2008. március 13.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gyilkos ígéretek: Viggo Mortensen mint tetovált orosz maffiózó

Egy halott lány naplója, egy rossz világra született gyermek, egy kínosan becsületes szülésznő és az orosz maffia Londonban. Lófej nincs, tetoválás van (szám szerint 44 darab), meg egy kevés vér, de semmi világmegváltás. Gengszterek, érzelem: Eastern Promises - Gyilkos ígéretek.

Eddig azt tudtuk Londonról, hogy eső, meg piros, emeletes buszok, meg Tower. Most kiderül, hogy maffia, meg alvilág, és még csak el se mélyedhetünk, mert közben családi dráma is van, Naomi Watts-szal, aki minimum bájos, főleg motoron, bőrdzsekiben.

Fiatal lányt szállítanak éjszaka a kórházba, aki megszüli gyermekét, de ebbe belehal, s ezzel különös folyamatokat indít el. Oroszul írt naplója elvezeti Anna Ivanovnát (Naomi Watts), az orosz származású, lelkiismeretes szülésznőt egy étteremig, amelynek tulajdonosa Szemjon (Armin Mueller-Stahl), egy olyan család feje, amitől jobb távol maradni. A látszólag kedves, udvarias öregúr valójában végtelenül kegyetlen, a film során mindössze néhányszor villantja elő valódi arcát, ami akkora kontrasztban áll azzal, amit egyébként mutat, hogy a néző egy pillanatra megzavarodik, majd gyanakodni kezd, és végtelenül bizonytalanná válik. Megkezdődik a harc a naplóért, kiderül ugyanis, hogy a lánynak, aki Anna kezei között halt meg, túl sok köze volt Szemjonhoz és fiához, Kirillhez (Vincent Cassel), és a szülésznő még mindig nem fogja fel, hogy egy másik világ ajtaján kopogtat, amin, ha egyszer belép, nem biztos, hogy kifelé is vezet út.

Mindeközben egy másik szál is fut párhuzamosan, ennek főszereplője Nyikoláj Luzsin (Viggo Mortensen), aki sofőrként dolgozik Kirillnek, és épp minden erejével azon van, hogy a család tagjává válhasson. Természetesen a szálak néhol összegabalyodnak, mondjuk mikor Anna és Nyikoláj találkozik egymással - ugyanis az első pillanatban érzünk valami furcsa szikrát köztük, amiről eleinte nem lehet eldönteni, hogy csupán a lány félelméből fakad, avagy valami komolyabbról van szó. Aztán később már el lehet. Nyikoláj figurája egyébiránt figyelemreméltó, hűvös, tekintélyt parancsoló, de mégis közelebb érezzük magunkhoz, mint mondjuk Kirillt, aki általában részeg, és látszólag olyan zűrzavar van a lelkében, ami nem illik egy "herceghez" (apja nevezi így egyetlen fiát, aki majd átveszi tőle a család irányítását). Nyilván mindenki ismeri azt a bizonyos "valami nem stimmel"- érzést, a nagyravágyó sofőrrel kapcsolatban éreztem én ezt - s végül kiderült, nem alaptalanul…

Ennyit a történetről, a többit hagyjuk, hadd izgulja végig, aki szeretné. De muszáj néhány szót szólni az ábrázolásmódról, ami meglehetősen naturalisztikus: elvágott torkokat és köldökzsinórt (szép halál-születés szimbólum), valamint egyéb finomságokat kendőzetlenül látunk. Értem én a funkcióját ennek, meg minden, de a magam részéről idegenkedem tőle, pedig meg kell hagyni, hogy legalább túlzásba nem esnek vele, mindösszesen néhány jelenet mutatja meg ilyen konkrétan az erőszakot, avagy a születést.

Persze humoros jelenet is akad: meg kell említenem például azt, amelyben egy lefagyasztott hullát készülnek eltüntetni, segítségül hívva ehhez egy szocreál hajszárítót. Viggo Mortensen (akit egyébként alakításáért Oscarra is jelöltek) olyan komikumot hoz ki a egyébként nem túl vidám szituációból, hogy nem győzünk mosolyogni (fennhangon nevetni azért csak visszafogottan, hát mégis egy hulla fölött állunk, vagy mi). Ezenfelül Anna nagybátyja, Sztyepán (Jerzy Skolimowski) okoz még derült pillanatokat a nézőnek, aki igazi múltból előlépő orosz, állandóan a KGB-s régiszépidőket emlegeti, és minden erejével azon van, hogy meggyőzze unokahúgát, hagyja abba a kutakodást, mert rossz vége lesz, azonban a legfeszültebb pillanatban is képes hamburgert eszegetni.

A tetoválások a következő állomás, ahol időznünk kell kicsit. A film során többször előkerül a csillag motívum, melyet az ember mellkasának két oldalára, illetve a két térdére tetoválnak. Ez jelképezi Nyikoláj bekerülését a családba, a térdeken továbbá még azt is, hogy viselője senki előtt sem térdel le, vagyis nem alázkodik meg soha. Nyikoláj testén egyébként összesen negyvennégy darab tetoválást találhat a szemfüles néző, a legtöbb a bűnözői életformával, a börtönben töltött évekkel kapcsolatos, ha úgy vesszük, az egész életét a testén hordja. Ennek fontos szimbolikája van a filmben.

A rendező, David Cronenberg korábban is dolgozott már együtt Viggo Mortensennel (Erőszakos múlt, 2005), s mivel az akkori együttműködés csak pozitív emlékeket hagyott benne, ismét őt kérte fel az egyik főszerepre. Erről így nyilatkozott: “Amikor együtt dolgoztunk Viggo Mortensennel az Erőszakos múlt-on, megjegyeztem neki, hogy van benne valami oroszos vagy szlávos vonás. Ami azt illeti, Viggo félig dán, ahogy a neve is mutatja. Az Erőszakos múlt után nagyon szerettem volna újra vele dolgozni, és amikor a forgatókönyvet olvastam, azonnal rá gondoltam." És valóban: Nyikoláj szerepében a színész megcsillogtathatta tehetségét, hiszen nagyon összetett szerepről van szó, egyszerre kell kőkeménynek és érzékenynek látszania, ami meglehetősen nehéz feladat. Mortensen mégis úgy oldotta meg, hogy alakítása emlékezetes marad mindenkinek, aki megnézi a Gyilkos ígéreteket.

A forgatókönyv - mondhatni - véletlenül született meg, hiszen Steve Knight-ot eredetileg azzal bízták meg, hogy egy televíziós filmhez írjon forgatókönyvet. Azonban a téma annyira megragadta, és olyan irányba húzta, hogy végül nyilvánvalóvá vált: ebből játékfilm lesz. Knight rengeteg emberrel (köztük bűnözőkkel) találkozott és beszélt, hogy minél hitelesebb képet tudjon festeni. Ezzel kapcsolatban így vélekedett: “A valóság olyan bizarr és felkavaró, hogy a történeten mindent jóval visszafogottabbá kellett tennem a forgatókönyvben." Nem könnyű belegondolni, vagy legalábbis az ember nem szívesen teszi, hogy a filmben ábrázolt háttér a való életből építkezik, hogy mindez tényleg létezik - nem a konkrét szereplők, hanem a családok, az alvilág, az erőszak.

A Gyilkos ígéretek egy remek film, szövevényes, izgalmas, érzelmes történettel, kiemelkedően jól megformált karakterekkel (hiszen még a kisebb szerepekben is nagyszerű alakításokat látunk), és ami különösen megfogott benne, hogy nem akarja megváltani a világot. Nem kerget illúziókat, nem győzi le a maffiát, nem vonulnak el a végén szerelmesen a naplementébe. A küzdelem folytatódik, de mi azt már nem látjuk, mert a film csak egy villanásnyit mutatott meg, csak egy kis időre vezetett be ebbe a világba, éppen annyi időre, hogy megbizonyosodjunk róla: távol akarunk maradni tőle.

*

Gyilkos ígéretek
Eredeti cím: Eastern Promises
Rendezte: David Cronenberg
Forgatókönyv: Steve Knight
Főbb szerepekben: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Vincent Cassel
Zene: Howard Shore
Operatőr: Peter Suschitzky
Műfaj: krimi
Hossz: 94 perc
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. március 13.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
dorina 2008-08-13 19:46:58
fantasztikus film! aki teheti, ne hagyja ki!
nem
regisztrált
Sredder 2008-08-11 12:33:47
hát elég szomorú hogy vannak olyan kocsog emberek gyoh ilyenek ilyen nem normállisak
nem
regisztrált
Luzsin 2008-07-06 21:59:20
Uristen rettenetesen jó film,mindenkinek bátran ajánlom nem az az eszement lövöldözös vérengzős 100liter vér..jóformán még pisztoly sincs benne..de azt érezni lehet..hogy Viggo elégg éátvette oroszországban a maffiozók image-t:)
nem
regisztrált
Charlie Brown 2008-03-13 18:15:15
Viggót csak a LOTR-ban láttam ezért nagggyon kíváncsi vagyok...!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei