2008. február 28.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jesse James meggyilkolása - A western halott, éljen a western!

Brad Pitt újra bebizonyítja, hogy remek színész: ő Jesse James, a vadnyugati bandita. Nála csak gyilkosa, a gyávának nevezett Robert Ford jobb: Casey Affleck. "A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford" westernfilm, amely csak kicsit western, sokkal több annál.

Félreértés ne essék, nem ez a film fogja visszahozni a westernek rég elhalt dicsőségét. Persze nem is próbálja, nem ezt tűzte ki céljául. A maratoni címhosszúságú "Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford" csak azért nevezhető westernnek, mert ebben a történelmi korszakban játszódik, és az egyik leghíresebb vadnyugati banditahős, a ponyvaregények és a szájhagyomány által egyfajta Robin Hoodnak beállított Jesse James a főszereplője. Nincsenek nagy pisztolypárbajok, látványos lovas üldözések, szenvedélyes szerelmi történetek. Helyettük sokkal inkább egy sajátos mítosztemetés van - ahol nem a Vadnyugattal, mint romantizált világgal számol le a film (ahogy azt például Clint Eastwood tette a Nincs bocsánatban), hanem a hírnév, a hiúság, a hősiesség és a történelem csalásával (ezt a Jesse James meggyilkolása képileg is alátámasztja: figyeljük meg azokat a jeleneteket, amikor a narrátor mesél - azaz a hiteles forrás -, a képek a szélükön torzultak, elhomályosulnak - igaz, ennek a képtorzításnak történelmi oka is van, amely a filmből kiderül). Ilyen értelemben csupán esetleges, hogy a Jesse James western-környezetben játszódik, persze ettől nem lehet elvonatkoztatni, sőt fontos szövete is a mozinak.

A film története már a címében benne foglaltatik, a szüzsé a James-banda utolsó vonatrablásától Jesse James haláláig tartó időszakot (plusz a gyilkosság utáni életet) fogja össze. Lassú ritmusban, epizódok folyamán ismerjük meg a szereplőket: Jesse James (Brad Pitt) erőteljes, de ellentmondásos, kegyetlen, állandó feszültségben élő jellemét (például gyerekei sem tudhatják igazi nevét) és Robert Ford (Casey Affleck) sikerre és figyelemre éhes, felnőni vágyó karakterét. A történet kezdetén mitizált Jesse James folyamatosan veszti el mitikus "hős" erejét, egyre inkább egy fenyegető árnyalakká válik, ahogy Robert Ford bizarr imádata Jesse James iránt is fokozatosan átfordul sértődöttségbe és félelembe, amely végül elvezet a címben foglaltakhoz.
A főszereplőkben tapasztalható ellentmondásosság, nagyon erős ambivalencia a témából, a történetből fakad, és ez kerül át következetesen az egész filmre: a Jesse James meggyilkolása egyszerre hiteles, korhű, de ugyanakkor teljességgel stilizált, elvonatkoztatott mozi (a tájak jól példázzák ezt, nagyon valóságosak a helyszínek, külsőkben forgatták le mindet, mégis teljességgel ellentmond a realisztikusságnak a filmbeli használatuk).

A Jesse James meggyilkolása Ron Hansen: "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" című regénye alapján készült (Brad Pitt beleíratta a szerződésébe, hogy nem változtathatják meg a címet), az ausztrál Andrew Dominik rendezésében. A direktor első munkája, a "Chopper - A kegyetlen" miatt került képbe, amely szintén valós történéseken alapult: az ausztrál díler-gyilkos, Mark ’Chopper’ Read saját önéletrajzán. Dominik a különleges hangulatot a Jesse James meggyilkolásába is átmentette, Roger Deakins (a Coen-testvérek állandó operatőre) gyönyörű képeinek, valamint Warren Ellis és Nick Cave zseniális zenéjének segítségével egy sajátos atmoszférájú, sötét tónusú, kontemplatív filmélményt ad a nézőknek, melynek a western-vázon túli tartalma abszolút aktuális, gondolkodásra ösztönző.

A két főszereplő, Brad Pitt és Casey Affleck (Ben Affleck tehetséges öccse) is kiemelkedően teljesít: remek alakítással örökítik meg Jesse James és Robert Ford karakterét. Pitt játékára a legjobb szó a jelenlét, az az ellenállhatatlan erő, amellyel betölti a vásznat, mindezt egy újfajta, vagy inkább -sajnos - csak ritkán látott Brad Pittként (a 2007-es Velencei Filmfesztiválon meg is kapta a Legjobb férfi főszereplő díját). Az igazán nagy teljesítmény azonban Casey Afflecké, aki az elcsukló hangú, elismerésre vágyó, a kisöcs szerepéből kitörni akaró és a Jesse James-ponyvaregényeket még mindig az ágya alatt tartó Robert Ford szerepében tündököl. A remekbeszabott teljesítményeket az Akadémia is díjazza, így Casey Affleck versenyben volt a Legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjáért (melyet végül mégsem ő, hanem Javier Bardem vihetett haza, a "Nem vénnek való vidék" című filmben nyújtott alakításáért).

Nem multiplexcsemege a Jesse James meggyilkolása, több mint két és fél órás hossza is valószínűleg sokakat elijeszt, de aki veszi a bátorságot, hogy elmélyüljön ebben a különleges mozgóképben, az higgye el, nem fogja megbánni, minden percet élvezni fogja. Igazi unikum, amely a moziból kijövetel után sem ereszt egykönnyen. Csak filmínyenceknek!

*

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford
Eredeti cím: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Rendezte: Andrew Dominik
Szereplők: Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Rockwell, Paul Schneider, Mary-Louise Parker, Sam Shepard, Jeremy Renner, Zooey Deschanel
Fényképezte: Roger Deakins
Forgatókönyv: Ron Hansen azonos címe regénye alapján Andrew Dominik
Zene: Warren Ellis, Nick Cave
Vágó: Dylan Tichenor, Michael Kahn
Hossz: 160 perc
Forgalmazó: Intercom
Országos bemutató: 2008. február 28.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei