2008. március 14.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A remény rabjai - Stephen King keserédes börtönsztorija DVD-n

Immáron egylemezes DVD-n is megvásárolható az a klasszikus mozi, amely Stephen King első kisregénye alapján készült. A Remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994) egy bankárról szól, akit elítélnek felesége meggyilkolása miatt. Bár váltig állítja, hogy ártatlan, a Shawshank cellája elől nem menekülhet.

Mint minden újoncnak, neki is szembe kell néznie a börtön hierarchikus rendszerével. Ám bankári előélete hamar kedvelté teszi nem csak a börtönőrök, de még a korrupt igazgató előtt is, akinek csúszópénzeit segít tisztára mosni. A bent töltött húsz év alatt sok dolgot sikerül megreformálnia (például börtönkönyvtárt szervez, különmunkát szerez, érettségire készít fel egy ifjú rabot) ezzel is múlatva az időt, hiszen a háttérben sokkal fontosabb dolog foglalkoztatja, bármily meglepő, de Rita Hayworth közreműködésével (erre utal a kisregény eredeti címe is)...

A történet* Kingnek még abból a korából való, amikor népszerűsége még nemhogy az egész világra, de még saját hazájára sem terjedt ki. A szereplők között nincsenek idegen lények, gonosz kísértetek, gyerekeket felfaló bohócok, sőt még vámpírok sem. Egyszerű emberek, hétköznapi alakok a főszereplők, akik közül egyesek jók (akikről rosszat feltételeznénk), egyesek rosszak (akiktől jót várnánk), valahogy úgy, ahogy a való életben.
Mégsem kell csalódnunk: a fordulatokat és meglepetéseket tartalmazó kisregény s az ebből készült film minden perce élvezhető. A drámai hangulatot az is elősegíti, hogy a történetet a főhős, Andy Dufresne (Tim Robbins) rabtársa és barátja, Red (Morgan Freeman) meséli el, így is fenntartva a néző bizonytalanságát, vajon Andy megtörik-e végül és áldozattá válik, vagy valami mást tartogat számára a sors.

A filmet a magyar származású Frank Darabont rendezte, akinek nevéhez egyébként több Stephen King feldolgozás is fűződik, mint a szintén börtönben játszódó Halálsoron (The Green Mile, 1999), vagy a Köd (The Mist, 2007).
A remény rabjait 1994-ben hét Oscarra is jelölték a legjobb színész, a legjobb operatőr, a legjobb vágás, a legjobb filmzene, a legjobb hang, a legjobb film és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban. Bár az Akadémia kitüntetését akkoriban végül (többnyire) a Forrest Gump orrolta el a mozi elől, más nemzetközi díjakat azért bezsebelt az alkotás.
A filmnek 2007 végén megjelent már egy háromlemezes kiadása rengeteg extrával (Biográfiák, Idézetek, A színfalak mögött, Storyboard; stb.), a mostani egylemezes - s egyúttal olcsóbb - változat a mozin kívül csupán a jelenetválasztás és a hangbeállítás lehetőségeit kínálja, de aki a filmre kíváncsi, annak ez tökéletesen elég.

*A remény rabjai (a gyűjteményes cím eredetileg Different Seasons) Stephen King első, kisregényeket tartalmazó antológiája, amely 1982-ben jelent meg. A remény rabjain (Rita Hayworth and the Shawshank Redemption) kívül A jó tanuló (Apt Pupil), az Állj ki mellettem! (The Body), valamint A légzőgyakorlat (The Breathing Method) című művek kaptak helyet benne.

*

A remény rabjai
Eredeti cím: The Shawshank Redemption
Menünyelvek: magyar
Hangok: 5.1 Dolby Digital - magyar, angol
Feliratok: magyar
Képarány: 16:9
Lemezek száma: 1
Extrák: Hangbeállítás; Jelenetválasztás
Megjelenési formátum: DVD
Megjelenés: 2008. március 4.
Ajánlott fogyasztói ár: 1990,- Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Adri 2008-08-02 23:30:33
Nagyon szép film. Egy kedves barátom mutatta ezt nekem. Rájöttem, a mi barátságunk tényleg igazi, ahogy ez a film is, tartalmas, mély emberi érzésekről szól.
nem
regisztrált
szilvi 2008-03-14 11:22:04
Ez volt életem legjobb filmje, imádom!!!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei