2008. február 26.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ellenséges vágyak - kínai kémtörténet, valódi szexszel fűszerezve

A kelet és nyugat rendezője, Ang Lee legújabb filmje érzékektől fűtött, drámai feszültségű kémtörténet, amely a második világháborús Kínában játszódik. Hőse egy fiatal, gyönyörű színésznő, aki a japán megszállás alatt - élete nagy szerepét alakítva - elcsábítja a hatalom egyik rettegett tisztviselőjét… A 2007-ben a Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlán-díjat kapott alkotást február 28-ától láthatjuk a magyar mozikban.

A tajvani születésű, ma Amerikában élő rendező szinte valamennyi filmjét díjazták, vagy minimum jelölték, három közülük elnyerte az Oscart is: Ang Lee történelmi kalandfilmje, a Tigris és a sárkány ("Wo hu cang long", Crouching Tiger, Hidden Dragon, 2001), a Túl a barátságon (Brokeback Mountain, 2006), amely két meleg cowboy szerelméről szól, és a Jane Austen regényéből készült (Sense and Sensibility, 1995).

Az Ellenséges vágyak ("Se, jie"; Lust, Caution) egy kínai, hazájában népszerű írónő, Eileen Chang novellájából született. Ang Lee régóta ismerte Chang írásait, ezt a történetet pedig különösen megkedvelte. A "Túl a barátságon" forgatása után szeretett volna egy kínai nyelvű filmet készíteni, és a novellát megfelelőnek érezte az adaptációra. A forgatókönyvíró, Wang Hui Ling szerint nem véletlen Eileen Chang és Ang Lee egymásra találása, hiszen mindketten a keleti és nyugati kultúrát ötvözik egy egyedi művészi nyelv megteremtésével.

A film története négy évet ölel föl, 1938-tól 1942-ig. A fiatal Wong Chia Chit (Wei Tang, akinek élete első filmszerepe ez) Angliába menekült édesapja magára hagyja Kínában. Wong az egyetemen elsőévesként találkozik Kuang Yu-Minnel (Wang Leehom), aki színjátszókört alapít, hogy háborús témájú darabjaival segítsen a hazafias érzelmeket felkelteni az otthon maradottakban, miközben a katonák a fronton harcolnak. Kuang meghívja Wongot játszani új darabjába, a lány pedig egyik napról a másikra sikeres, vezető színésznő lesz, és szerelem kezd kibontakozni ő és Kuang között.
Kuang eközben maga köré gyűjt egy diákokból álló csoportot, hogy végrehajtson velük egy veszélyes és nagyra törő tervet: meg kell ölniük egy a japánokkal kollaboráló magas rangú tisztviselőt, Mr. Yee-t (Tony Leung - az Oscar-ra jelölt "Hero"; Szerelemre hangolva - ez utóbbi filmbéli alakításáért Cannes-ban elnyerte a legjobb színész díját). Minden diáknak szerep jut a tervben - Wong alakítja Mrs. Makot, aki elnyeri Yee bizalmát azáltal, hogy összebarátkozik annak feleségével (Joan Chen - a színésznő a Twin Peaks sorozattal vált híressé), majd viszonyt kezdeményez a férfival.

A fiatal lány könnyűszerrel elcsábítja az érzékiségre éhes Yeet. Yee lesz Wong számára a bevezető az erotika vad játékaiba, ugyanakkor a lány színészi alakításának legnagyobb áldozata is. Viszonyuk gyöngédség és erőszak keveréke, és Yeeről hamar bebizonyosodik, hogy találékony és kiszámíthatatlan szerető. A férfi egyszerre prostituálja és eszményíti Wongot, aki szeretőnek járó bánásmódban részesül, hiszen mellőzi életéből, mégis tele van alázattal Wong női hatalmától. A japán bordélyházban a szánalmas és öregedő gésák között Wong a királynő, aki ebben a játszmában is mindvégig tiszta tud maradni…

Az uralkodó drámaisággal talán a hölgyek fognak tudni jobban azonosulni, hiszen igazából egy nő történetét kísérjük végig, aki úgy keveredik egy kétes kalandba, hogy még nem ismeri önmagát. Tragédiája, hogy amint tisztába jön saját lényegével, bezárul a kör, és már nem fordulhat vissza.

A film még a legvidámabb jelenetnél is - melyek igazán csak a cselekmény kezdetén akadnak - fojtó feszültséggel telített. Zenéje egyszerre könnyed, tiszta, erőteljes, a hullámzó érzelmekkel mindig jól társuló dallamokkal, és szinte fogva tartja az embert, még miután kijött a moziból, azután is. Akárcsak Wong, akit Wei Tang csodálatos érzékenységgel alakít. A tekintetével csábít, de szemében nem csupán az érzékiség tükröződik, hanem az elszántság, hogy akár bele is halna a szerelmi játékba. Bár a néző beavatást nyer az intim részletekbe, mégis marad valamiféle titok, egy olyan mélyrétege a szenvedélynek, amit mi, nyugati emberek vagy nem ismerünk, vagy másképp élünk meg.

A kezdeti cselekményt leszámítva a tónusok is leginkább sötétek, illeszkedve a baljós témához, kivéve talán Wong egy-egy meseszép ruháját vagy a pergő mahjong-kockákat, melyek az unatkozó feleségek pletyka-partijainak kellékei. A világos színek soha nem hivalkodóak, mindig megmaradnak egy finom, párás-pasztell árnyalatban.

Wong és Yee erotikus csatái nem válnak öncélúvá vagy unalmassá, és az ágy az erőszak színteréből fokozatosan egy szerelmi dráma helyszínévé változik. (Ezért sem tudtam megérteni, a mellettem ülő férfiember hogy képes mindezalatt chipset majszolni, én ugyanis még lélegezni is alig merve, a székembe szorítva ültem.)

Lee egyébként a külföldi bemutatón sem rejtette véka alá, hogy a filmben lévő szeretkezések valódiak, valószínűleg ezért előzte meg kisebb botrány a velencei bemutatót.
A szereplők játéka amúgy mindvégig lenyűgöző. Ang Lee híres alaposságáról és maximalizmusáról, nem csoda hát, hogy az egész stáb rajongással nyilatkozik róla. A színészeket nyelvórákra járatta, kikötötte, hogy meg kell ismerniük a korabeli zenét, irodalmat, filmművészetet. Mindig pontos instrukciókat adott, miközben meghagyta azt az alkotói szabadságot, amelyben a legtöbbet tudták nyújtani.

Sokak szerint a kínai filmesek szakértelme vetekszik Hollywoodéval, amiről mindenki maga is meggyőződhet, ha megnézi az Ellenséges vágyakat.

Kapcsolódó cikkünk:
Ellenséges vágyak CD - keleti szenvedély egy francia komponistától

*

Ellenséges vágyak
Eredeti cím: Se, jie / Lust, Caution
Nyelv: mandarin, japán (magyar felirattal)
Műfaj: erotikus thriller
Hossz: 151 perc
Forgatókönyv: James Schamus, Hui-Ling Wang
Rendezte: Ang Lee
Operatőr: Rodrigo Prieto
Producer: William Kong, Ang Lee
Zenéjét szerezte: Alexandre Desplat
Főbb szerepekben : Wei Tang, Tony Leung Chiu Wai, Joan Chen, Lee-Hom Wang, Chung Hua Tou
Forgalmazó: Budapest Film
Gyártási év: 2007
Bemutató: 2008. február 28.
Csak felnőtteknek!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei