2008. február 29.DEszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Michael Clayton - Hány arca van George Clooney-nak?

Ki ne nézne meg egy olyan filmet, amelyben George Clooney játszik. Fogalmazzunk úgy: melyik nő ne lenne kíváncsi egy sokoldalú, amerikai filmesre. Lehet rendező, forgatókönyvíró, orvos, vagy éppen nagymenő ügyvéd, a sármőr mindig a közönség nagy kedvence marad.

No, de meddig? Meddig lesz elég, hogy önmaga, azaz: George Clooney? Mert mit látunk a legtöbb filmjében (néhány üdítő kivételtől eltekintve)? Elég, ha ő benne van, elég ha őt mutatják a vásznon, máris jó a film. Ám Clooney kezd megöregedni, most már igazán mutathatna valami ütős színészi játékot (eddig én nem láttam tőle). Elég nagy szakmai múlttal rendelkezik, rengeteg karaktert megformált már, de úgy gondolom, nem elég csak a csábító George Clooneyt eljátszani.

Sajnos ebben az esetben is ez történt (bár ettől még születhetett volna jó film). Egy menő ügyvéd: Michael Clayton (ki más, mint George Clooney), New York egyik legnagyobb jogászvállalatának kulcsembere, aki a kiemelt ügyfelek kényes ügyeit diszkréten és gyorsan intézi, valamint a cég dolgait is tisztára mossa. Hatékonyan dolgozik, ennek ellenére sosem kap semmilyen elismerést. Clayton rádöbben, hogy kevesebb, mint egy "takarító". Ő azonban ennél többre vágyik: egy váláson már túl van, az üzlete sem megy, és mindezekhez szerencsejáték-szenvedély is társul. A vonzerő nem segít, hogy megtalálja a helyét.
Clooney nagyon mélyen vívódik: tekintetén még az operatőr, Robert Elswit sem tudott javítani, pedig nagyszerű képeket komponált. Úgy látszik nem volt meghatározó tényező, hogy korábban már dolgoztak együtt (George Clooney: Good Night, and Good Luck).

Nem úgy, mint Tom Wilkinsonnal (Arthur Edens), aki idős ügyvéd-kollégáját, egyszersmind barátját alakítja a moziban. Tom Wilkinson hiteles, jó és rutinos színész (Alul semmi, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Batman: Kezdődik! Hazafi, Kasszandra álma). A színész meggyőzően hozza a top ügyvéd figuráját, aki sorsdöntő a U/North perében: a cég a vád szerint emberekre ártalmas gyomirtószert gyártott. Az egyik tárgyalás alkalmával azonban Arthur Edens összeomlik. Bár Clayton megoldja a pillanatnyi helyzetet, sejti, a neheze még hátra van. Barátja bizonyítékokkal rendelkezik, és elege lett, hogy holmi takarítóknak nézik az ügyvédeket.
Clayton legfőbb ellenfele egy nő, Karen Crowder (Tilda Swinton), a U/North belső tanácsosa, aki az egész életét feltette a cégre. Vezető pozícióra pályázik, kétségbeesetten védi hát magát és az ügyet. Bármire képes, ha kell, embert is öl…

Tony Gilroy, a film rendezője jó érzékkel válaszotta Tilda Swinton-t a rideg, hideg és hatalomra vágyó nők karakterének megformálására (Wittgenstein, Narnia Krónikái, Young Adam, Vanília égbolt): "Szükségem volt egy olyan emberre, akiről azonnal elhiszik a nézők, hogy jogász. Ugyanakkor képes megragadni azokat a személyes pillanatokat, amik emberivé formálják figuráját. Egyszerre hozzáértő szakember és esendő nő."
(A színésznő alakításáért elnyerte az Oscar-díjat a Legjobb női mellékszereplő kategóriában.)

A rendező Sidney Pollackot (Tágra zárt szemek, A tehetséges Mr. Ripley) választotta a Kenner, Bach & Ledeen jogászvállalat (melynek alkalmazásában Clayton áll) fejének, Marty Bach-nak karakterének eljátszására (Pollack egyben a film producere). A rendező kifejezetten olyan embert keresett, aki hitelesen tud megformálni egy vállalati főnököt. Tekintélyt sugárzó művészre volt szüksége, olyanra, akit ritkán lát a közönség filmvásznon (Sidney Pollack rendezőként és producerként egyaránt a filmiparban tevékenykedik). Marty Bach természetesen nemcsak cége irányítását tartja kezében, általa mindenki, még Clayton is irányíthatóvá válik.
Egy ilyen filmből nem hiányozhatnak a robbantások és a fordulatok. Bizonyítékok kerülnek elő, és Clayton rádöbben, hogy barátja nem beszélt őrültségeket. Már tudja: kollegáját és őt is lehallgatják, minden lépésükről tudnak, és most rá vadásznak…

A film helyszínéül New Yorkot válaszották, hiszen a nagyváros felhőkarcolói tökéletesen illenek az üzleti világhoz, ahol sosincs megállás. Miután elkezdték a forgatást, Gilroy így jellemezte a metropoliszt: "Nincs még egy ilyen város az egész világon. New York-ban koncentrálódik a pénz és a hatalom. A város lüktetése és pörgése egyedülálló" A filmesek hat cég irodáit járták be, míg végül a Dewey Ballantine mellett döntöttek, mely egyike a legnagyobb vállalatoknak New Yorkban.

Tony Gilroynak (író/rendező) ez volt az első nagyjátékfilmje, aki mellesleg közkedvelt forgatókönyvíró is. A film közben sajnos folyamatosan három másik mozi járt az eszemben, anélkül, hogy utánanéztem volna bárminek: Túszharc, Az ördög ügyvédje, és a Bennfentes . Ebből kettőnek (Túszharc, Az ördög ügyvédje), mint kiderült, ő írta a forgatókönyvét.
Mindegyik említett mozi hasonló témákat dolgoz fel: milyen a világ, mennyire vagyunk eladhatóak, milyen belülről egy cég. (A különbség legfeljebb az, hogy azoknál nem ő volt a rendező, valamint több kiváló színész játszott bennük.)
Talán, ha Gilroy vált, és nem ír több "tucatfilm" kategóriájú forgatókönyvet, valamint egy jó rendező - akitől tanulhat - megfogja a kezét, a következő mozija egészen biztosan nagyobb tetszést fog aratni - legalábbis nálam.
Uraim és hölgyeim! Ha a rendezésért nem is, és a filmért sem… legalább magáért George Clooneyért!

*

Michael Clayton
Írta és rendezte: Tony Gilroy
Szereplők: George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack, Michael O’Keefe
Operatőr: Robert Elswit
Vágó: John Gilroy
Zeneszerző: James Newton Howard
Producerek: Steven B. Samuels, Kerry Orent, Steven Soderbergh, George Clooney, James Holt, Anthony Minghella

Hazai bemutató: 2008. február 24.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei