2008. március 21.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

5+1 filmes gonosz - Akikben az ördög vére csörgedez

A filmtörténet nemcsak halhatatlan hősökben bővelkedik, hanem hatalmas erejű rosszakban is. A legmaradandóbb negatív figurákat szedtük össze, akikkel nem szívesen találkozna az ember egy sötét sikátorban. Kik a legfélelmetesebbek? Tudja meg összeállításunkból!

Hannibal Lecter

Hidegvérű. Briliáns elméjű. Kegyetlen. Megnyerő modorú. Emberevő gyilkos. Egy makulátlan úriember. Vagy maga a Sátán? Ő Hannibal Lecter, a neves pszichiáter, akinek legfőbb hobbija a gyilkolás és az emberhús fogyasztása. Anthony Hopkins félelmetes alakításában Dr. Lecter először 1991-ben a Bárányok hallgatnak című alapthrillerben kelt életre, és karaktere olyan erősre sikerült, hogy két további folytatásban is (Hannibál, Vörös sárkány -utóbbi eredetileg az első a szériában) a hátborzongató doktor bőrébe bújhatott a Walesben született, 1993-ban Lovaggá ütött színészlegenda. 2007-ben pedig maga Hannibal kapott egy prequel-t, azaz ’előzményfilmet’. Ez volt a kevésbé sikerült Hannibal ébredése az ifjú Gaspard Ulliel (Hosszú jegyesség) címszereplésével. A teljes Hannibal-képhez még hozzátartozik, hogy Thomas Harris regényeinek első filmes adaptációja Michael Mann (Szemtől szemben, Collateral) nevéhez fűződik, a Vörös sárkányból készült Embervadászban Brian Cox alakította Hannibal, a kannibált (a film nálunk is hozzáférhető DVD-n). Kedvenc sorozatgyilkosunk azonban Anthony Hopkins lúdbőrösen félelmetes, zsigerekig hatoló tolmácsolásában vált azzá, ami: a filmtörténet egyik, ha nem az elsőszámú gonoszává.


Darth Vader

A Sith Nagyúr igazi emblematikus formájában az Erő sötét oldalát szolgálta George Lucas első, igazi és eredeti űr-saga-trilógiájában. A Csillagok háborúja, A birodalom visszavág és A Jedi visszatér Vader nagyurának páncéljába egy testépítő, David Prowse bújt, hangját azonban a neves afro-amerikai színész, James Earl Jones szolgáltatta (a híres-neves légzést pedig a film hangmérnökének, Ben Burttnek köszönheti a nagyvilág, aki egyszerűen felvette a levegővétel hangját egy oxigénpalackos búvárruhán keresztül). Az 1999-ben indult új trilógiában (Baljós árnyak, A klónok támadása, A Sith bosszúja) teljes mértékben a Sötét Lovag került a középpontba, George Lucas elmesélte ikonikus figurájának "keletkezéstörténetét". Darth Vader 31 éves uralkodása alatt igazi kulturális jelenséggé nőtte ki magát, a tekintélyelvűség galaxisbeli helytartója Föld nevű bolygónk egyik legkelendőbb merchandise-értékévé vált. Bár azt gondoljuk, hogy az Erő mindvégig Luke Skywalkerrel volt, a történelem mégis azt bizonyította, a Sötét Oldal sokkal csábítóbb és kelendőbb, erre a legjobb példa Vader nagyúr páncélja.


Norman Bates

Kakukktojásunk foglalkozása moteltulajdonos és recepciós. Elsőre csak egy végtelenül szégyenlős, gátlásos és anyja általi terrorban élő férfinek tűnik. Hogy mi a pontos igazság, a film végén kiderül… Persze valószínűleg ma már nincs olyan ember, aki ne tudná, mi a végső fordulat Alfred Hitchcock 1960-as thriller/horror-klasszikusában. Vagy ki ne ismerné a híres zuhanyzójelenetet, amelyben Janet Leigh-t, a főszereplőnket, brutálisan meggyilkolja egy árnyalak a film közepénél? Hitchcock műfajteremtő remeke után Anthony Perkins még három alkalommal öltötte magára a kedvesnek tűnő Norman Bates álarcát (1983-ban, 1986-ban és 1990-ben, a Psycho III-t maga a színész rendezte). Az 1998-as felesleges Psycho-remake-ben Vince Vaughn próbálta meg eljátszani a Bates Motel recepciós-tulaját - kevés sikerrel, Anthony Perkins zavarbaejtő alakítását nehéz túlszárnyalni. Norman Bates és a zsarnok anyai figura bár nem a legtökéletesebb vendéglátók, de közel ötven év alatt sem vesztettek semmit félelmetes mivoltukból.


Joker

Az idén 71 éves Jack Nicholson számtalan örökérvényű karaktert teremtett már a filmtörténet számára (pl. a Száll a kakukk fészkére Randle Patrick McMurphy-je vagy a Ragyogás Jack Torrance-e), mégis talán a legszélesebb körben ismert és elismert alakítása Batman örök ellenségének, Jokernek a képregényből filmvászonra varázsolása. Tim Burton 1989-es Batman-filmjében a kegyetlen gengszterből Jack Napier-ből (nem véletlen a színész és karakterének keresztnévegyezése) pszichopata ámokfutó "művésszé" váló Joker mintegy Batman másik fele, ha a Denevérember jin, akkor ősi ellensége a jang (ez a nyolcvanas években készült képregényekből átvett gondolat). Hogy mennyire erősre sikerült Jack Nicholson alakítása, azt már az a puszta tény is jól példázza, hogy ki a film igazi főszereplője. Természetesen Joker, Batman jóval egysíkúbb, mint halálos riválisa.
Nyáron egy új Joker-interpretációnak lehetünk tanúi: a tragikus sorsú, január 22-én elhunyt Heath Ledger élete utolsó teljes filmszerepében keltette életre az őrült ellenfelet Christopher Nolan A Sötét Lovag című filmjében (hazai bemutató: 2008 július).


Terminátor

A Kormányzó filmes karrierje során szinte kizárólag hősöket, pozitív karaktereket játszott el, mégis legismertebb, korszakos karaktere kétségkívül az első Terminátor-filmben eljátszott gonosz robot, akit azért küldtek vissza a jövőből 1984-be, hogy megölje Sarah Connort, a későbbi ellenállóvezér, John Connor édesanyját. Arnold Schwarzenegger eredetileg a Sarah Connor segítségére érkező katona, Kyle Reese szerepét kapta meg, de a film rendezője, James Cameron rájött, hogy sokkal jobban állna a hétszeres Mr. Olympiának a gyilkos ember-gép figurája (a Terminátort az első verzió szerint Lance Henriksen alakította volna, ő volt például a Bolygó neve: Halál androidja). Schwarzi testi alkatának köszönhetően a Terminátor hihetetlenül fenyegetővé, szinte legyőzhetetlenné vált, színészi játéka is remekül működött, ami nem feltétlenül mondható el minden filmjére (jó példa másik negatív szerepe a Batman és Robin Mr. Fagy szereplője). Arnie még két alkalommal öltött a fémvázra emberi szövetet - mindkét alkalommal már pozitív, védelmező gyikológépként. Arnold kormányzó nélkül, de az USA-ban idén újra tombolni kezdett a Terminátor-láz, nemrég lett vége a Terminator: The Sarah Connor Chronicles című sorozat első évadának, jövőre pedig jön az új film, melyben Christian Bale alakítja majd John Connort.


+

Anton Chigurh

A Coen-fivérek véresen zseniális új mesterművében, a Nem vénnek való vidékben Javier Bardem maga a megtestesült Gonosz. Ahogy Tommy Lee Jones karaktere, Ed Tom Bell seriff kimondja: "Néha úgy érzem, hogy ő csak egy szellem". A Javier Bardem által megformált kimondhatatlan nevű bérgyilkos tényleg mintha földöntúli lenne, olyan, mint egy szimbólum, nincsenek indítékai, körülötte nincsen más, csak pusztítás. Anton Chigurh elemeltségéhez még hozzátesz az a lehetetlen hajviselet, amely egy 1979-ben készült fényképen egy texasi bárban vagy bordélyban ülő férfi sajátja volt. Chigurh humor nélküli figura, akit pont ez tesz gyilkosan fekete humorúvá. Javier Bardem jelzőkkel leírhatatlan csodajátékával az összes elképzelhető filmes elismerést begyűjtötte már (az Oscar mellé például a Golden Globe-ot is).Vitán felüli, hogy a 39 éves spanyol színész eddigi legnagyobb alakításával bekerült a filmtörténet Halhatatlan Gonoszainak csarnokába.


*

Az összeállítás természetesen nem teljes, a vita nyitott, Kedves olvasóinktól várjuk ötleteiket, hogy szerintük kik a leghátborzongatóbb gonoszok kedvenc filmjeikből.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-23

Írt kommentek:

18 db

Klári Zsázsa 2008-03-24 21:15:50
Nekem most csak Tudjukki jut eszembe, de persze Voldemort figurája eredetileg könyv és nem film (de mivel már a Harry Potter-történetek is filmesednek...)

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-03-21 21:28:43
A Sebhelyesarcú természetesen nem Monatana, hanem Montana. Bocs az elírásért!

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-03-21 21:09:52
Nagyon jó cikk, eleve brilliáns ötlet egy ilyet összehozni! Alább az én kis kiegészítő listám, most csak így spontán:
-Francis Dolarhide (A Vörös Sárkány főgonosza Lecter mellett)
-Luca Brasi (A Keresztapa trilógia első részében ő a Corleone család verőembere. Hite és hűsége megingathatatlan, kegyetlensége nem ismer határokat. A filmben elég keveset szerepel, de az eredeti regény elég sokat foglalkozik vele.)
-Tony Monatana (A Sebhelyesarcú, természetesen:))
-Sauron (A Gyűrűk Ura)
-Jigsaw (Fűrész)
-John Doe (A Hetedik c. film sorozatgyilkosa, Kevin Spacey alakításában)

Na, ők azok, akikkel szintén nem mernék találkozni.:)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei