2008. március 6.jka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Juno, a terhes tini sztorija egy sztriptíztáncos forgatókönyvéből

Kényes a téma, egy véletlenül teherbe esett kamaszlányról szól a film. De valahogy mégsem érzi magát feszengve a mozinéző, ha megnézi ezt az intelligenciával, humorral és nagyon jó zenével átszőtt alkotást, mely 2008-ban a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Oscar díjat is kapott. Juno történetét március 13-tól láthatjuk a hazai mozikban.

Valószínűleg nem gondolta Mason Novick producer, hogy Oscar díjig jut eme alkotás, amikor felkérte Diablo Cody-t arra, hogy írja meg Junó történetét. Cody átlag amerikai polgárként tengette életét, pikáns munkahelyekkel: volt telefonszex-operátor és sztriptíztáncosnő is. Nem is sejtette, hogy egy producer olvassa hétről hétre internetes blogját, majd egy napon megkeresi őt azzal, hogy írjon neki egy filmre vihető történetet.
A hölgy a sztori megalkotásához az általa már korábban megírt könyvét (Candy Girl: A Year in the Life of an Unlikely Stripper) használta fel, s ahogy egy hamisítatlan hollywoodi sikersztorihoz dukál, Diablo Cody élete első forgatókönyvéért ez évben Oscar díjat is kapott. Ebből lett tehát Juno története, mely további 3 Oscar jelölést is magáénak tudhatott (legjobb film, legjobb rendező, és a Junot alakító Ellen Page-t a legjobb színésznő díjára jelölték).

Míg Cody nevét csak most ismerhette meg a közönség, a háttérmunkálatokban jelentős szerepet kapott a világhírű John Malkovich, aki producerként társult be ebbe a moziba. Malkovich 1998-ban lett tagja Lianne Halfon és Russell Smith produkciós cégének, a Mr. Mudd-nak, amely többek között a Juno készítéséért is felelős. A neves színésznek nem ez az első vászon mögötti munkája: 2003-ban mutatkozott be rendezőként A táncos a házban (The Dancer Upstairs) című filmmel, melynek egyébként a szintén friss Oscar-díjas Javier Bardem volt az egyik főszereplője.

A "Juno" főszereplője Juno MacGuff (Ellen Page, akit többek között az X-Men, Cukorfalat és a Wilby Wonderful című filmben láthattunk eddig), egy igazi amerikai gimnazista kamaszlány, aki úgy dönt, kipróbálja, vajon milyen is a szex: lefekszik egy barátjával, a csendes Bleekerrel (Michael Cera). Az aktus után bekövetkezik a tinilányok rémálma: kezében tartja saját pozitív terhességi tesztjét. Miután szüleinek bejelenti a dolgot, barátnője Leah (Olivia Thirlby) segítségével nevelőszülőket keres leendő gyermekének. Rá is akadnak egy örökbefogadó házaspárra (Jason Bateman, valamint Jennifer Garner, akit a nagysikerű Alias sorozat főhősnőjeként ismerünk), és közben telik az a gyönyörű 9 hónap…

A várandósság ideje alatt Juno igazi felnőtté érik, testi változásai mellett a lelke is átalakul. És hogy mi lesz a többiekkel? Nos, vannak érdekes meglepetések, elég megemlíteni annyit, hogy az örökbefogadó apa rájön, bizony Ő még nem elég érett a nevelőszülői szerepre.

A film nevettet, elgondolkoztat és szórakoztat is egyben. Nem véletlen a történetért megítélt legrangosabb filmes díj, hiszen a megesett kamaszlányok legnehezebb időszaka, a várandósság egy egészen új szemszögből tárul a néző szeme elé. A mozirajongó számára elvárt sablonos megközelítés helyett a Juno humorral átszőve, mégis olyan komolysággal közelít a téma felé, hogy a film végén egyöntetűen úgy áll fel a néző a székből: igen, ez a sztori megérdemelte az idei Oscart.

A remek filmhez hasonlóan remek muzsika társul: a filmzenéből készült album az amerikai lemezlisták élén jár, és már Magyarországon is kapható a boltokban.

*

Juno
Műfaj: vígjáték, dráma
Játékidő: 92 perc
Származás: USA
Forgalmazó: Best Hollywood
Rendező: Jason Reitman
Forgatókönyv: Diablo Cody
Operatőr: Eric Steelberg
Vágó: Dana E. Glauberman
Zene: Kimya Dawson, Matt Messina
Szereplők: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman, Olivia Thirlby, J.K. Simmons, Allison Janney, Rainn Wilson
Magyarországi bemutató: 2008. március 13.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei