2008. március 7.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Spiderwick krónikák - Varázslatos mese a Láthatatlan Világról

Különös lények, megmagyarázhatatlan események, egy könyv, amely talán veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk, és egy család, akik váratlanul belecsöppennek ebbe a furcsa világba. A Spiderwick krónikák az azonos című regénysorozatból készült, lebilincselően izgalmas, igazi családi mozi.

Egy ikerpár, Jared és Simon (mindkét kisfiút Freddie Highmoore alakítja) és nővérük, Mallory (Sarah Bolger) édesanyjukkal (Mary-Louis Parker) költöznek egy elhagyatott házba, mely korábban a nagybátyjuk tulajdonában volt. Nem sokkal beköltözésük után azonban furcsábbnál furcsább dolgok történnek, s a három testvér nyomozásba kezd. Előkerül egy könyv, melyet Arthur Spiderwick (David Strathairn), a különc nagybácsi írt, és a küldetés hamarosan világossá válik: meg kell védeni a könyvet a másik világ különös teremtményeitől.

A regénysorozat, melyből a filmet adaptálták, Tony DiTerlizzi és Holy Black tollából származik, és hosszú ideje szerepel a New York Times bestseller listáján, egyszerre kalauzol el minket a valóságos és a fantasztikus világban, úgy, hogy már-már otthon érezzük magunkat mindkettőben. Ugyanezt próbálták megragadni a film készítői is, a rendező, Mark Waters így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: "Mindig is szerettem a fantasy-filmeket, és miközben ezeket a könyveket olvastam, eszembe jutott, hogy itt a lehetőség olyasmit csinálni, amit eddig még senki sem csinált - egy csodálatos lényekkel benépesített, kalandos fantasy-filmet, amely nem távoli vidéken játszódik." Valóban, a Spiderwick-ház New Yorktól nem messze, egy kis erdőben található, így a lényekről, melyek felbukkannak, könnyebben elhisszük, hogy akár a saját gardróbszekrényünkben is lakhatnának. A házban Arthur Spiderwick lányával, Lucindával együtt élt, mígnem egy napon rejtélyes körülmények között eltűntek, és mindenki halottnak hiszi őket. Maradt azonban valami - a már emlegetett könyvről van szó, mely az Útmutató címet viseli -, aminek segítségével talán kiderül, hogy valójában mi történhetett velük…

Tündérek, manók, ogrék, trollok - gonoszak és barátságosak, ők a Láthatatlan Világ lakói. Egyikük, Thimbletack, a házimanó, aki igyekszik segíteni Jarednek és testvéreinek, hogy megvédhessék a könyvet a másik oldalon álló, elátkozott lénytől, Mulgarath-tól (Nick Nolte).
Izgalmas harc bontakozik ki a szemünk előtt, szerethető, kedves lények és utálni való furcsaságok egyaránt nagy számban vonulnak fel, a kérdés csak az, vajon sikerül-e megóvni a könyvet, és ezzel a valós- és képzeletbeli világ közti keskeny határt? A film választ ad erre, és még számtalan más kérdésre is, így biztosan nem okoz majd csalódást, ha családostul ellátogatunk a márciusi bemutatóra.

*

A Spiderwick-krónikák
The Spiderwick Chronicles
Rendezte: MarK Waters
A film Tony DiTerlizzi és Holy Black regénysorozata alapján készült.
Forgatókönyv: Karey Kirkpatrick, David Berenbaum, John Sayles
Szereplők: Freddie Highmoore, Sarah Bolger, Mary-Louis Parker, David Strathairn, Nick Nolte
Operatőr: Caleb Deschanel
Zene: James Horner
Műfaj: családi film/fantasy
Bemutatja: UIP-Duna Film
Országos bemutató: 2008. március 20.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Farago Balázs 2008-07-07 09:43:24
Már látam a filmet és mivelmár látam könyö beszélni rola és én azst mondom hogy jol kitaláltátok hogy irjátok le torténetet,és az előzetes sem rosz.

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

2 db

Doreen 2008-03-20 08:32:32
A könyvek alapján, úgy gondolom, érdemes lehet megnézni, és az előzetes sem rossz.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei