2008. március 17.Köteles Anna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Horton, a kiselefánt nagy kalandja - mese a Jégkorszak alkotóitól

A meseíró Dr. Seuss zöld, karácsonylopkodó Grincse után most egy jószívű, bolondos kiselefánt történetét izgulhatjuk végig, aki teljesen felforgatja a dzsungel életét azzal, hogy - minő szörnyűség - egy szösszel képes barátkozni. Ki látott már ilyet?!

Horton éli vidám, felhőtlen életét Núl dzsungelében. Egy napon, amikor kis barátaival játszik, rátalál egy aprócska szöszre, amelyből - mivel Horton jó nagy elefántfülekkel rendelkezik - hangokat hall, melyeket segélykiáltásnak vél. Elhatározza, hogy óvni fogja a szöszt, hisz a benne élő pici lények talán pont azt várják, hogy megmentse őket.
Ám felfedezése nem mindenkinek van ínyére. Kenguru, a harcias anyaerszényes minden erejével azon munkálkodik, hogy lebeszélje Hortont a szöszről, mondván, hogy amit az ember nem hall, lát vagy tapint, az nem létezik, a kölyökállatokat pedig vétek megfertőzni ostoba fantazmagóriákkal. Az elefántnak időközben sikerül kapcsolatba lépnie a szösz, azaz Kifalva lakóival, megismeri és megszereti őket. És bár senki nem hiszi el neki az egészet, ő kitart a szösz aprócska lakóinak védelmezése mellett...

A Horton igazi családi mozi, bőven nyújtva szórakozást kicsiknek és felnőtteknek. A mese feszes, izgalmas, csupa humor és látvány. Horton folyton produkál valami vicces dolgot, fürdés közben úszósapkát csinál a füléből, miközben lopakodik, nindzsává alakul, egy düledező függőhídon átkelve megpróbál súlytalanná válni úgy, hogy telefújja magát levegővel, egyszóval találékonyságban és örömködésben nincs vetélytársa.

A többi állat is mind nagy egyéniség. Kenguru valóságos anyatigris, aki vasszigorral neveli kölykét, Rudit, és tulajdonképpen az egész dzsungelt irányításra szoruló, fegyelmezetlen bandának tartja. A különcöket ki kell ebrudalni, gondolja, és addig nem is nyugszik, amíg Horton ezt tudomásul nem veszi. A felnőttnek az a dolga, hogy megtanítsa a rendet a rakoncátlan kölyöknek. Érvényes ez Rudira is, akit többnyire az erszénye mélyére parancsol a "Menj a szobádba!" felkiáltással. Kenguru emellett igazi cserfes-furfangos nőállat: manipulál, konspirál, folyamatosan szövi a szálakat. Megnyeri magának a többi anyát Horton ellenében, ingyen dolgoztatja Vladot, az orosz gengszterkeselyűt, és általában hamarabb értesül minden lényeges dologról, mint maga az érintett.

Elefántot barátjáról, mondhatnánk Horton játszótársaira: egy csíkos hasú duci medve, hónalja alá csapva valami fura sárga szőrpamaccsal, Katie-vel, aki általában bután néz és csacskaságokat beszél - például hogy az ő szöszében pónik élnek, akik szivárványt esznek és lepkekakit. Vagy Morton, az okos égszínkék egérke, Horton jóakarója, aki igyekszik az elefántot előre figyelmeztetni az elkövetkező veszélyekre. Mellettük még két másik lény is feltűnik, egy barnapamacsos madárféle és egy zöld póniszarvas.
Aztán van a lila majomcsapat: ők majdnem mindenütt ott lógnak, és remek banántrükköket ismernek, néhányat sajnos pont Hortonon szeretnék kipróbálni.

A szösz belseje pedig, Kifalva egy különálló, csöpp ország. Lényei szőrös kis manófélék, önálló építészettel, vezetőséggel, akárcsak az embereké. Polgármesterük, Prím 96 lányát és egy szem fiacskáját, Jo-jót neveli, ő örökli majd apja hivatását. Jo-Jo a szótlan kis különc, a meg nem értett gyermek, még a színe is más, mint a többieké. Kifalva népe menthetetlenül optimista, ami tulajdonképpen nem baj, kivéve vészhelyzet esetén. Mivel Prím barátkozik Hortonnal először, őt sem nézik kevésbé ütődöttnek, mint az elefántot saját népe. Igazi kormányzási feladat lesz a szórakozott polgármesternek elhitetni népével, hogy továbbra is kivan mind a négy kereke.
Kérdés, sikerül-e egy vérbeli kifalvainak megkomolyodni ekkora kihíváshoz.

A rajzfilm alatt a felnőtt moziínyencek is csemegézhetnek, hiszen felfedezhetnek egy-egy utalást A dzsungel könyvéből, a Pokémonból vagy épp a 2001: Űrodüsszeiából.

Közelebbi kapcsolatba is léphetünk a szereplőkkel a www.hortonmovie.com-ra, ahol jó kis játékokat találhatunk, mi több, örökbe fogadhatunk valakit Kifalváról.

*

Horton
Eredeti cím: Horton Hears a Who!
Nyelv: magyar
Eredeti nyelv: angol
Műfaj: családi animációs film
Hossz: 90 perc
Forgatókönyv: Ken Daurio, Cinco Paul
Rendezte: Steve Martino, Jimmy Hayward
Producer: Bob Gordon
Zenéjét szerezte: John Powell
Eredeti hangok: Jim Carrey, Steve Carell, Will Arnett, Shelby Adamowsky, Josh Flitter
Magyar hangok: Kerekes József, Háda János, Borbás Gabriella, Dörner György, Gesztesi Károly, Besenczi Árpád
Forgalmazó: Intercom
Gyártási év: 2008
Bemutató: 2008. március 20.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Lantos Henrietta 2008-10-27 14:18:14
Hello én még csak 12 éves vagyok és már láttam a Hortont és tetszik!!Ha meg tudjátok tenni rakjátok fel videóként és magyar legyen és amúgy jó az oldal csak ha ezt felteszitek még jobb lesz akkor már csúcs lesz!!Bomba siker és ász lesz kérlek rakjátok fel!!!!
Köszönettel: Heni =)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei