kannibalizmus, hátborzongató romantika, fekete humor, lélegzetelállító zene és fantasztikus látványvilág - a Sweeney Toddban olyan sikeresen vegyülnek a kommersz és a művészien igényes elemek, hogy gyengeségei ellenére is valódi ínyencfalat minden film-gourmand asztalán.

Benjamin Barker (Johnny Depp), a tizenöt éve igazságtalanul száműzött borbély Sweeney Todd álnéven visszatér Londonba. Az aljas és korrupt Turpin bírót (Alan Rickman) keresi, aki annak idején koholt vádakkal rabságba vetette, hogy megkaparinthassa gyönyörű, ifjú hitvesét (Laura Michelle Kelly) és kislányát. Hajdani szállásadónője, Mrs Lovett (Helena Bonham Carter) segítségével újra berendezi fodrászüzletét, s miután a nőtől megtudja, hogy felesége megmérgezte magát, lánya pedig a bíró gyámsága alatt áll, ördögi bosszútervet eszel ki Turpin és csatlósa (Timothy Spall) ellen.

A Todd iránt gyengéd érzelmeket tápláló Mrs Lovett mindenben hűségesen segíti ideálját: amikor (anti)hősünk kényszerűségből elvágja az őt zsaroló rivális borbély, Pirelli (Sacha Baron Cohen) torkát, egyedi ötlettel áll elő a holttest eltüntetésére, egyben saját, csődbe jutott üzletének felvirágoztatására. A piperkőc fodrász földi pályafutása húsospite-töltelékként folytatódik, hasonlóan az első gyilkosság után fékevesztett pszichopatává váló Todd több áldozatához. Pirelli segédje, a kis Toby (Edward Sanders) Mrs Lovett inasa és anyai gondoskodásának tárgya lesz.

Miközben az üzlet virágzik, és egész London a Lovett-féle szaftos pitéken hízik, Todd hajdani útitársa, a romantikus lelkű, ifjú Anthony (Jamie Campbell Bower) beleszeret az őrült borbély lányába, a bájos Johannába (Jayne Wisener). A lányt perverz gyámja, Turpin rabságban tartja, és feleségül akarja venni, ezért Anthony elhatározza, hogy megszökteti imádottját. Ehhez azonban szüksége van Todd segítségére, akinek a szerelmesek terve pont kapóra jön bosszúja beteljesítéséhez...

Ennyi dióhéjban a film története, ám a teátrális-véres felszín alatt egy klasszikus tragédia körvonalazódik a kiváló színészi játék nyomán. Depp Sweeney Toddja nem a Broadway őrjöngő, hadonászó borotvaforgatója, hanem egy kiismerhetetlen tekintetű, suttogó pszichopata. Összetett, hiperérzékeny, sötét megszállottságában is drámai karakter, aki naiv fiatalemberből vált sokat szenvedett, megtört férfivá, majd félelmetes bosszúállóvá.

Bár a rendezőt sok vád érte amiatt, hogy élettársának adta a női főszerepet, Helena Bonham Carter alakítása lenyűgöző. Mrs Lovett figurája nem kevésbé árnyalt, mint Sweeney Toddé: a kegyetlen, cinikus felszín alatt egy rajongó, szerelmes nő és gondoskodó, gyengéd anya rejlik, akinek romantikus fantáziálása tengerparti családi idillről a film legkomikusabb, mégis egyik legszívszorítóbb jelenete.

Alan Rickman nagyszerű választás volt Turpin szerepére. Szinte meg sem kell szólalnia ahhoz, hogy tökéletesen alakítsa az aljas és perverz bírót. Tekintélyes színész, aki túlzó gesztusok nélkül is alkalmas arra, hogy Depp egyenrangú ellenfele legyen.
Timothy Spall szintén kiváló Turpin kisstílű, ám veszedelmes csatlósának szerepében: olyan megátalkodott, undorító pöffeteg, amilyennek csak lennie kell.
A fiatal és remek énekhanggal megáldott Edward Sanders ugyancsak emlékezetes alakítást nyújt Tobyként, az pedig nem meglepő, hogy a kazah nép nagy fehér gyermekét, a Pirellit megformáló színész-humoristát, Sacha Baron Cohent (alias Borat, vagy akinek úgy jobb: Ali G) már megjelenése pillanatában hangos ovációval fogadta a mozi közönsége.

A színészi játék mellett a film technikai megvalósítása is lenyűgöző: Dante Ferretti látványtervező, John Logan forgatókönyvíró, Dariusz Wolski operatőr, Chris Lebenzon vágó és Coleen Atwood jelmeztervező a klasszikus hollywoodi horrorfilmek hőskorát megidézve egy olyan nyomasztó, a szürke árnyalatain alapuló látványvilágot álmodott meg, amely Hasfelmetsző Jack sötét, bűnben és nyomorban fulladozó Londonát kelti életre. A hamuszín palettán az egyetlen élénk folt a spriccelő vér harsány pirosa, s ezzel a művészi kontraszttal a vérfürdő ábrázolása sikeresen átcsúszik a gyomorforgatóból a plasztikusba.

Stephen Sondheim zenéje méltán tette világhírűvé a musicalt: a rémfilmek hátborzongató orgonafutamai keverednek gyönyörű, romantikus melódiákkal, lenyűgözően hatásos hangzásvilágot hozva létre. Burton merész lépése volt, hogy a szerepeket nem képzett énekeseknek adta, ám ennek ellenére minden színész maga énekelte fel dalait. Bár az eredmény nyilvánvalóan nem közelíti meg az Angela Lansbury−Richard Burton-féle Broadway-show színvonalát, a fülnek mégis meglepően kellemes.

Természetesen, mint minden filmnek, a Sweeney Toddnak is megvannak a kevésbé sikerült részei. Mivel az eredeti történetet meglehetősen szabadon kezeli, máris rengeteg kritika érte a Broadway-rajongók részéről, de ezen minden feldolgozásnak át kell esnie. Számomra a legnagyobb negatívumot a kissé elsietett végkifejlet jelentette: mintha a várva-várt tűzijáték rakétái félúton szétpukkantak volna.
Némiképp aránytalannak éreztem az egyes szereplőkre fordított figyelmet is. A három központi figura annyira erőteljes, hogy mellettük többnyire észre sem lehet venni a mellékszereplőket. Különösen igaz ez a szerelmespárra: Anthony és Johanna alakja olyan jelentéktelen, hogy másnap már szinte az arcukra sem emlékeztem. Hiányérzetet keltett bennem az is, hogy a történet adós maradt a szerelmesek és Toby sorsának alakulásával.

Mindezek azonban semmit nem vonnak le a film értékéből. A Sweeney Todd nemcsak horror-musical, hanem nagyszerű karakter dráma és fekete komédia, egy igazán remek, lebilincselő film. Tim Burton bátor vállalkozása nyomán egy olyan alkotás született, amely megérdemli, hogy modern klasszikussá váljon. Bűnösen csábító, felkavaró és meglepetésekkel teli, akárcsak Mrs Lovett híres-hírhedt pitéi.

A mozi 2007-ben két Golden Globe-ot is begyűjtött:
Legjobb Film (vígjáték vagy musical)
Legjobb Vígjáték- vagy Musicalszínész (Johnny Depp)

Emellett több kategóriában is jelölték a 80. Oscar-díjra:
Legjobb színész (Johnny Depp)
Legjobb művészi rendezés (Dante Ferretti)
Legjobb kosztüm (Colleen Atwood)Kapcsolódó cikkünk:
A 80. Oscar-díjátadás jelöltjei - Sztrájk vagy fényűzés Hollywoodban?

*

Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya
Eredeti cím: Sweeney Todd The demon barber of Fleet Street
Rendezte: Tim Burton
Szereplők: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen
Zene és dalszövegek: Stephen Sondheim
Eredeti musical: Stephen Sondheim és Hugh Wheeler
Forgatókönyv: John Logan
Fényképezte: Dariusz Wolski
Vágó: Chris Lebenzon
Látvány: Dante Ferretti
Jelmez: Coleen Atwood
Forgalmazó: Intercom
Hazai bemutató: 2008. február 21.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2009-01-04

Írt kommentek:

9 db

Dalilácska 2009-02-04 13:24:03
Én láttam! Nagyon szeretem :) Főleg Johnny Depp, no meg mert Tim Burton rendezte, aki egyértelműen a kedvencem! A zenéje is remek, sokszor meghallgatom. Annak aki nem szereti Tim Burton sötét és borongós világát, nem feltétlenül fog tetszeni. De a hangulat magával ragadó. A színészek pedig remekek, főleg Helena :)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei